• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Tamira La Cruz: Hogere groei en productiviteit voor Curaçaose economie

Feature Image

Tamira La Cruz, micro-econoom, adviseert Caribische overheden over economische groei middels projecten gefinancierd door, o.a. de Inter-American Development Bank en de Europese Unie.

Het gaat niet om meer investeringen, maar om het verhogen van het rendement op investeringen, die al zijn gedaan door de private en publieke sector. Dit met het doel om relatief voorspelbare en duurzame geldstromen te produceren, onder meer door belastingen, om verdere ontwikkeling te financieren. Hoe kan dat bereikt worden?

In 2017 was het BBP van Curaçao 5,6 miljard Antilliaanse Gulden (€2,9 miljard), wat neer komt op 1% van het BBP is 56 miljoen Antilliaanse Gulden (ANG).

1. Cruise

Curaçao ontvangt jaarlijks 750.000 cruisebezoekers en streeft het eiland naar 1 miljoen bezoekers de komende jaren. De bezoekers geven gemiddeld per persoon $70 uit op Curaçao in vergelijking met het Caribisch gemiddelde van $100 per persoon. Het is niet zo dat ze Curaçao niet leuk vinden, want uit het BREA-rapport is gebleken dat Curaçao één van de meest geliefde cruisebestemmingen. Echter, door $30 onder het Caribisch gemiddelde te liggen, laat Curaçao 41 miljoen ANG op tafel liggen. Dat is 0,75% van het BBP, zonder de multiplier daarbij mee te rekenen. Hogere bestedingen verhogen ook de ROI/productiviteit van de onlangs geopende megapier voor het land. Curaçao moet zich richten op hogere bestedingen, waaronder het aanbieden van lokale excursies, geschenken, eten en andere diensten. Er is meer nodig dan enkel het verlagen van belastingen op geïmporteerde luxe goederen in bepaalde geografische gebieden.

2. Kamerprijzen en nachten

Met een gemiddelde van $162 per nacht zijn de gemiddelde kamerprijzen op Curaçao met 20 tot 30% veel lager dan het Caribische gemiddelde en dat bij vergelijkbare bezettingsgraden. In totaal worden er 4 miljoen nachten door bezoekers doorgebracht op Curaçao. Als Curaçaose acteurs het gemiddelde met $8 of 5% zouden verhogen tot $170, zou dat 1% toevoegen aan het BBP. Met hogere tarieven zou het aantrekkelijker zijn voor serieuze beleggers en financiers om te beleggen in hotels door hun mogelijke ROI te verhogen. Vooral dat laatste is aanzienlijk lager dan de regio volgens het Strategisch Toerisme Masterplan in 2015-2020.

3. Medisch

Als ik het goed begrijp, besteedt Curaçao 40 miljoen ANG aan medische uitzendingen. Als Curaçao de medische uitzendingen met de helft zou verminderen, zou dit bijna 0,5% toevoegen aan het BBP, banen creëren op hoog niveau en de productiviteit van het nieuwe ziekenhuis voor het land verhogen.

4. BES

Sinds 10-10-10 worden patiënten van de BES-eilanden in principe niet langer voor medische behandeling naar Curaçao gestuurd. Rond 2016 gaf BES jaarlijks $26 miljoen uit aan medische uitzendingen. Als Curaçao 50% van het internationale medische budget van de BES-eilanden zou krijgen, zou dit een positief effect hebben van bijna 0,5% op het BBP zonder toepassing van de multiplier en de productiviteit van het nieuwe ziekenhuis verhogen. Dat is ‘low hanging fruit’ in medisch toerisme, waar Curaçao een unieke waarde voor patiënten kan toevoegen.

5. Energie

Volgens mijn schattingen, gebaseerd op het Energiebeleid 2017, gebruikt Curaçao het equivalent van 6,6 miljoen vaten olie per jaar voor lokaal verbruik, wat neerkomt op ANG 660 miljoen aan import per jaar en bijna 12% van het BBP. Aangezien Curaçao nu 30% hernieuwbare energie gebruikt, moet  de invoer van olie voor lokaal gebruik teruggebracht zijn tot 8% van het bbp. Als Curaçao de komende 10 jaar 50-60% hernieuwbare energie bereikt, zal dat de invoer van Curaçao verminderen en zijn economie met 4% van het BBP laten groeien door substitutie van import. Alle voorwaarden zijn aanwezig om dit te doen.

6. Groenten en fruit

Het ministerie van Volksgezondheid en Landbouw schat dat 50 miljoen ANG van wat Curaçao importeert in groenten en fruit op Curaçao kan worden geteeld. Als het land de import van voedsel dat in Curaçao kan worden geproduceerd met de nieuwste technologieën kan halveren, zou dat een direct positief effect van 0,5% op de economie hebben.

7. Geldstromen

In 2012 berekende ik, op basis van gegevens van de Centrale Bank van Curaçao en St. Maarten, werknemersoverdrachten (remittances) van Curaçao naar andere landen van 80 miljoen ANG per jaar. Dat is het equivalent van meer dan 2% van het BBP, multiplier toegepast, dat naar buiten stroomt ten voordele van andere landen, hun armoede, hun opleiding, hun gezondheidszorg, hun huisvesting, enz. Dat is het tegenovergestelde van de meeste landen in Amerika, die overboekingen ontvangen. Sinds 2012 hebben naar verluid meer dan 20.000 immigranten de kust van Curaçao bereikt, al dan niet gedocumenteerd. Velen werken in de informele sector, betalen geen belasting en maken geld over aan hun gezin.

Verschillende van de bovenstaande voorbeelden vereisen een investering in menselijk kapitaal en in MKB’s en vallen ruim binnen de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling en de wereldwijde klimaatagenda. Werk dat ik doe in het grotere Caribische gebied en op Curaçao doet me geloven dat de Nederlandse agenda voor het Koninkrijk daar een afgeleide van is.

Meer info
Heeft u interesse om internationaal zaken te doen? Lees dan meer over onze handelsmissies!

Nieuwsbrief Internationaal Ambitieus
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Maandelijkse Nieuwsbrief