• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Stephen Covey’s 7 eigenschappen van effectief leiderschap

Stephen R. Covey was een Amerikaanse auteur. Hij schreef onder andere de bestseller ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’. Volgens Covey was, tot de Eerste Wereldoorlog, succes vanuit een principiële levenshouding vooral samen te vatten in begrippen als nederigheid, integriteit, trouw en geduld.  Na de Eerste Wereldoorlog werd succes door een meer pragmatische levenshouding anders gedefinieerd. Succes wordt vooral afgemeten aan persoonlijke prestatie, vaardigheden en status. Covey zegt dat blijvend succes alleen mogelijk is door zeven "eigenschappen" na te streven.

De 7 eigenschappen

1) een pro-actieve levenshouding
Je moet in actie komen als je iets wil bereiken. Het komt niet vanzelf.

2) een doelgerichte inzet
Je moet beginnen met het einddoel voor ogen. Wat wil je bereiken? Vanuit daar ga je terugrekenen om in kaart te brengen wat je allemaal moet doen.

3) prioriteiten stellen
Met name ondernemers hebben het zo druk dat ze soms niet weten waar ze moeten beginnen. Om dit effectief te kunnen managen moet je prioriteiten stellen.

4) streven naar gezamenlijk profijt
Een goed leider zorgt ervoor dat het team overeenstemming bereikt met de richtlijnen. Er moet sprake zijn van een ‘win-win’ situatie.

5) aandacht voor andermans belangen
Zonder empathisch vermogen boek je geen succes voor op de langere termijn.

6) profijt uit verschillen halen
Zorg voor synergie. Er zullen in een team altijd verschillen zijn met mensen die elkaar liggen en niet liggen. Door juist het voordeel te halen uit die verschillen bereik je effectiviteit.

7) voldoende rust nemen en ontspannen
Onderschat dit niet. Je kan niet oneindig doorgaan. Er moet een goede balans zijn tussen productie en productiemiddelen.

Covey over relaties
Covey heeft diverse varianten uitgebracht met de 7 stappen als basis. Zo heeft hij bijv. ook een boek geschreven over hoe je deze formule toepast in je gezinssituatie of relatie. Het artikel ‘Relaties en de emotionele bankrekening’ leert je daar meer over.

Het boek 'De zeven eigenschappen van effectief leiderschap' is via Managementboek ook te bestellen in E-book vorm!