• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Trutchka Bouterse: ‘Suriname is the place to be als je wilt groeien’

Vorig jaar mei heb ik een interview afgenomen van Trutchka Bouterse, dat heel goed werd ontvangen. Veel lezers raakte geïnspireerd door haar verhaal en toonde hun bewondering. Ik wilde graag weten hoe Trutchka Suriname momenteel ervaart na bijna 1,5 jaar in Suriname te wonen. Dit deelt zij graag met jullie en geeft daarnaast ook bruikbare tips. Wil jij ook graag weten welke tips dat zijn?

Trutchka Bouterse 

In het dagelijks leven werk ik als Diëtist. Voor dit beroep ben ik afgestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik ben tot mei 2014 zelfstandig diëtist geweest in het Medisch Centrum Amsterdam West gebouw aan de Pieter Calandlaan, in Amsterdam West.

Voor mijn opleiding Voeding en Diëtetiek, heb ik meer dan 15 jaar in verschillende ziekenhuizen in Amsterdam gewerkt. In het VUmc op de afdeling Thoracale Chirurgie (hartchirurgie) en Intensive Care als medisch secretaresse en in het BovenIJ ziekenhuis op de operatiekamer als doktersassistente. Mijn ervaring als diëtist heb ik opgedaan op de afdeling diëtetiek in het BovenIJ ziekenhuis en Onze Lieve vrouw Gasthuis te Amsterdam. Ik heb de expertise op het gebied van voeding en diëtetiek en stel mijn diensten ter beschikking aan cliënten, om door middel van individuele gesprekken voeding- of dieetadviezen te geven, effectieve behandelplannen op te stellen en efficiënt te begeleiden.

Lees ook eens: Een combinatie van 3 elementen werpen hun vruchten af voor ondernemers in Suriname

Diëtistenpraktijk Trutchka

Draagt zorg voor verantwoorde voeding- en dieetadviezen in de breedste zin van het woord, met als gedachte dat een goede voedingstoestand van belang is voor een gezond leven. Daarnaast leren wij mensen die ingrijpende diëten volgen, hoe zij weer kunnen genieten van hun aangepaste voeding en hoe zij (zoveel mogelijk) normaal mee kunnen doen met sociale activiteiten, waarbij eten een belangrijke rol speelt.

Activiteiten in Suriname

Ik ben nu ruim een jaar gevestigd in het FriMan Gron Health Center Plus en werk zelfstandig als diëtist. Samen met andere disciplines bieden wij Multidisciplinair medische- en paramedische diensten. Ik ben nog steeds actief in het zorgcentrum de One Stop Shop waar ik de screening op voedingsgebied verricht bij patiënten met chronische ziekten zoals diabetes mellitus, hoge bloeddruk, maar ook veel mensen met complicaties zoals pre-dialyse patiënten en mensen met obesitas. Daarnaast verzorg ik presentaties bij bedrijven en ben gastdocent op een medisch faculteit.  In 2011 heb ik een patisserie opleiding gevolgd in Beverwijk, Nederland. Die kennis pas ik nu ook toe en verzorg kookworkshops.

Ik moet af en toe terug gevloten worden, omdat ik de neiging heb om vaak ja te zeggen als ik ergens voor word gevraagd. Maar zolang ik het leuk vind doe ik het graag. Er zijn nog 2 activiteiten die ik bijna vergeten was te benoemen. Ik schrijf af en toe een artikel voor het blad 'de Consumentenkring' en stel mijn diensten ook beschikbaar in twee verzorgingscentra voor ouderen.

Lees ook eens: in Suriname moet je opnieuw inburgeren

Reden ondernemen

Zoals ik vorige keer reeds beschreef, was ik niet zakelijk en voor het geld aan het werk, maar meer om resultaten te zien waarbij gezonde voeding en een gezond leven als doelstelling de voorrang hadden. Deze instelling is niet veranderd. Het zelfstandig ondernemen, je eigen planning maken en bepalen vind ik nog steeds geweldig. Waarschijnlijk heb ik dat met de paplepel mee gekregen, want mijn ouders waren ook zelfstandig ondernemers. Mijn moeder was modist en mijn vader bouwde huizen en had een eigen houtzagerij.

Emigreren Suriname

Wanneer mensen de keuze maken om te willen wonen in Suriname, moeten zij ten eerste niet met een attitude komen van: “ ik ga het jullie even zeggen hoe het moet”, want dat gaat niet werken. Suriname groeit en heeft meer kennis en expertise nodig. Wanneer je besluit om je in Suriname te vestigen moet je nog steeds heel veel geduld hebben! Er is heel veel veranderd in positieve zin. Maar er zijn ook aandachtspunten waar nog aan gewerkt moet worden. Één daarvan is mentaliteitsverandering. Om prettig samen te kunnen werken en afspraken na te komen, “is Geduld een schone zaak!

Ervaring

Het feit dat ik in Suriname woon is al leuk. Het klimaat, de mensen en mijn werk maken het een mooi land om in te wonen. Ik ben lekker druk bezig, dus ik heb geen moment dat ik mij verveel.
Maar wanneer je meer dan 30 jaar ergens anders hebt gewoond, dan is het wel aanpassen. Maar dat geldt natuurlijk voor elke plek waar je naartoe emigreert. Je gaat beseffen dat de tijd soms ergens anders langzamer loopt. Het is daarom belangrijk om je aan te passen, heel veel geduld hebt en adequaat optreed waar nodig is.

Wil jij meer praktische tips om je emigratie succesvol te laten verlopen? Lees dan het boek van Esther Zoetmulder!