• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Surinaamse bedrijven zien kansen op Curaçao

De afgelopen twee weken heb ik meer dan 15 ondernemers uit Suriname gesproken die plannen hebben om hun bedrijfsactiviteiten uit te breiden naar het buitenland, en met name naar Curaçao. Welke kansen zien zij en waarom ondernemen zij deze stap?
 

Wij hebben als consultancyplatform als doel om ondernemers zakelijk te verbinden. In oktober organiseren wij een handelsmissie naar Curaçao voor ondernemers uit België, Nederland en Suriname. Bewonderenswaardig krijgen wij veel e-mails van geïnteresseerde ondernemers uit Suriname. Om achter de interesses van de ondernemer te komen, neem ik na de mail telefonisch contact met hen op.

Crisis vergt andere mindset
Wat de meeste ondernemers gemeen hebben, is dat ze toegeven dat het economisch minder gaat in Suriname, maar dat vooral de mindset en acties bepalen hoe en of een bedrijf kan worden voortgezet. Dat heeft hen ook bewust gemaakt om meer samen te werken, want uiteindelijk voelen ze dezelfde pijn, maar willen ze ook dat het voor het hele land goed gaat.

Internationaal ondernemen
Als bedrijf is het belangrijk om op de lokale markt een stabiele basis op te bouwen. Veel van de ondernemers die ik heb gesproken hebben dit reeds bereikt. Een aantal hadden nog niet stilgestaan bij internationaal ondernemerschap, maar de crisis in Suriname maakt dat ondernemers hun risico's moeten spreiden en hun bereik moeten vergroten. Dit geeft ondernemers een frisse blik omdat ze zich moeten aanpassen aan een andere cultuur, vergelijkingen kunnen maken en ook kunnen leren van andere ondernemers. Deze kennis kunnen Surinaamse ondernemers weer doorgeven aan andere ondernemers. 

Als ondernemer is het altijd belangrijk om een aantal stappen vooruit te denken. Bij het ondernemerschap komt meestal ook internationalisering van bedrijfsactiviteiten kijken. Curaçao lijkt in eerste instantie geen interessante bestemming om te investeren. Het eiland heeft een oppervlakte van 444KM en rond de 160.000 inwoners. Suriname daarentegen heeft een oppervlakte van 163.821KM en minder dan 600.000 inwoners. Toch is het interessant om te ondernemen op dit eiland. Hieronder een aantal feiten:

– Vorig jaar bezochten ongeveer 470.000 toeristen het eiland en gaven ze rond de 500 miljoen USD uit
– Het eiland heeft stimuleringsregelingen ter bevordering van het ondernemerschap. De E-zone waar ondernemers slechts 2% winstbelasting betalen is hier een voorbeeld van
– Curaçao ligt strategisch en is daarom een goede HUB naar Latijns Amerika, de Verenigde Staten en Europa
– De gemiddelde Curaçaoënaar spreekt gemiddeld vier talen

Grote bedrijven
Wat ons het meest opvalt is dat met name grote bedrijven interesse tonen om hun bedrijsactiviteiten uit te breiden, naar Curaçao in dit geval. Op de lange termijn zal dit ook zijn vruchten afwerpen voor de Surinaamse economie, omdat kleine- en middelgrote bedrijven de motor zijn van de economie. Als in dit geval vreemde valuta wordt verdiend vanuit het buitenland, dan komt dat weer terecht bij de Surinamaamse bedrijven, dus ook in de lokale economie.

Actie
Niet elk bedrijf heeft de mogelijkheid om te internationaliseren, maar als ondernemer heeft u wel de mogelijkheid om zaken anders te benaderen. Van een succesvol ondernemer heb ik geleerd om vooral in uwzelf te investeren. Dat kan in vele vormen, maar ik raad aan om een training of seminars te volgen. Als u bijtijds voldoende kennis, een goed netwerk en een dosis lef heeft opgebouwd dan zal het internationaal ondernemerschap ook voor u weggelegd zijn.


Wilt u meer informatie over onze handelsmissie? Klik dan op onderstaande banner!