• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Stop met uitstellen; het juiste moment bestaat niet

'One day you will wake up and there won't be any more time to do the things you've always wanted. Do it now.” Paulo Coelho

 

Wachten op het juiste moment is wachten voor altijd. Wachten op het perfecte tijdstip, totdat de perfecte kans zich voordoet of net nog eventjes wachten om jezelf iets beter voor te bereiden. Ik herken de slechte gewoonte om te wachten op het juiste moment waardoor belangrijke kansen blijven liggen. Achteraf komen dan de gedachtes met waarom heb ik het toen niet gedaan? Zo kom ik er vaak genoeg achter dat het “perfecte” moment niet bestaat.

 

Het ‘perfecte’ moment omschrijf ik als een situatie waarin er aan een aantal ‘voorwaarden’ voldaan moet worden. Pas wanneer deze zijn voldaan, neem ik actie. Het probleem is dat ik ga wachten of uitstellen de juiste voorwaarden zich voordoen – en vaak gebeurt dat nooit.

 

Hoe kan ik hiervan af komen? Hoe kan ik een proactieve houding opstellen? Hoe kan ik stoppen met het verspillen van mijn tijd?

 

Motivatie om aan de slag te gaan

 

U bent van plan om uw kostbare tijd te besteden aan een taak of activiteit. Hiervoor heb ik aantal vragen die ik stel voor motivatie om nog mee aan de slag te gaan. 

 

1. Wat is het voordeel als u deze activiteit direct uitvoert?

 

Heeft deze taak of activiteit een positief effect in uw leven?

U leeft maar één keer, daarom is het belangrijk om de tijd die u hebt zo goed mogelijk te gebruiken. Tijd is iets wat nooit meer terugkomt.  Waarom zou u zich dan bezighouden met activiteiten die u niet verder brengen in het leven? Vraag uzelf of deze activiteit u meer wijsheid, rijkdom, plezier, gezondheid of liefde oplevert. Wat levert het uiteindelijk op?

 

2. Waarom zou u het niet gelijk doen?

Kom uit de comfort-zone!

Waarom zou u niet direct beginnen maar wachten op een ander moment? Wat zijn de ‘voorwaarden’ waaraan moet worden voldaan om te zorgen dat u begint? Schrijf deze op. Bij twijfel, leest u dan de volgende vraag. Zo niet, ga er gelijk mee aan de slag!

 

3. Zijn dit redenen om u echt te belemmeren?

Als u deze argumenten bij een ander zou horen, zou u de ander motiveren om zijn/haar doel alsnog te behalen? Wat zou u dan zeggen om te zorgen dat de ander ermee aan de slag ging?

 

Wat is het ergste dat er kan gebeuren als u er gelijk aan begint?
De reden dat we bepaalde acties vaak niet ondernemen is op basis van angst; angst om te falen. Kom deze angst onder ogen. In plaats van uzelf afvragen wat u kan overkomen als het misgaat, stel uzelf de vraag wat het voordeel is als u deze activiteiten direct uitvoert.

 

Op basis van deze vraag kunt u besluiten of dit een goede keus is.

 

Voor nog meer motivatie, bekijkt u deze video en stelt u deze vragen opnieuw.