• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Tijd is geld, maar niet op de manier hoe jij denkt..

Time is money, we kennen de term allemaal. Het is typisch zo'n lekkere dooddoener want natuurlijk is tijd geld waard toch? Ja, maar ik ga het niet hebben over de uurtje factuurtje mentaliteit. Ik ga het hebben over waarom tijd het meest waardevolle bezit is wat jij hebt.  

Tijd is vrijheid
Sinds lange tijd heb ik een intrinsieke drijfveer voor het indelen van mijn leven. Als iemand vraagt waarom ik doe wat ik doe dan antwoord ik dat ik het doe voor vrijheid; de vrijheid te doen wat ik wil, wanneer ik wil, waar ik wil en met wie ik wil. Dit is mijn drijfveer en met dit in mijn achterhoofd richt ik mijn leven in. Dit is ook mijn motivatie achter het ondernemen. Als ondernemer ben ik baas van mijn eigen tijd, bepaal ik wanneer ik werk, hoe ik het doe, met wie ik werk en hoeveel ik werk. 

Baas zijn over je eigen tijd is de eerste stap naar vrijheid. Waarom? Laten we even uitgaan van iemand in loondienst. Hij is dus voor 40 uur in de week geen baas over zijn eigen tijd. Alles wat hij wil doen moet hij doen buiten de 40 uur die al is ingevuld voor hem. Stel je nu voor dat hij voor zichzelf begint. Opeens is hij baas over al zijn tijd! Dit biedt heel veel mogelijkheden. Zodra je baas bent over je eigen tijd kan je beginnen met je tijd te hacken. Ze noemen dit lifehacks, efficiënt omgaan met je tijd. En hier komt de term Time is Money weer voorbij, want als jij zelf je tijd kan indelen kun je nu op zoek gaan naar manieren waarop jij in zo min mogelijk tijd zoveel mogelijk opbrengst creëert. Je kunt dus op zoek naar activiteiten die wellicht in 10 uur evenveel opbrengen als dat jij in 40 uur verdiende! Dit kan nu omdat JIJ kan kiezen hoe en waaraan je je tijd besteed. Dit kan dus resulteren in meer geld voor je tijd en op zijn buurt weer meer tijd om andere dingen te doen. Gefeliciteerd, je hebt namelijk nu je tijd zo gehackt dat je 30 uur van de 40 uur hebt vrijgemaakt en nu vrij kan besteden.  

Een ander belangrijk effect van je eigen tijd kunnen indelen is dat je je tijd nu veel vrijer kan indelen; jouw tijd is opeens van vast naar flexibel gegaan want jij bent baas over AL jouw tijd.  Jij kan dus nu bijvoorbeeld boodschappen doen tussen de middag, sporten wanneer het jou uitkomt, quality time met jezelf of met vrienden inroosteren op andere tijden dan alleen weekenden of in de avonden, enz. Dit kan betekenen dat je misschien in de avond werkt maar dat is jouw keuze, dit bepaal JIJ want je bent baas van je eigen tijd! Je zult merken dat je nu veel meer kan doen op een dag, dat je een veel betere balans kan inbouwen in je dagelijkse routine maar let op!  

De valkuil van elke ondernemer
Om niet weer slaaf te worden van je tijd en optimaal gebruik te maken van je nieuw verworven vrijheid moet je je mindset veranderen. Stop met denken als een werknemer en start met denken als een ondernemer. In loondienst wordt je vaak beloond voor de tijd dat jij "aanwezig" bentniet voor je resultaat dus het loont om zoveel mogelijk uren te maken. Als ondernemer wil je in zo min mogelijk tijd zoveel mogelijk verdienen dus ben je veel meer resultaatgericht. Maar hier komt ie, de meest bekende valkuil van het ondernemer: Zorg dat resultaat het uitgangspunt is en niet de hoeveelheid tijd die je erin steekt. Doe je dit niet en klop je jezelf op de borst omdat je weer een 70urige werkweek heb gemaakt dan wordt je slaaf van je eigen onderneming. Wees jezelf er bewust van dat JIJ de baas bent over je eigen tijd. JIJ bepaalt hoe je deze indeelt, dit doet niemand voor jou. Wees jezelf er bewust van dat jij bepaald wanneer je wat doet, waar je het doet, met wie je het doet en hoe je het doet. Vrijheid is jouw ultieme beloning.

Meer lifehacks?
Jouw mindset, jouw realiteit, de manier hoe jij de wereld interpreteert is cruciaal voor jouw succes. Door middel van quotes, artikellen en interessante informatie probeer ik jouw bewust te maken van jouw mindset en je de tools aan te reiken om deze voor jezelf te laten werken. Wil je vaker lifehacks ontvangen, volg mij dan via mijn facebook pagina of kijk op mijn website