• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Stefan Louwerse: ‘de Caribische uitgelatenheid maakt het leven op Curaçao genieten’

Internationaal Ambitieus staat voor zakelijke verbinding tussen ambitieuze professionals en ondernemers binnen de 9 Nederlands sprekende landen. De zakelijke verbinding creëren wij onder andere door het organiseren van webinars over emigreren, inspirerende evenementen, het schrijven van artikelen en afnemen van interviews met inspirerende personen. Stefan Louwerse zal in dit interview zijn emigratietips delen en hoe hij zijn ondernemende drive op Curaçao heeft voortgezet.

Ik ben in 1972 in het Zeeuwse Vlissingen geboren en heb mijn jeugd in Zeeland doorgebracht. Het leven in de provincie wordt vaak al beschermend omschreven en dat heb ik ook zo ervaren. Het ondernemen is mij met de paplepel ingegoten met een moeder die een eigen balletschool heeft weten te realiseren – wat in die tijd naast het moederschap zeker bijzonder te noemen is – en een vader die als bedrijfsleider van een keten lampenzaken werkte.

Ondernemend
Volgens mijn moeder was ik altijd een levendig en ondernemend kind. In mijn karakter zit ook een hang naar zelfstandigheid. Op mijn veertiende had ik mijn eerste bijverdienbaantje in de bediening bij een pannenkoeken restaurant. Op mijn achttiende was ik naast mijn HEAO studie baas in een café-restaurant. Na 9 maanden militaire dienst zou de horeca mijn toekomst worden en zou ik samen met mijn toenmalige baas een tweede café-restaurant starten. Een jaar werken in het café zonder de constante drukte van zaterdagen en vakantieperiodes leerde mij echter dat het horecaleven mij niet echt trok.

Via een administratieve baan bij een reclamebureau ben ik vervolgens op mijn drieëntwintigste bij een uitgeverij gaan werken als account manager advertentieverkoop. Het verkopen blijkt mij dan goed af te gaan en mijn creatieve talent is er prima mee te combineren bij het vormgeven van advertenties en schrijven van artikelen. Het hoofdkantoor van de uitgeverij is in Rotterdam gevestigd en zodoende verhuis ik met mijn toenmalige vriendin naar Delft. Op mijn negentwintigste koop ik samen met de directie van de uitgeverij het bedrijf als management buy out en begint het zelfstandig ondernemerschap. Huis-aan-huis kranten met woningaanbod, luxe kwartaal en maandelijkse Lifestyle magazines, eigen magazines voor bedrijven; het is een turbulente tijd waarin alles kan. Het leven in de randstad met alle mogelijkheden van dien bevalt ons ook prima.

Kennismaking Curaçao
Wanneer in het jaar 2012 mijn relatie eindigt ontmoet ik al snel mijn huidige vriendin. We hebben allebei ons huis te koop staan en zodoende beginnen we als een latrelatie waarbij we de meeste tijd toch wel samen doorbrengen. Als haar huis in de regio Utrecht verkocht is komt zij bij mij wonen in Delft. Zij heeft dan een zoon van 9 die met zijn vader terug naar Curaçao is gegaan. Het onderlinge contact verloopt voornamelijk via FaceTime en twee keer per jaar zien zij elkaar in Curaçao of Nederland. Geen optimale situatie, die bij tijden hartverscheurend is. Aangezien ik mijn hele werkbare leven al de wens heb gehad om rond mijn veertigste levensjaar te emigreren, mijn huis al te koop stond en de toekomst in gedrukte media niet echt groeikansen liet zien, was de optelsom met mijn nieuwe relatie al snel gemaakt. In overleg met mijn compagnon hebben we het bedrijf verkocht en toen mijn woning ook verkocht was ben ik naar Curaçao verhuisd.

Daaraan voorafgaand waren drukke maanden met veel organiseren. Ik herinner me ook goed dat uiteindelijk eerst alle meubelen en andere eigendommen in de container verdwenen en weggeredden werden door het verhuisbedrijf. De dag erna ging ik naar de notaris voor de overdracht van de woning en leverde ik mijn huissleutels in. De dag daaropvolgend gaf ik mijn leaseauto af bij mijn compagnon en toen had ik alleen nog een sleutel van mijn koffer.

Verhuizen
Aangekomen op Curaçao konden we eerst een maand in de woning van mijn schoonmoeder verblijven. Zij ging net op reis naar Europa. Zes weken na aankomst was onze container door de douane vrijgegeven en konden we onze huurwoning betreden. Het leven op Curaçao is me vanaf dag 1 goed bevallen. Het tempo ligt wat lager, zeker bij ambtelijke molens, maar als je jezelf daarop instelt dan rest verder alleen veel genieten. De lokale bevolking is bijzonder vriendelijk en spreekt, heel handig, Nederlands. Emigreren voor dummies zogezegd.

