• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Vallery Linger van Stichting Jozef: voor de maatschappelijk kwetsbare jongeren

 

Met liefde zet ik powervrouw Vallery Linger (29) in het zonnetje. Zij is gepassioneerd jongerenwerker en initiatiefnemer van Stichting Jozef. Als jong meisje uit een migrantengezin heeft zij het niet altijd even makkelijk gehad. Dankzij de juiste ondersteuning van haar omgeving heeft ze een gedegen opleiding kunnen volgen, en zo haar kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Vanuit het besef dat dit niet vanzelfsprekend is, zet zij zich volledig in voor kansarme en risicojongeren.

 

"I have Hope and I'm not afraid to use it"

Stichting Jozef wilt maatschappelijk kwetsbare jongeren motiveren, stimuleren en begeleiden om hun persoonlijke doelen te bereiken. Dit doen zij door een aanbod van specifieke trajecten op het gebied van onderwijs, werkgelegenheid en persoonlijke ontwikkeling. De wens is dat Stichting Jozef de jongere weet te inspireren, het beste van zijn of haar mogelijkheden, kwaliteiten en talenten naar boven te halen. "Tijdens deze reis ben ik verschillende jongeren tegen gekomen met ieder een eigen verhaal. Mijn hart ging in het bijzonder uit naar maatschappelijk kwetsbare jongeren die tussen wal en schip vallen. Organisaties slagen er niet helemaal in deze jongeren te bereiken en vice versa. De jongeren ervaren veel draaglast maar hebben tegelijkertijd weinig draagkracht om hier iets aan te doen", vertelt de Surinaamse jonge vrouw als ik haar vraag wat haar beweegredenen zijn voor de oprichting van de stichting.

 

Wanneer heb je besloten de stichting op te richten?
"Dat is begin 2016 begonnen, toen ik besefte dat we als jongerenwerkers en theologen vooral theoretisch bezig waren. Bij de benadering van pubers en jongvolwassenen lag de focus hierbij vaak op het probleem. Toch zijn er praktisch gezien weinig instanties die daadwerkelijk in hun wereld kunnen stappen om écht verschil te maken. Toen ik dat zag, kon ik ervoor kiezen om mijn kop in het zand te steken, of actie te ondernemen. Vandaar dat ik de beslissing heb genomen om er wel werk van te maken. Ik geloof er namelijk in dat het onze taak is, als mensen, om elkaar te helpen."

 

 

Wat is je emotionele beweegreden?
"Het moment dat ik goed wakker werd geschud was toen een dierbare in de gevangenis terecht kwam. Zo heb ik meer begrip gekregen voor de jongeren. Vóór die gebeurtenis stond de 'criminele' wereld wat verder van me af. We hadden praktisch dezelfde opvoeding gehad, maar toch zijn onze levens een verschillende kant op gegaan. Ik besefte dat (gebrek aan) juiste steun een immens verschil kan maken in de keuzes die iemand maakt, op momenten dat een persoon vast komt te zitten in emoties en/of een moeilijke situatie. Eerst dacht ik dat onderwijs en prestatie erg belangrijk was, en richtte me daarop bij het begeleiden van de jeugd. Inmiddels weet ik dat gezinssituatie, gemoedstoestand, karakter en voorkeuren ook een heel grote rol spelen. Nu focus ik me meer op persoonlijke ontwikkeling van binnenuit. Samen met hen ontdek ik wat ze leuk vinden, om ze vanuit daar stimulerend te coachen."
 

Hoe zou je je weg hiernaartoe beschrijven?
"Mijn hele leven geloof ik er al in dat God gelijk staat aan liefde & genade, en dat iedereen dat waardig is. Mijn achtergrond bestaat uit een opleiding Life Sciences, waarvan ik ben afgestudeerd in 2010. Hierna ben ik werkzaam geweest als medisch analist. Ik heb ontslag genomen toen ik voelde dat ik een roeping heb die ik niet meer kon negeren. Vervolgens ben ik Theologie gaan studeren, waardoor met mijn perspectief mijn levensstijl volledig is veranderd. Op het moment dat ik had besloten om het leven te gaan leiden dat voor mij voorbestemd is, ben ik ook echt professioneel jongeren gaan coachen. Daarvoor heb ik het vanaf mijn 18e altijd vrijwillig gedaan voor de kerk."

 

Wat zijn momenteel je grootste doelen betreffende de stichting?
"Een groot aantal jongeren helpen met het bepalen en vormgeven van hun levensdoel. Zowel voor henzelf als voor het collectief, voor de samenleving. Hopelijk zullen de jongeren die geholpen zijn zelf ook weer andere jongeren helpen. Zij weten dan hoe waardevol het kan zijn om begeleiding te krijgen, gesteund te worden. Het zou natuurlijk mooi zijn als dat binnen de stichting kan gebeuren. Maar buiten de stichting om, vanuit eigen initiatief, lijkt het me ook prachtig. Zolang het effect maar voelbaar doorgegeven wordt…Wat ik uiteindelijk helemaal fantastisch zou vinden, is om een internationale gemeenschap te zien expanderen. Als er overal ter wereld trajecten geboden kunnen worden middels 'Jozef huisjes', waar positieve boodschappen doorgegeven kunnen worden. En waar steun plaatsvindt voor de nieuwe generaties. Ik sta open voor eenieder die op zijn eigen authentieke manier iets kan betekenen voor Stichting Jozef."