• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

‘Steve Jobs leerde mij hoe ik meer hits, views en volgers kreeg’

Meer volgers op Facebook, meer unieke bezoekers op je website, meer klanten etc. Bedrijven  geven grof geld uit aan marketing, omdat je via marketing je naam wil laten gelden op de markt. Hoe meer mensen je kennen, des te bekender je bedrijf en haar producten. Ondanks dat er miljoenen omgaan in marketing, geeft het geen garantie voor meer naamsbekendheid of verkoop. Steve Jobs had hier een oplossing voor met als gevolg het succes van Apple de afgelopen jaren. Hoe deed Steve dit dan?

Het informatietijdperk waarin we leven bestaat uit een overload aan informatie en lawaai. Geen enkel bedrijf krijgt de kans om ervoor te zorgen dat mensen zich hun herinneren. Daarom moet je duidelijk zijn over wat je wil dat men van je weet. Apple moest concurreren met Nike, Disney, Coca Cola, Sony etc. De grootste van de grootste, maar zelfs een groot merk moet in zichzelf investeren en aandacht schenken.

Apple
De laatste paar jaren domineert Apple de markt getuige de verkoopcijfers van iPhones, Macbooks en iPads. Toch is het niet altijd zo geweest. Apple was in de jaren dat Windows domineerde nalatig in hun marketinguitingen. Dat zette Jobs aan het denken en hij kwam tot de conclusie dat een succesvolle marketingcampagne meer vertelt over het bedrijf en waar het bedrijf voor staat, dan over het product. Het gaat om de marketingwaarden.

Gerelateerd: De Gouden Cirkel voor een succesvolle start
 

Flop
Marketing gaat niet om het overtuigen van waarom jou product beter is dan die van je concurrent. De zuivelindustrie heeft 20 jaar lang het volk ervan overtuigd dat melk goed voor je is. De verkoopcijfers toonden een daling aan. Op het moment dat ze stopten met overtuigen en de slogan 'got milk?' bedachten was er ineens een stijging. 'Got milk' ging niet eens over het product. Sterker nog, het legde juist een focus op de afwezigheid van het product in de marketingcampagne.

 

Best practise
Marketing gaat dus om de waarden. Jobs geeft Nike als voorbeeld aan, die in zijn ogen de beste marketingcampagne van het universum hanteren. ‘Nike is een bedrijf dat schoenen verkoopt, maar toch krijg je niet dat gevoel wanneer je Nike hoort, ziet of aan ze denkt. En dat komt omdat ze in hun marketing nooit over het product praten. Nike vereert grote atleten en sporten. In hun advertenties hebben ze het nooit over hun product, of over de vergelijking met bijv. Reebok. Wat ze in hun campagnes doen, is het eren van grootse atleten en grootse sporten. Dat is wie ze zijn en waar ze voor staan.

‘Branding’
Klanten willen weten wie je bedrijf is en waar je voor staat. De kernwaarde van Apple is bijv. 'dat ze geloven dat mensen met passie de wereld kunnen verbeteren'. Daarom hebben ze met hun campagne ‘thinking different’ beroemde mensen, die anders denken in de reclame verwerkt. Mensen zoals Charlie Chaplin, Albert Einstein, Ghandi etc. Stuk voor stuk personen die de wereld hebben veranderd omdat ze anders durfden te denken. Na het zien van het filmpje krijgt de consument het idee dat als deze helden nog in leven waren, zij een product van Apple zouden gebruiken. Het merk Apple wordt dus geassocieerd met helden die anders durfden te denken vanwege hun passie en waar ze voor stonden in hun leven. Daarmee veranderden zij de wereld.

Quote: ‘iedereen is een genie, maar als je een vis beoordeelt op zijn bekwaamheid om een boom te te beklimmen zal hij zijn hele leven denken dat hij dom is’.

Gerelateerd: 2 woorden die Steve Jobs het meest haatte