Aan het werk
Als ondernemend persoon ben ik na drie maanden bij Pan American Life Insurance Group als zelfstandig verzekeringsagent begonnen te werken. Dat betekende eerst drie maanden interne opleiding volgen om vervolgens daadwerkelijk te kunnen gaan verkopen. Met mijn websites Zorgverzekering Curaçao en Health Insurance Curaçao help ik mensen aan een (internationale) ziektekostenverzekering, welke niet-Nederlanders sowieso nodig hebben bij immigratie. Ook kunnen mensen terecht voor allerhande levensverzekeringen, pensioenspaarplannen, studiespaarplannen, arbeidsongeschikheids- en persoonlijke ongevallenverzekeringen.

 
Uitbreiden activiteiten
Via Nederland ken ik de eigenaren van het Sales kantoor van Coral Estate, een van de mooiste resorts op Curaçao bij Rif St. Marie, St. Willibrordus. Via LinkedIn ben ik opnieuw met hen in contact gekomen en heb ik gevraagd of zij wellicht een verkoopkracht konden gebruik die op ZZP basis wilde werken. Door de nieuwe projecten buiten Coral Estate die zij net aan het plannen waren kwam mijn vraag op het juiste moment en zo ben ik een half jaar geleden tevens aan de slag gegaan als makelaar in onroerende zaken. Zodoende ben ik Sales Agent op Coral Estate en begeleid ik mensen op Coral Estate bij het kopen van een woning. Elders op het eiland kan ik mensen als aankoopmakelaar begeleiden. Deze service wordt ook zeer gewaardeerd omdat bij de aankoop van een woning in het buitenland lokale kennis en controle extra van belang is.
 
Met het label TeamCarib opereren we tevens als makelaar in bijzondere verkoopprojecten. Een voorbeeld zijn de 25 familievilla's die we op Papagayo Beach Resort verkopen. Eigenaren verblijven zelf 4 weken per jaar in deze villa en de overige 48 weken wordt deze middels een rental pool voor hen verhuurd door het management van Papagayo. Dit resulteert voor de eigenaren naast vier weken eigen plezier, en onbezorgd eigenaarschap in ruim 6% rendement per jaar.

Caribische energie
Na anderhalf jaar verblijven op Curaçao heb ik mijn zaken goed op orde. Met mijn eigen bedrijf Louwerse Real Estate & Finance B.V. verhuur ik mezelf aan opdrachtgevers en heb zo een inkomen waarmee ik prima kan rondkomen. Het zomerse weer waarmee iedere dag begint geeft enorm veel energie. Daarnaast kent Curaçao een geweldig uitgaansleven met op vele plekken live muziek als: jazz, reggae, steel drums tot rock. Er is altijd iets te beleven. De combinatie van Caribische uitgelatenheid en toeristisch genieten maakt dat het leven hier een groot feest lijkt.

Minder mooie aspecten ken ik niet echt. Wat ik hier het meeste mis is het gemak waarmee je in Nederland de auto pakt en even naar België, Frankrijk of Duitsland rijdt. Daar tegenover staat dat de hele Cariben aan je voeten liggen. Doordat je deze per vliegtuig moet bereiken maakt dat reizen wel wat duurder.

Belangrijk
Bij een vertrek naar Curaçao moeten mensen er volgens mij vooral rekening mee houden dat het vinden van vast werk niet makkelijk is. Voorts ligt het salarisniveau hier ongeveer op de helft van wat in Nederland gebruikelijk is en zijn de kosten voor levensonderhoud ongeveer het zelfde als in Nederland. Persoonlijk denk ik dat het goed is om een goede financiële buffer te hebben als men op het eiland start. Het aanvragen van een 'Van Rechtswege verklaring' om op Curaçao te mogen verblijven kan tegenwoordig al in Nederland worden gestart. Op de website Zorgverzekering Curaçao is een handig stappenplan te vinden van hoe te werk te gaan en welke documenten benodigd zijn.

Voorts is het aan te bevelen om een cursus Papiamentu te volgen. Wij verwachten immers als Nederlander altijd dat mensen die naar Nederland emigreren zich ook integreren. Ik moest als verzekeringsagent eens service verlenen aan een klant in de wijk Buena Vista. Deze drieëntwintigjarige jongen kon geen Nederlands en mijn Papiamentu was echt nog slecht. Groot geluk was uiteindelijk dat zijn buurvrouw van 84 langs kwam. Zij sprak als Surinaamse vrouw de Nederlandse taal uitstekend en heeft willen tolken ten einde de nieuwe polis te kunnen afsluiten. Dit is overigens wel kenmerkend
voor de houding van de bevolking op Curaçao; altijd welwillend om elkaar te helpen.