• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Toon Bossuyt: “ondernemerschap in België een dikke 7!”

Internationaal Ambitieus staat voor zakelijke verbinding tussen professionals en ondernemers binnen de negen Nederlands sprekende landen. De zakelijke verbinding creëren wij onder andere door het organiseren van inspirerende evenementen, buitenlandse handelsmissies, het schrijven van artikelen en afnemen van interviews met inspirerende personen. Deze keer interviewen wij Toon Bossuyt die eigenaar is van één van de meest succesvolle familiebedrijven uit België. Wat is zijn motivatie en welk cijfer geeft hij het ondernemerschap in België?

‘In eerste plaats ben ik Toon, een man van 47, gehuwd met Jo en vader van vier kinderen (Marie, Gust, Kamiel en Lotte). Ik merk dat de titel van bedrijfsleider voor veel mensen een afstand schept. Ze kijken op, of ze kijken neer. Daarom vind ik het belangrijk om zo gewoon mogelijk te zijn. Ik woon in Wortegem en ben supporter van SV Zulte-Waregem. Ik houd van muziek en pik samen met mijn vrouw graag een concert of theatervoorstelling mee.’

 

Familiebedrijf

‘Ik houd heel erg van ons bedrijf en van de mensen die er werken. Het is mijn droom dat BOSS paints een plek kan zijn waar alle mensen altijd graag werken en gelukkig kunnen zijn. BOSS paints is een familiebedrijf en ik ben van de derde generatie. Zoals vele opvolgers ben ik mijn familie (grootouders, ouders, ooms en tantes) heel dankbaar voor het bedrijf dat ze hebben opgericht en waar ik de kans krijg om verder aan te bouwen. Tegelijk voel ik me ook erg verantwoordelijk. Doe ik het wel goed (genoeg)? Daarom ben ik erg blij dat er nog verschillende andere familieleden in het bedrijf meewerken. Ik voel veel steun van hen, ook al maken ze me het niet altijd gemakkelijk ;-).’

 

Welke activiteiten onderneemt u?

‘Mijn voornaamste focus als bedrijfsleider ligt op de ontwikkeling van nieuwe activiteiten voor het bedrijf (strategische innovatie) en ontwikkeling van de bedrijfscultuur (leiderschap, en waardenbeleving). Uiteraard heb ik als bedrijfsleider ook een rol in PR en netwerking en probeer ik mijn team de nodige ondersteuning en coaching te geven.’

Welke eigenschappen hebben u als ondernemer succesvol gemaakt en hoe?
‘De belangrijkste is ongetwijfeld mijn goesting om iets te bouwen. Alles begint met een droom en de passie om er iets van te maken.’

‘Verder denk ik dat ik altijd goed geluisterd heb naar de feedback die mensen om mij heen gaven. Zelfs al kan die soms heel kwetsend zijn. Ik geloof dat ‘moed’ een belangrijke voorwaarde is voor leiderschap. Moed om de (soms) rauwe werkelijkheid onder ogen te zien, en moed en vertrouwen hebben dat het wel goed komt als we er samen onze schouders onder zetten. Ook al weten we nog niet meteen hoe dat moet gebeuren.’

Wat zijn de mooie en minder mooie ervaringen die u als ondernemer heeft meegemaakt?

‘Ik heb al veel mooie momenten gekend. In het begin van mijn carrière mocht ik voor Colora werken en heb ik ervan genoten toen de verkoopcijfers de lucht in schoten (voor alle duidelijkheid, dat was de verdienste van velen). Recent geniet ik er heel erg van dat enkele mensen in ons bedrijf heel erg gegroeid zijn en hun vleugels helemaal openslaan. Het was niet altijd makkelijk voor mij om los te laten en vertrouwen te geven. Maar als je dan ziet dat dit lukt, maakt dat me erg trots; op hen, en ook een beetje op mezelf.’

‘De moeilijkste periode in mijn carrière heb ik enkele jaren geleden meegemaakt. Ik zat op het randje van een burn-out. De resultaten stonden onder druk, en ik had het gevoel maar te trekken aan de kar, maar dat lukte niet. We vonden geen oplossingen en ik voelde verwachtingen (of legde ik die mezelf op?). Na enkele coaching gesprekken werd het me duidelijk dat ik mijn directieleden minder kort moest opvolgen en vertrouwen moest geven. Dat gaf mij tijd en ruimte om me te focussen op projecten van innovatie en ondernemerschap. Het was een dubbele win. Mijn team voelde vertrouwen en ikzelf kon me bezighouden met wat ik het liefste doe: iets nieuw opbouwen. Nu kan ik met dankbaarheid terugkijken op die periode, want ze heeft me veel opgeleverd. Maar op het moment zat ik toch wel diep.’

 

Welk cijfer geeft u het ondernemerschap in België?

Ik geef het ondernemerschap in België een dikke ‘7’. Onderscheiding dus, want ik geloof dat we in eerste plaats moeten ondersteunen wat we groter willen maken. Dit doen we niet door kritiek te geven. Maar er is ook ruimte voor verbetering. De beste tip die ik ooit hoorde was: “Geef iedereen op zijn 18e  verjaardag een ondernemingsnummer.” Een even simpel als briljant als idee.’

Wat zou u andere ondernemers (binnen- en buitenland) willen adviseren voor zakelijk succes?

‘De groei en transformatie van een bedrijf begint met de persoonlijke groei van haar leider. Zoek mensen om je heen die je uitdagen, sta stil bij wie je bent en wilt zijn.’