• (+31) 85 792 0492
 • info@interamb.com

Sta nooit meer alleen op een netwerkbijeenkomst met deze 4 tips

Je werkgever heeft je net verteld dat je meer moet gaan netwerken voor het bedrijf of in een boek heb je gelezen dat je netwerk belangrijker is dan je kennis. Je netwerk is zeker belangrijk, maar hoe doe je dat op een netwerkbijeenkomst als je helemaal alleen bent? Toen ik vijf jaar geleden op 19 jarige leeftijd wilde gaan netwerken kwam ik aan in een veel te groot pak, goedkope schoenen, maar wel met een leuke lach en enthousiasme. Mijn allereerste netwerkbijeenkomst was de Startersdag van de Kamer van Koophandel. Het viel vies tegen, want daar stond ik dan om mij heen te kijken met een glas jus d’orange in mijn hand. Niemand zag mij staan en dachten waarschijnlijk dat ik nog op school moest zitten.

Gaandeweg heb ik het trucje geleerd en ervoor gezorgd dat ik nooit meer alleen sta op een netwerkbijeenkomst. Wil jij ook weten hoe?

 

 1. AANWEZIGHEIDSLIJST
  Tegenwoordig kan je voor verschillende (netwerk)evenementen al zien wie aanwezig zal zijn. Maak daar dan ook gebruik van! Kijk welke persoon aanwezig zullen zijn die jij graag zou willen spreken of die dezelfde interesse hebben en stuur die vervolgens een berichtje. Op deze manier kan je zelfs netwerken voor aanvang van het evenement.

  Mijn bericht begon vaak als volgt: Hai …, Ik zag op de lijst van het evenement dat jij ook aanwezig zult zijn. Ik vind jouw profiel heel interessant en onze interesses komen ook aardig overeen. Ik zou heel graag met je willen kletsen op het evenement onder het genot van een drankje. Hoe laat ben jij aanwezig?

 2. DE BAR

  Het kan ook zijn dat jij helemaal niet weet wie aanwezig is, dan is de beste plek de bar. Bij de bar staan vaak de gezelligste mensen en het is daar meestal zo druk dat je er niet meteen weg kan lopen. De leukste gesprekken heb ik daar gevoerd en zelfs zonder alcohol. Hier is het wel van belang dat jij een (goede) openingszin hebt. Een goede openingszin is meestal grappig en breekt meteen het ijs.

  Dat kan het volgende zijn:
  – Ik zie je om je heen kijken volgens mij ben jij op zoek naar mij?
  – Wie of wat heeft jou overgehaald om hier ook aanwezig te zijn?
  – Ik weet niet hoe het komt, maar ik heb het idee dat ik jou moet leren kennen!

 3. GROEP

  Stel je voor dat er geen aanwezigheidslijst is en je had net genoeg geld mee voor het parkeren, dus het drankje kan je je niet veroorloven. Dan kan jij je ook subtiel mengen in een gesprek. Let daarbij op dat je niet een gesprek tussen twee mensen onderbreekt, want het kan zijn dat ze een belangrijke conversatie voeren en jij wilt geen stoorzender zijn. Zoek liever een groep van minimaal drie personen op. Drie mensen kunnen veelal niet intensief een conversatie voeren, want er is altijd wel een die luistert en niet volledig participeert. Ga naast die persoon staan, steek je hand uit en stel je netjes voor. Geloof mij, soms is die persoon je zelfs dankbaar dat je hem of haar uit die benarde positie hebt gehaald.

   

 4. VAL OP!

  Als je niet zo assertief bent, dan kan je er ook voor zorgen dat jij wordt aangesproken, want dat maakt het natuurlijk iets makkelijker. Met mijn andere bedrijf geven wij tours, workshops en maken wij promotie met gebruik van de Segway. Dat is ook waarmee ik naar netwerkbijeenkomsten ging en werd ik ook meteen aangesproken. Maar stel je voor dat je geen Segway hebt hoe kan jij het dan doen?

  Dat kan als volgt:

  – Draag een mooi pak, jurk of andere nette kleding en straal ook uit dat je je daarin goed voelt. Van mij zou je geheid een compliment krijgen.
  – Heb je een (innovatief) product neem die dan mee. Laat mensen het proberen of geef samples waardoor je goodwill creëert en men erover kan praten.
  – Wees als eerste! Als je er als eerste bent, dan moet de eerst volgende die binnenkomt wel tegen je praten, want anders staat die ook alleen en niemand wilt dat.
   

  Netwerken hoeft niet moeilijk te zijn als je alleen gaat. In het begin voelt het alsof je met je ziel onder je arm loopt, maar als je eenmaal die leuke of goede contact hebt ontmoet dan weet je waarvoor je het hebt gedaan.