• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

SonyaSpreekt goes to Cabo Verde

In 2014 sloot ik mij aan bij de projectgroep 40 dagen Kaapverdië.  Deze projectgroep was opgezet in het kader van 40 jaar onafhankelijkheid dat op 5 juli 2015 zou plaatsvinden. Het aansluiten bij deze projectgroep is voor mij het startpunt geweest van de zoektocht naar mijn roots. Er is alleen één probleem; ik ben al 22 jaar niet in Cabo Verde geweest. Tijd om daar verandering in te brengen!

 

In mijn vorige artikel schreef ik over mijn wens en mijn missie om naar Cabo Verde te gaan, mijn bezoek vast te leggen en mijn ervaringen te delen. Ik kan natuurlijk schrijven over mijn wens, maar uiteindelijk moet ik het gewoon doen. Ik heb dan de ook stoute schoenen aangetrokken en een reis geboekt. In oktober ga ik naar Cabo Verde! Ik ga in goed gezelschap, want ik ga met Liber Artista. Zij organiseren daar in het weekend van 22 en 23 oktober het Underground Mindelo Fest en ik ga als één van de artiesten mee. Het wordt een festival waar niet alleen muziek is, maar waar ook de Kaapverdiaanse kunst, cultuur en het ondernemerschap in en met Cabo Verde onder de aandacht wordt gebracht.

 

Familiebezoek

De laatste keer dat ik naar Cabo Verde ging, was ik 19 jaar. Ik ging samen met mijn ouders en broertje. Het was een typische vakantie zoals de meeste geïmmigreerde eerste generatie Kaapverdianen naar Cabo Verde gaan. Dat wil dus zeggen vooral heel veel familieleden opzoeken en tijd met hen doorbrengen. Dat is natuurlijk ontzettend leuk en heel gezellig, maar van het land heb ik eigenlijk niet zo veel gezien. Mijn moeder was altijd heel beschermend, dus zij liet mij niet met de jongelui op pad gaan.

 

Thuiskomen

 Elke keer dat ik op Cabo Verde was, heb ik er ondanks het feit dat ik niet veel heb rondgereisd, altijd intens van genoten. Het moment dat ik het vliegtuig uitstapte werd ik overspoeld door het gevoel van thuiskomen. Een gevoel dat je niet kan uitleggen. Alhoewel ik in Nederland geboren ben, voelde ik me in Cabo Verde meteen thuis. Dat gevoel heb ik de afgelopen 22 jaar gemist. Omdat ik de laatste jaren intensief bezig ben met de Kaapverdiaanse gemeenschap in Rotterdam, komt dat gemis naar boven.

 

Ik ga het doen!

 

Deze keer pak ik het anders aan. Ik reis mee met een gezelschap van creatievelingen die allemaal kennis willen maken met Cabo Verde, die dit land echt willen beleven, mensen willen leren kennen, cultuur willen snuiven en van de muziek willen genieten. Ik ga deze bijzondere reis op film vastleggen. Mijn ervaringen delen, de mooie plekken en de potentie laten zien. Ik wil weer voelen hoe het is om ‘thuis’ te komen en ontdekken hoe ik op mijn manier een steentje kan bijdragen aan het welzijn van Cabo Verde, haar inwoners en haar nakomelingen die over de gehele wereld verspreid zijn. Wil jij mijn reis volgen? Houd mijn YouTube kanaal SonyaSpreekt in de gaten!