• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

St. Eustatius

Feature Image

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Sint Eustatius is een Nederlands eiland in het Caribisch gebied en is vernoemd naar de heilige Eustachius. Op het eiland noemt de bevolking het land ‘Statia’ (Engels uitgesproken). De mensen zijn er vriendelijk, zoals je mag verwachten in de Caribbean. Sint Eustatius kent een vulkanische oorsprong wat ook de reden is voor haar rijke geschiedenis. Zo had ‘Statia’ in een ver verleden de op een na grootste haven ter wereld. Een eiland vol verassingen.

De onderwater wereld is schitterend en zeer divers met  stromingsduiken, wrakduiken, grote vissen, kleine vissen en vulkanische uitlopers die koraal vormen. ‘Statia’ bestaat uit een vermoedelijk slapende vulkaan in het zuidoosten van het eiland, The Quill oftewel De Kuil, en een ca. 200.000 jaar oud, uitgedoofd vulkanisch gebied in het noorden van het eiland, met daartussen een betrekkelijk vlak terrein. De mensen van ‘Statia’ hebben de Nederlandse nationaliteit. Wat is er mogelijk op De Gouden Rots?

Kansen en mogelijkheden
De overheid is de grootste werkgever op Sint Eustatius, maar de grootste private werkgever is het Amerikaanse bedrijf NuStar Energy. De olieterminal is de belangrijkste economische pilaar op Sint Eustatius en wordt gebruikt voor de opslag van olie- en/of petrochemische producten. Toerisme is eveneens belangrijk en wordt gezien als de tweede economische pilaar en dan met name duiktoerisme. Sint Eustatius beschikt over diverse hotels en een internationale luchthaven. Desondanks zijn de mogelijkheden voor het opstijgen en landen op F.D. Roosevelt Airport beperkt tot kleine vliegtuigen. Ook doen er enkele kleinere Cruiseschepen Sint Eustatius aan. Waarom is dit handig om te weten?

Haven
Omdat de ligging van Sint Eustatius gunstig is in het Caribisch Gebied heeft ‘Statia ’zich mede daardoor kunnen ontwikkelen tot een grote haven op het gebied van overslag van aardolie. De tankers leggen aan de pier van de terminal aan of blijven voor de kust liggen en worden aangesloten op drijvende afmeerpunten die met pijplijnen met de terminal zijn verbonden. Er zijn plannen om de haven te verzelfstandigen hetgeen van belang is voor de lokale en (Caribisch) Nederlandse economie. Wederom een bewijs van de mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven buiten Europa met behoud van eigen taal.

Toerisme
‘Statia’ is dus schitterende natuur op vulkanische grond met veel variatie aan duikspots. Het eiland heeft een aantal natuurparken op land en in zee. Beheerder van de beide natuurgebieden is de Stichting St. Eustatius National Parks Foundation STENAPA. Beide gebieden zijn door BirdLife aangemerkt als belangrijk vogelgebied. Sint Eustatius bevindt zich op de trekroute van bultrugwalvissen. Het strand “Zeelandia” is een beschermd gebied voor zeeschildpadden. Goed voor de eco-toeristen onder ons!

Engels
Ondanks de Nederlandse nationaliteit en het feit dat men Nederlands kan spreken en verstaan, is het Engels de voertaal op ‘Statia’. Dat komt omdat Engeland in de geschiedenis Nederland de oorlog verklaarde en St. Eustatius innam. Hetzelfde geldt voor Saba en St. Maarten. Door de teruggave van de koloniën door de Britten werden Sint Eustatius, Sint Maarten en Saba vanaf 1816 weer Nederlands bezit, maar bleef de voertaal Engels.

Wil je ook mee op handelsmissie of heb je vragen hierover? Klik hier![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]