• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Surinaams bedrijf Willemsberg NV exporteert pindakaas naar Nederland

Internationaal Ambitieus staat voor internationaal zakendoen binnen de landen waar het Nederlands één van de voertalen is. Om bewustwording te creëren en het belang van internationaal zakendoen te tonen, voor onder andere de Surinaamse economie, hebben we handelsmaatschappij L. Willemsberg bereid gevonden om een interview af te leggen over hun ervaringen op het gebied van internationale handel.
 

Handelsmaatschappij L. Willemsberg werd in 1961 opgericht door Dhr. Leonel E.H. Willemsberg, als eenmanszaak, handelende in diverse levensmiddelen. In februari 1993 werd het bedrijf omgezet in een Naamloze Vennootschap. Intussen importeerde Willemsberg N.V. , ook gepelde pinda’s (grondnoten) ten behoeve van locale producenten van pindakaas. Na jarenlang expertise te hebben opgedaan in de import van gepelde pinda’s van hoge kwaliteit, besloot de zoon van Dhr. L. Willemsberg, t.w.: Dhr. Clifton Willemsberg in 1980, zelf met de productie van pindakaas te starten onder de naam WIPPY (afgeleid van de naam Willemsberg).

Heden ten dage is WIPPY pindakaas uitgegroeid tot een vertrouwd product op de Surinaamse markt, dat lokaal in haast elke huishouding te vinden is. Echter zal Wippy pindakaas op de Nederlandse markt onder de naam Fosten worden verkocht. Onze Fosten pindakaas is inmiddels een geregistreerd merk in Europa.

Het management team bestaat uit:

Mw. Susan Tjong A Hung (General Manager)
Dhr. Darryl Geerlings (Production Manager)
Dhr. Jerrel Macrooy (Deputy Financial manager)
Mw. Genevieve Radjiman-Willemsberg (Deputy Operations Manager & H.R)

Wat is jullie voornaamste doel?
Onze voornaamste doelstelling is het produceren van pindakaas van de hoogste kwaliteit, gebruikmakend van natuurlijke ingredienten, welke uit alle delen van van de wereld zijn gehaald.

Handelmij L. Willemsberg N.V. streeft ernaar aantoonbaar voedselveilige producten op de markt te brengen welke voldoen aan de verwachtingen van de klant. Ons doel is niet alleen de Surinaamse markt te voorzien van onze producten maar ook de Caraibische en Europese markten. Wij bieden onze werknemers een goede werkomgeving aan en streven naar een ongekende meerwaarde voor onze klanten en aandeelhouders

 

Waarom besloot Willemsberg N.V. om te exporteren naar Nederland?
Ons bedrijf werd haast dagelijks via de mail, social media en telefoontjes, geconfronteerd met de vraag: Wanneer kunnen wij Wippy kopen in Nederland. Ook de douane gaf aan dat er dagelijks vele dozen voorbij komen met een pot Wippy erin.

Waar zijn jullie tegenaan gelopen tijdens de groei van het bedrijf en hoe is dat opgelost?
Ik denk dat ik beter kan omschrijven waar we tegenaan zijn gelopen gedurende de voorbereidingen op de export naar Nederland:
 

I.    Aangezien er veel behoefte is naar ons product onder de Surinaamse Diaspora groep in Nederland hebben wij eindelijk besloten om te exporteren naar daar. Allereerst hebben we ons merk laten registreren maar kwamen er al gauw achter dat het niet mogelijk was om de naam Wippy te registreren voor pindakaas. Een grote brand (Skippy Benelux) had bezwaar tegen de registratie vanwege de sterke gelijkenis met hun naam Skippy. We hebben toen een zaak aangespannen tegen hun aangezien onze merknaam is afgeleid van de familienaam Willemsberg (Willemsberg Peanut butter..Wippy). We hebben echter verloren en daarna direct besloten om onze pindakaas onder de naam van de meest verstuurde variant naar het buitenland te registreren, namelijk de Fosten pindadokun.

De grootste uitdaging is om nu de link Fosten-Wippy zodanig te leggen dat de consument dat goed begrijpt.

II.    We hebben momenteel ons product staan bij een wederverkoper maar de wens is om op zeer kort termijn een goede distributeur aan de haak te slaan. Van een distributeur krijgt je product die nodige aandacht om zo goed als mogelijk verkocht te worden. Om de sales zelf vanuit Suriname te pushen en te monitoren gaat een stuk stroever dan een distributeur aldaar die veel meer overzicht heeft van wat er gebeurt op het veld.
 

Wat zou u graag met de internationale lezers van Internationaal Ambitieus willen delen?
Ontwikkeling is een proces waarbij je stap voor stap komt bij je gestelde doelen binnen je bedrijf.

Het is een veranderingsproces bestaande uit de groei, rijping en het leren van het heel team dat verantwoordelijk is voor het eindproduct. De ontwikkeling van je team leidt tot een verhoging van hun functioneren binnen je organisatie. Ons bedrijf valt en staat met haar personeel! Wij zijn een familiebedrijf, behandelen ons personeel ook als zodanig en dat weerspiegelt zich in de bedrijfsreslutaten en ook in het laag verloop van het personeel.

Actie
Op zaterdag 4 mei 2019 vindt er een proeverij plaats van 12:00 – 14:00 in de vestiging van Wah Nam Hong Superstore aan de Flinesstraat 24 in Amsterdam waarbij bezoekers de pindakaas mogen proberen en bij aankoop van een pot de tweede pot gratis is.