• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Vakantieziekte, wat is het en waarom overkomt het ons?

Je heb je vakantie bij je leidinggevende aangevraagd. Je reis is geboekt. Nog een paar weken en dan kun je heerlijk genieten van je welverdiende vakantie. Naarmate de datum steeds dichterbij komt, voel je de stress en de spanning steeds groter worden. De deadlines komen steeds dichterbij, je stressgehalte gaat omhoog en je merkt dat je echt toe bent aan vakantie. Maar je houdt vol, je doet nog die laatste klusjes, de laatste boodschapjes en de laatste kledingstukken aanschaffen voor op vakantie. Nog een paar dagen. En dan is het zover. Vakantie! Eindelijk kun je van je rust genieten. Vooral omdat het de laatste weken zo druk en stressvol is geweest. Je hoeft ’s avonds niet eens je wekker te zetten, want je bent van plan om morgen uit te slapen.

Wanneer je de volgende ochtend wakker wordt, merk je gelijk dat er iets niet in orde is. Van alle dagen van het jaar dat je ziek had kunnen worden, ben je op je eerste vakantiedag ziek! ‘Vakantieziekte’ is een bekend fenomeen waar ongeveer 3% van de Nederlanders last van heeft blijkt uit een Tilburgs onderzoek. Aan het begin van een vrije periode kampen mensen, vooral mensen met een zware verantwoordelijke baan, met hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid en griepachtige klachten. Maar hoe komt het dat er zoveel mensen aan dit ‘omgekeerde Kortjakje-syndroom’ lijden?
 

Stress

In onze huidige levensstijl hebben mensen steeds vaker te maken met stress. Dat zorgt ervoor dat het lichaam stresshormonen aanmaakt als reactie op overmatig veel druk.

Het is een natuurlijk mechanisme wanneer het lichaam bij gevaar overschakelt naar de vecht- of vluchtmodus. Hierbij maakt je lichaam extra hormonen aan, als bijvoorbeeld adrenaline en cortisol, om adequaat te reageren op de situatie.

Tijdens stress denkt je lichaam dat je in gevaar bent, waardoor er allerlei processen in werking treden:
 

  • je lichaam produceert grote hoeveelheden stresshormonen die je reflexen stimuleren;
  • je bloeddruk en je hartslag gaan omhoog;
  • de eiwitten en glycogeen in je spieren worden omgezet in glucose waardoor je extra energie hebt en er komen stoffen vrij waardoor je vrijwel geen pijn voelt.

Deze processen maken het verschil tussen leven en dood in geval van reëel gevaar. Maar als gevolg van stress belandt het lichaam tegenwoordig steeds vaker in deze gevaar-modus. Dat is zowel lichamelijk als geestelijk een te zware belasting, want het lichaam is niet gemaakt om continu op deze modus te staan.

 

Waardoor worden we ziek?

Het rondpompen van adrenaline en cortisol door ons lichaam kan onze afweer een tijdlang versterken. Ziekteverwekkers krijgen dus pas kans wanneer deze stresshormonen wegvallen. Bij mensen die continu onder hoge druk staan, harde werkers, blijft de productie van adrenaline zelfs in rust nog doorgaan. Het lichaam krijgt daardoor geen kans om te herstellen en het gevolg daarvan is dat de afweer wordt verzwakt en uit balans raakt. Ook merken je hersenen het sein van je lichaam niet op dat we bijvoorbeeld moe of ziek zijn. Pas wanneer je ontspant, wordt dat waargenomen. En dat is meestal in de eerste dagen van je vakantie het geval.

 

Oplossing

Het is daarom goed om in gedachten te houden dat ook werk afgebouwd moet worden. Ondanks de zware stress-omstandigheden, probeert je lichaam een evenwicht te zoeken. Door een te snelle omschakeling van werk naar rust, raakt je lichaam uit balans.

Dus heb je nog een paar weken te gaan voor je vakantie, dan is het wijs om in die weken het een en ander al af te bouwen. Zoals werk overdragen aan je collega’s, je agenda minder vol plannen en vaker rustmomenten pakken.
 

Mocht je momenteel op vakantie zijn, of net teruggekomen en je heb inderdaad last gehad van vakantieziekte, zou het kunnen dat je werk-rust verhouding niet in balans is. Je werkdruk ligt bijvoorbeeld te hoog, of je rustmomenten te laag. Daarom wordt er vaak geadviseerd om stress niet op te laten lopen, maar vaker rustmomenten te pakken. Dit kun je doen door te gaan sporten, wandelen of zelfs ademhalingsoefeningen te doen.
 

Onderzoek heeft aangetoond dat door regelmatige massages het aantal bloedcellen in je lichaam toeneemt. En dat is goed voor de werking van het immuunsysteem, want het verhoogt je weerstand. Een wekelijkse ontspanningsmassage kan dus ook helpen om de stress af te bouwen zodat je volledig, zonder ‘vakantieziekte’,  van je vakantie kunt gaan genieten.

 

Voor meer informatie over de werking en voordelen van (ontspannings-)massages kunt u een kijkje nemen op mijn website.