• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Stuurloos gefocust zijn houdt geen mens vol!

Door de jaren heen heb ik leren waarderen dat het leven komt zoals het komt. Invloed op wat er gebeurt in de wereld heb je nauwelijks. Dagelijks wordt er werkelijk een bak negativiteit gedumpt in onze gedachte om zo “gemotiveerd” de dag te beginnen.

 

Of het zijn terroristische aanslagen, natuurrampen of presidentskandidaat Trump die weer van alles loopt uit te kramen. Meestal reageren we gelaten terwijl we hoofdschuddend onze kopje koffie of thee nuttigen. Maar hoe kun je wel vat hebben op jouw daden? Hoe bereik je wat je voor ogen hebt zonder vooral de focus “along the way” te verliezen?

 

Laten we het roer omgooien en beginnen met een jogsessie zodra we wakker worden en daarna “high” van de endorfine ja-knikkend onze havermout naar binnen slurpen.

 

In het buitenland

Ik heb de afgelopen jaren het voorrecht gehad om te werken in het buitenland. Geen zon, maar wel veel zee en strand. In dit geval heb ik het over Dublin in Ierland. De Silicon Valley van Europa welteverstaan. Dublin was zeker niet de eerste de beste plek die ik in gedachte had om 2,5 jaar te leven. Hoe heb ik dat in hemelsnaam toch volgehouden?

 

Aan de hand van mijn 1-3-5-plan (de wat?!) leg ik uit hoe ik mijn visie heb uitgestippeld op een zeer praktische wijze. Het 1-3-5-plan houdt in dat je jouw visie (1) kunt behalen door middel van 3 objectives en 5 concrete actiestappen jouw leven meer focus en houvast meegeeft. Verderop in het artikel leg ik uit hoe ik dat gedaan heb.

 

 

Een voorbeeld

In de sales ben je altijd op zoek naar opportunities die je met goed kwalificeren verder kan progressen naar de eindelijke closing. We werden werkelijk met vele salestrainingen gedrilled om bepaalde punten in onze gesprekken met de klanten te herkennen en daarop te anticiperen of nog beter gezegd, te challengen. Ik visualiseerde al dat ik mijn target zou halen en zes willekeurige steden in Europa zou bezoeken in zes maanden tijd.

 

Hierboven is een voorbeeld van een kleine visie die ik mezelf beloofde te behalen. Graag zou ik jullie lezers hierbij willen betrekken door er een interactieve sessie van te maken.

 

Om een duidelijke visie voor jezelf te creëren, dien je ten eerste eerlijk naar jezelf te kijken door:

 

  • 5 goede gewoonten op te sommen en wat voor voordeel het bij een ieder punt brengt.
  • 5 slechte gewoonten op te sommen en wat voor nadelen het met zich meebrengt.
  • 10 dagelijkse taken waar je de meeste tijd aan besteedt.
  • Van de 10 dagelijkse taken, kies je jouw top 3 (wees eerlijk).

 

Let’s create!

Als je deze vragen (oprecht!) hebt beantwoord, ben je nu klaar om jouw onzichtbare visie zichtbaar te maken. Jacks of all trades…

 

We kennen ze allemaal wel. Mensen die druk zijn om het druk zijn en altijd maar aan het (over)werken zijn om druk te lijken en wanneer puntje bij paaltje komt, zij juist diegene zijn die niks afhebben. Ze zijn met van alles een beetje bezig en hebben dus niet de focus om een taak te voltooien. Bij het creëren van een visie hebben we onze top 3 dagelijkse taken, die voor ons het meest waard zijn, geselecteerd. Dit betekent dat we onze andere bezigheden opzij hebben gezet, omdat het, voor nu niet veel oplevert.

 

Sidenote: mocht jouw top 3 bestaan uit bezigheden die jouw visie in gedachte ontkrachten, zul je toch moeten gaan beraden bij diegene die jou het beste kennen en weten wat goed voor je zal zijn om meer tijd in te steken. Als voorbeeld; als je jouw master wilt behalen binnen vier jaar en jouw top 3 bezigheden zijn gamen, uitgaan en shoppen, dan adviseer ik je jouw focuspunten te herzien šŸ˜‰

 

Zes stappen

  1. Voor diegene die The Secret gelezen heeft, zal dit vast en zeker herkenbaar zijn; zoek een rustige plek in jouw huis of in het park. Doe vervolgens jouw ogen dicht en adem in door jouw neus en uit door jouw mond. Begin te beseffen waar jij je nu bevindt. Wees bewust van het moment en realiseer dat deze nooit meer terugkomt. Klinkt dramatisch, maar we moeten we reëel blijven en niet onderschatten dat we straks geen tijd te verliezen hebben. Dus pak jouw moment van rust!
  2. Verzamel zoveel mogelijk magazines, kranten, folders of wat dan ook. Daarvoor kan je een collage moeten maken dat jou een visuele beeld geeft van jouw visie. Nu heb je jouw gedachte zichtbaar gemaakt!
  3. Beschrijf jouw perfecte dag eens.

 

Je kent het wel. Je wordt wakker, ruim op tijd voor werk. Alles lijkt mee te zitten onderweg met de auto (geen file) of het openbaar vervoer (geen vertraging). Je hebt al jouw taken op school of op werk af en op de terugweg naar huis kijk je eens even goed om jou heen. Je ziet de koeien, geiten, molens, en schaapjes hier en daar. De lucht is strakblauw en jouw gedachte is al thuis als je weet dat jouw vriend(in), moeder of vader je met alle liefde groet en vraagt hoe jouw dag was.

 

4.Verbeeld hoe jouw leven eruit komt te zien bij het behalen van jouw visie.

 

Zie je jezelf op een jacht in Monaco of liever op een olifant ergens in Afrika? The world is yours to imagine and live it!

 

5. Men lie, women lie, but numbers don’t Meet jouw resultaten. Zoals salaris, aantal klanten of aantal projecten.

 

Hiermee zie je waar je staat en waar je naartoe kan gaan om verder te geraken.

 

In de sales telde ik mijn aantal calls, conversie rate (hoeveel echte gesprekken), close rate uit die conversies en uiteraard mijn salaris. Hieruit kon ik een indicatie maken hoe vaak ik moest bellen om mijn target te bereiken.

 

6. Wees duidelijk over de waarde die je zult leveren.

 

In het leven ben je een asset of een liability. Wees een asset en weet waar jij van waarde kan zijn voor jezelf, in een bedrijf of zelfs in de liefde. Als je je bewust bent van jouw waarde door middel van jouw interesses en expertises, krijg je automatisch mensen mee die jou kunnen assisteren in het behalen van jouw visie. We kunnen immers niet alles alleen…toch?

 

Wil je meer weten over het 1-3-5-plan, blijf mijn blog dan in de gaten houden op het IA-platform.