• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Suriname heeft potentie, maar is helaas impotent

Foto: Pocorni.nl

 

Suriname heeft enorm veel potentie; laten wij daar alvast over eens zijn. Het land wordt vaak geprezen om haar schoonheid, aardig volk, grondstoffen en lekker eten. Het is een mooi land met heel veel leuke bezienswaardigheden en een uniek verleden. Helaas, met al het talent, blijkt het echter uiteindelijk niets te kunnen presteren.

 

Met een grote glimlach op zijn gezicht en het zelfvertrouwen van een wereldleider stapt hij op haar af. “Dag mooie dame; zou ik je mogen helpen met het dragen van je boodschappen?” De ‘mooie dame’ kijkt hem aan. De zelfverzekerde man heeft een versleten jeansbroek aan met een vies T-shirt en zijn tanden zijn net zo geel als haar gouden ketting. “Nee, ik doe het zelf wel, en val me niet lastig. Heb geen zin in je geklets”, reageert de dame stellig. Dit is een beschrijving van dagelijkse gebeurtenissen in Suriname, ongeacht de locatie. Jonge mannen die geen rok kunnen zien langslopen zonder haar lastig te vallen. Zou de dame anders gereageerd hebben als de man er beter uit had gezien? Ik weet het niet zeker, maar ik denk het wel.

 

Belichaming Suriname

De man aan het begin van dit artikel is helaas de belichaming van Suriname. Potentie, maar impotent? Wat bedoel ik nou met mijn tegenstrijdige bewering? Ik heb het hier niet over het gebrek aan de mogelijkheid een erectie te krijgen of kinderen te verwekken. Met impotentie bedoel ik simpel dat Suriname alles in huis heeft het succesverhaal van Zuid-Amerika te worden, echter de kennis, wilskracht en het doorzettingsvermogen van een impotente man heeft. Vrouwen (in dit geval jonge vrouwen) hebben niets aan een man die jaren zit te praten over zijn plannen. “Ik zal het toeristisch land van de regio worden; alle grondstoffen zullen ons rijk maken; ik heb de potentie een verschil in de wereld te maken”. Maar de jonge vrouw is inmiddels al ouder en is sinds 1975 met hem, maar hij heeft nog geen van de beloftes kunnen realiseren. Suriname; deze dame was met je en hield van je omdat ze potentie in je zag. Helaas bleek je niets te kunnen realiseren. Je kon goed praten, bluffen, kletsen en kritiek leveren op al de mensen die je hebben verlaten om naar een koud land te gaan die minder potentie heeft, maar toch weet te realiseren. Uiteindelijk wordt Suriname bitter en boos. Ze zit alleen in een hoek te huilen en geeft iedereen en elk ander land en wereldleider de schuld voor haar tekortkomingen. Zoveel geld is door de jaren heen verloren gegaan. Een land met een rijke geschiedenis. Een land waar iedereen zou willen wonen. Helaas. Suriname blijkt nog steeds impotent te zijn.

 

De pil

Gelukkig zijn de ontwikkelingen op dit gebied niet blijven stagneren en is er een oplossing voor impotentie gevonden, namelijk, ‘de pil’. Het doet wonderen en is eenvoudig te gebruiken. Het is voor een ieder die potentie heeft, maar het niet tot uiting weet of kan brengen. Echter, om het echt te laten werken is er een paar voorwaarden. In geval van Suriname zijn deze;

  • Mentaliteitsverandering – Bereid zijn opbouwende kritiek te aanvaarden en van te leren;
  • Het buitenlandsbeleid niet continu de schuld geven van de eigen tekortkomingen;
  • Buitenlanders niet continu de schuld te geven;
  • Verantwoordelijkheid durven te nemen;
  • Bewust (politieke) leiders kiezen die een hoog moraal hebben;
  • Reizen

Indien Suriname bereid is dit alles te doen, dan zal impotentie tot het verleden behoren. Alle plannen, doelen en wensen zullen gerealiseerd worden. Suriname, het wachten is op jou!