• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Succes zonder opleiding

Inmiddels heb ik de documentaire Thrive al drie keer gezien. En elke keer valt er weer meer op zijn plek. Ik begrijp nu in zijn geheel hoe het kan dat ik (en vele anderen met mij) het voor elkaar hebben gekregen om de gewenste doelstellingen te behalen zonder de zogenaamde vereiste opleiding.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het heerlijk om mezelf te ontwikkelen en om te leren. Ik leef er zelfs voor. Stilstand is voor mij gelijk aan achteruitgang. Als mensen zeggen dat je 'uit je comfortzone' moet stappen om te leren, voelt dat voor mij al omgekeerd.

 

 

Papiertje is je man?!
Ik weet niet hoe het zit in andere landen, maar in Nederland draait vrijwel alles om het hebben van diploma's en certificaten. Het lijkt soms alsof mensen opleidingen en cursussen doen, zodat het mooi staat op hun cv en om te kunnen opscheppen over hun prestaties. En helemaal als je als vrouw zijnde wil laten zien dat je wat waard bent, heb je jezelf tot het uiterste gepusht om te laten zien dat je net zoveel waard bent als een man. Dat je geen man aan je zijde nodig hebt om mee te varen op zijn succes, maar dat je zelf carrère kunt maken.

 

Uniek subjectief perspectief
De gedachte achter deze filosofie vind ik prachtig. Het principe dat iedereen zelfstandig kan doen waar hij/zij zelf goed in is, vind ik geweldig. Maar daar is het schoolsysteem helemaal niet op gebouwd! Je prestaties worden gemeten naar een standaard die totaal niet bij elk persoon past, want ieder mens is toch uniek!? En in hoeverre is er nou echt sprake van objectiviteit? Degene die de leerlingen beoordeelt, heeft toch ook een subjectief perspectief?!

 

 

Behapstukken
ā€‹Op school vond ik het altijd verschrikkelijk dat ik dingen geforceerd in mijn hoofd moest stampen en dat dat ten koste ging van het leren van de dingen die ik wél leuk vond. En dat het ook nog eens ging bepalen wat ík waard was. 

Steeds op het juiste moment lees ik het juiste boek of ontmoet ik de juiste persoon die nét de juiste benodigde informatie verschaft om mezelf steeds meer te verrijken en zo op een natuurlijke manier meer succes te ervaren. Ik vergelijk het met het koken van een maaltijd. Niet álle vormen groenten, koolhydraten, eiwitten en kruiden horen bij elk gerecht. Dus als je boodschappen doet voor een bepaald diner, koop je toch ook niet de hele supermarkt leeg?! Ik denk dat ik voor hooguit een week boodschappen kan doen, en dan kijk ik daarna (en eventueel tussendoor) wel weer wat ik dan nodig heb…

 

Zelfstudie
Door een interviewster van VROUW voor Het Parool, ben ik zelfs bestempeld als zijnde verslaafd aan zelfhulpboeken in een artikel. Want ja, ik vind het wel heerlijk om te lezen, om mezelf te verrijken met de waardevolle kennis van een professional. Maar daarin kan ik helemaal zélf kiezen wat ik lees en bestudeer, zonder dat iemand anders bepaalt of het wel of niet goed is. Dat mag ik lekker helemaal zelf bepalen, en dat is dan ook te meten aan in hoeverre ik mijn zelfgestelde doelstellingen behaal. Dan doe ik het voor niemand anders dan mezelf. Hooguit mijn gezin, maar dat is ook weer voor mezelf, want ik wil graag harmonieus samenleven met hen.

 

 

(Persoonlijke) Ontwikkeling
Avontuur, mezelf uitdagen, niet weten wat ik met een situatie aan moet, dát is mijn comfortzone geworden. Dingen vanuit nieuwe perspectieven kunnen belichten, zodat de wereld een stuk levendiger wordt dan voorheen. Maar op de bank hangen en series kijken? Ja, heel af en toe misschien, maar het voelt al niet meer zo comfortabel als een paar jaar geleden. Ik word er rusteloos van. Het voelt alsof mijn hoofd dan volgepropt wordt met informatie die eraan bijdraagt hoe ik de wereld zou moeten zien volgens de algemene normen en waarden (wat die dan ook mogen zijn). Ik kies er liever voor om bewust te kiezen wat ik wel en niet wil leren. Wat bijdraagt aan mijn ontwikkeling.
 

Succes zonder opleiding
Dus ja, is het mogelijk om zonder een officiële studie of cursus toch te behalen wat je wilt? Ja, in mijn geval wel. Ik ben zonder enige bevoegdheid werkzaam geweest als docente Engels (en nee, ik heb niet gelogen op mijn cv of in het sollicitatiegesprek). Daarvoor heb ik gewerkt als secretaresse, office manager en soortgelijke functies, die ik volledig ben gaan beheersen door het opdoen van ervaring. Momenteel schrijf, edit en coach ik. Daarnaast beheer ik wat social media kanalen voor verschillende bedrijven en organisaties. Allemaal gebaseerd op mijn achtergrond van opleidingen, ervaring, interesses en (geïntegreerde) zelfstudie. Misschien werkt het niet voor iedereen zo, maar ik houd ervan.