• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

‘The Profit’ als basis voor succesvol ondernemen

Het televisieprogramma ‘The Profit’ wordt uitgezonden op RTL Z en is al een tijdje te zien op de buis. Een programma dat ik met grote interesse heb gevolgd en wat prima in het rijtje past van Shark Tank en Dragon’s Den. Inmiddels heb ik alle afleveringen en seizoenen bekeken, de nodige aantekeningen gemaakt en in de praktijk deels toegepast. Werkt het?

Ik geloof in modelleren en het mooie is dat je na een paar afleveringen inzicht krijgt in de te nemen stappen. Ongeacht de branche, de doelgroep, het product of dienst; de basisstappen zijn altijd hetzelfde. Het programma laat zien wat werkt, wat niet werkt en vooral ook waarom. Het is lang niet altijd een succes en dat maakt het realistisch. En soms ook… herkenbaar.

Wat is ‘The Profit’?
Het woord kent een dubbele betekenis, namelijk die van profeet, maar in het Engels is het vooral bekend als het Engelse woord voor ‘winst’. Dit programma is een Amerikaanse realityserie waar zakenman en investeerder Marcus Lemonis op zoek gaat naar kleine bedrijven, die op de rand van faillissement zitten. Als bedrijvendokter bekijkt hij de situatie en geeft hij een rapport om het bedrijf op weg te helpen met een investering in ruil voor een aandeel in het bedrijf.

Wie is Marcus Lemonis?
Marcus is geboren in Libanon, maar wordt op jonge leeftijd geadopteerd door een Grieks echtpaar in Miami. Zijn grootvader was eigenaar van twee van de grootste Chevroletdealers in Amerika. Hij begint zijn carrière als verkoper en manager voor AUtoNation, wordt directeur van Holiday RV Superstores en begint daarna als mede-oprichter het bedrijf FreedomRoads. Hij krijgt te maken met fusies en samenvoegingen en leert wat bedrijven succesvol maakt.

De 3 P’s
Volgens Marcus kan een bedrijf alleen succesvol zijn als er minimaal twee P’s goed functioneren. De drie P’s staan voor Personeel, Product en Proces. Tijdens de serie moeten de eigenaren bereid zijn hun werkwijze aan te passen aan de bedrijfskundige inzichten van Marcus. In veel gevallen lukt het hem een bedrijf te redden of zelfs uit te breiden door een efficiëntere werkwijze, andere verkoopmethoden en/of een restyling. Het programma laat ook de mislukkingen zien waarbij het herstelproces niet slaagt. Hij trekt dan zijn investering terug. Waar draaien de P’s om?

Personeel
Als je een succesvol bedrijf wilt hebben, moet je mensen in het team hebben die net zoveel van het bedrijf houden als jijzelf. Je kan alleen groeien met je bedrijf als je medewerkers het gevoel hebben dat ze erbij horen. En dat doe je met één basisproduct voordat je gaat uitbreiden. Nike begon als fabrikant en groothandel voordat ze winkels openden. Het product en personeel staan dan, maar hoe zit het met het proces?

Proces
Dit is de cyclus van hoe het product tot stand komt en uiteindelijk bij de klant terecht komt. Deze moet supereffectief zijn. Marcus zegt dat je de dag altijd moet beginnen met het opmaken van de inventaris. Wat is er op voorraad? Het proces omvat alle zaken rondom de business. Zaken zoals hoeveel geld er jaarlijks omgaat in de industrie waarin je onderneemt (bijvoorbeeld in dierbenodigdheden gaat er 16 miljard euro om). Op basis van je omzet kan je jouw marktaandeel weer vastleggen.

Product
Het vaststellen van prijzen kent ook een hele psychologie. Veel ondernemers gaan hier de fout in. Marcus leert dat de kostprijs niet gebaseerd moet worden op hoeveel je wilt verdienen. Je moet de eindprijsminmethode toepassen. Door je markt en je concurrenten te kennen weet je hun prijzen en daar moet jij dan onder gaan zitten. Als je weet dat de verkoopprijs €199 is en je 50% als marge wilt hebben, dan moet je kostprijs €99,50 zijn.

Handig
Je leert ook nieuwe dingen zoals de vuistregel dat de huur van een restaurant niet meer dan 8% van de inkomsten mag zijn. Met €18 huur moet er dus minimaal €225 aan inkomsten zijn. Je gaat anders en verantwoord ondernemen. Je doet ook ideeën op. Bij een snoepwinkel voegt Marcus een workshop ‘snoep maken’ toe aan het assortiment. Dagelijks worden er drie lessen gegeven met 20 deelnemers per les die elk €15 betalen en dat levert bijna €270.000 per jaar op.

Berekening:
€54 kosten per les x 3 lessen per dag = €162 per dag
€15 x 20 deelnemers = €300 per les x 3 lessen = €900 per dag
€900 omzet – €160 kosten = €740 brutowinst

De winkel is 7 dagen per week open, dus met dagelijks 3 lessen komt de brutowinst per week uit op €5166 (€738 x 7 dagen) en €268.632 (€5166 x 52 weken).

Actie!
Het komt erop neer dat winst grotendeels wordt bepaald door de factor tijd en materiaal. Weten hoe lang iets duurt en hoeveel het kost om dat te maken. Overzicht hebben en weten hoe het met je inventaris gesteld is. Bedrijfseigenaren houden zich bezig met cijfers, voorraad, imago, kostenbeheersing, marge en verkoop.

Kijk ook eens naar ‘The Profit’! Te zien van maandag tot en met vrijdag 19.30 op RTL Z. Succes!