• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Spiritualiteit uit haar verband getrokken

Vision boards, affirmaties met krachtige uitspraken (die vaak ver van je af liggen), motivational speakers, goal setting, altijd positief denken, geen negatieve gedachtes mogen hebben en dergelijke. Veel mensen storten zich op deze tools om te kunnen krijgen waar ze van dromen. Dit wordt veelal gezien als een spiritueel pad die de succesvolle mensen op deze wereld ook doorlopen hebben. Maar klopt het wat hier beweerd wordt? In mijn ogen is dit tegenwoordig compleet uit zijn verband getrokken….

 

Twee en half jaar geleden ontstond er voor mij een nieuwe wereld  toen ik via mijn partner Chantal werd geïntroduceerd aan Les Brown. Een wereld waarin ik ineens zag dat ik meer was dan dat ik dusver had geloofd en meer kon dan ik tot dusver had gedaan. Dat ook ik een succesvol persoon als Steve Jobs, Bill Gates of Richard Branson kon zijn. Ik luisterde elke dag in mijn auto naar motivational speeches. Stukjes van Jim Rohn, Zig Ziglar en nog meer Les Brown. Er kwam in ieder geval geen muziek meer uit de boxjes.

 

Kort daarna kwam de film “The Secret’’ op mijn pad, waardoor ik ineens heilig geloofde in de Wet van Aantrekkingskracht. Dus wat ging ik doen? Vision boards maken, elke dag affirmaties roepen die vrijwel alleen te maken hadden met materiële zaken als een villa, een dure, luxueuze auto, een privéstrand, meer geld etc. Ik werkte “hard”, was altijd “druk” en leefde meer in mijn hoofd dan in het moment. Altijd strevend naar de volgende trede die ik op mijn spreekwoordelijke trap moest belopen. Dagdromend over mijn volgende achievement in de toekomst. Of peinzend over de obstakels die nog overwonnen moesten worden voordat ik bij mijn volgende stap kon zijn.

De wet van aantrekking, waar onder andere in “The Secret” naar verwezen wordt, werkt. Ik had vanuit deze mindset inderdaad precies de auto gemanifesteerd die ik wilde hebben en met mijn vorige bedrijf precies twee grote geldbedragen weten te manifesteren die ik hardop elke avond zei voor het slapen. Wat leverde het mij op? Totaal geen voldoening. Toen we de nieuwe auto hadden, was ik na één maand alweer aan het bedenken hoe mijn volgende auto eruit moest zien en was het bedrag van mijn hoogste geldmanifestatie zelfs niet goed genoeg meer. Altijd strevend naar meer en beter. Wat was het gevolg? Mijn angst voor geldschuld heeft er ondanks de manifestaties altijd gezeten, dus deed de wet van aantrekking daar ook gewoon zijn werk. Ik kwam in een diepe schuld te zitten.
 

 

 

Je hoeft jezelf niet te motiveren met affirmaties en vision boards vol met plaatjes van jouw verlangens. Dit is externe motivatie. Motivatie vanuit je omgeving is instabiel. Het is geloof dat je op jezelf inpraat en komt niet vanuit jezelf. Spiritualiteit is namelijk jouw unieke weg met jouw misschien nog wel verborgen passie die het verschil kan gaan maken. Als jij toegang hebt tot die informatie, hoef je niet meer gemotiveerd te worden; dan lééf je motivatie en optimisme. Moeiteloos. Dan hoef je niet meer in de spiegel te roepen dat je succesvol bent, terwijl dit eigenlijk niet zo voelt. Hoef je niet uit te schreeuwen dat je krachtig bent, terwijl er nog een sterk gevoel van onzekerheid aanwezig is.

 

Spiritualiteit houdt in dat je interne ruimte gaat creëren om toegang te krijgen tot de informatie die al binnen in jou zit. Iedereen heeft toegang tot deze bron. Deze zit namelijk in jezelf, bij iedereen. Alleen wijzelf kunnen in de weg zitten van de connectie met deze bron. Dit doen we omdat we door de maatschappij gestimuleerd worden om status te hebben. De reactie is dat veel mensen hierdoor verlangen naar een ander leven dan ze nu hebben, en dát is precies hetgeen waarom het gros van de mensen dit ook niet zal bereiken. Ben jij die ene uitzondering? Gefeliciteerd! Het kan alleen wel zijn dat materiële zaken je uiteindelijk slechts kort of helemaal geen voldoening zullen geven.

Wat ik heb geleerd uit mijn ervaringen in de laatste jaren, is dat het belangrijk is om te begrijpen wat de reden is dat een materiële behoefte aanwezig is. Vragen die je jezelf hierbij zou kunnen stellen zijn:.

  • Wat voor leegte probeer ik hiermee aan te vullen?
  • Waarom ben ik nu niet goed genoeg?

Daarbij is het ook essentieel om de confrontatie aan te gaan met je overheersende negatieve gedachtes en angsten, in plaats van deze te maskeren met verlangens. Vroeg of laat komt het namelijk toch wel weer naar de oppervlakte. Hiervoor zou ik je vragen kunnen stellen als:

  • Wat voor overheersende angsten heb je?
  • Waar komen ze vandaan en wat willen deze angsten jou leren?

 

Alles, maar echt alles wat je door middel van de wet van aantrekking op je pad krijgt, brengt je steeds dichterbij je essentie. Mits je kunt zien wat voor inzichten je hebt gekregen van de lessen door de ervaringen. Als je stopt met hiertegen te vechten, dan zie je ineens puzzelstukjes die perfect in elkaar vallen. Door dit te (h)erkennen, ga je steeds dichterbij jouw waarheid en steeds meer in het moment leven. Dit is wat in mijn ogen spiritualiteit is. Alles hoort hierbij, zowel de “goede” als de “slechte” tijden. Het liefst zelfs zonder oordeel.

 

Mijn naam is Javier Morata van Eimeren, en in het dagelijks leven beoefen ik onder andere de kunst van simpelweg gelukkig zijn, het vaderschap, het partnerschap en interacties in de vorm van 'awareness coach', waarbij ik mensen op een liefdevolle manier begeleid naar hun eigen essentie.