• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Titia v.d. Mark: kwam rond van €800, maar runt nu 3 bedrijven

Sint Maarten is een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Velen kunnen beamen dat het een geweldige en unieke bestemming is op deze aardbol. Een eiland in de Caribische zee, genoemd naar de heilige Maarten (Martinus van Tours). Internationaal Ambitieus richt zich op de 9 Nederlandstalige landen en belicht graag bijzondere ondernemers verhalen. Titia van der Mark heeft moeilijke tijden moeten doorstaan in Nederland, maar runt nu drie bedrijven. Hoe heeft zij dat gedaan? 

Even voorstellen

Mijn naam is Titia van der Mark en kan mezelf omschrijven als een ondernemende, spontane en creatieve dame. Vanwege een vakantie van mijn ouders in Nederland destijds ben ik op 26 juni 1968  geboren in Amsterdam. Met een vader uit Nederland en moeder uit Curaçao leerde ik op jonge leeftijd al multicultureel te denken. Twee maanden na mijn geboorte vertrokken wij weer naar Sint Maarten waar ik van een geweldige jeugd heb mogen genieten met veel zon, zee en strand!

Als 14 jarige puber werd mijn vader plotseling ziek en moest hij een niertransplantatie ondergaan in Nederland. Als jongste kind van het gezin moest ik hem daarbij begeleiden en ondersteunen. Ik vond het verschrikkelijk om mijn drie broers en zus te moeten achterlaten. Daar kwam nog bij dat hij drie jaar later alsnog overleed. Voor mij was er toen geen reden meer om te blijven en twee jaar later ben ik weer teruggekeerd naar Sint Maarten.

Lees ook eensSint Maarten, de culinaire hoofdstad van het Caribisch gebied

Sint Maarten en Nederland

Van 2000 tot 2010 heb ik heen en weer gependeld tussen Nederland en Sint Maarten. Op Sint Maarten had ik mijn eigen bedrijf in het organiseren van toeristische activeiten voor hotels. 
Vanwege de orkaanseizoenen was ik genoodzaakt om mijn bedrijf meerdere malen opnieuw op te bouwen.  Vanwege deze situatie had ik ook een baan had bij Europol in Nederland waar ik onder andere grote evenementen organiseerde voor politieagenten, maar de activiteiten op Sint Maarten voor mijn bedrijf gingen ook nog door.

Uiteindelijk had ik de gedachte dat het makkelijker zou zijn om een stabiel leven op te bouwen in Nederland, maar niets was minder waar. Vanwege de economische crisis in 2010 was het moeilijk om een goedbetaalde baan te vinden. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik als telefonische verkoper voor online studies aan de slag ging. Als callcenter mederwerker heb ik veel kunnen leren over verkoop en marketing, maar heb daar ook een cursus Projectmanagement mogen volgen. Nu ik daarop terug kan kijken heb ik daar veel profijt van gehad.

Maar ik stond weer open voor het ondernemerschap en een kennis van mij wist dat. Hij wilde in Almere, een stad met bijna 200.000 inwoners, een evenementenhal overnemen en had grootse plannen.
Hij had zich alleen verkeken op het kapitaal wat nodig was om het project tot stand te brengen. Uiteindelijk is het failliet gegaan en had ik ook niets meer.

Lees ook eensAlmere heeft 'Surinaamse Obama' als burgemeester

Remigreren naar Sint Maarten

Na dit kortstondig avontuur zat ik in een hele moeilijke financiële positie. Ik moest zowel een huis als auto delen en van 800 euro per maand rondkomen met mijn gezin. Door deze omstandigheden voelde ik mij verloren, maar mijn moeder en kinderen bleven gelukkig in mij geloven. Op een dag vroeg mijn dochter of ik het weer wilde proberen op Sint Maarten, omdat zij een passende vacature had gezien als Sales en Marketing manager binnen het grootste distributiebedrijf van het eiland. Twee weken na de sollicitatie kreeg ik een verlossend bericht dat ik de geschikte dame was voor deze baan.
Door het verkopen van mijn laatste bezittingen en met behulp van het bedrijf kon ik weer de overstap maken naar Sint Maarten.

Momenteel drie bedrijven

Bij het distributiebedrijf heb ik veel mogen leren, maar na twee jaar begon het ondernemerschap weer te kriebelen. Vanwege mijn netwerk, doorzettingsvermogen en inzichten heb ik het gepresteerd om naast de baan drie bedrijven op te zetten. Als eerste Livvit BV: onder dit bedrijf organiseer ik evenementen en doen wij aan verkoop- en marketingactiviteiten. Wij hebben bijvoorbeeld de Livvit App ontworpen waar alle evenenten op Sint Maarten worden weergegeven. Via deze app doen wij aan product- en merklanceringen. Daarnaast ben ik partner van Altia Global waarmee wij producten importeren naar Sint Maarten en exporteren naar de andere Caribische eilanden. Met mijn dochter run ik ook het bedrijf Service Mobb. Hierbij leveren wij promotiedames en hostesses, maar ook babysitters. Deze diensten werden nog niet professioneel geleverd en wij zagen daar veel mogelijkheden in.

Lees ook eens: Van tienermoeder, vijf kinderen naar eigenaar van twee bedrijven​

Vervelende en leuke ervaringen

Ik heb veel meegemaakt maar ervaar het niet als vervelend, omdat ik alles als les van het leven zie. Als ik bekijk naar wat ik nu heb bereikt en het uitzicht wat ik heb als ik in de ochtend mijn huis verlaat, dan ben ik blij dat ik dit heb mogen ervaren. Daarnaast heb ik ook een award mogen winnen als beste verkoper van het Caribisch gebied. Als prijs mocht ik in een Ferrari leren racen. Tijdens deze cursus heb ik geleerd dat je grenzen kan verleggen door uit je comfortzone te stappen.

Wat ik wil delen aan de lezers van de andere Nederlandstalige landen

Het leven op Sint Maarten is ook niet perfect, maar ik ervaar dat ik hier niet wordt geleefd door wet- en regelgeving. Je kan makkelijker netwerken omdat iedereen je kent en dat maakt dat je veel kan bereiken als je de juiste contacten hebt. Als je ook oog hebt voor zakelijke mogelijkheden dan kan je naast goed verdienen ook een heerlijk zonnig leventje leiden!

Wil jij je netwerk op Sint Maarten uitbreiden of contact opnemen met Titia dan kan dat via Linkedin.