• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Van overanalyse naar bewustzijn

Deze video inspireerde mij om mijn eerste artikel voor Internationaal Ambitieus te schrijven. Het onderwerp is ‘zelfkritiek’. Dit lijkt namelijk ontzettend vaak en onopgemerkt voor te komen. Zoals in dit filmpje wordt aangegeven, heeft ons automatisch geactiveerde denkpatroon in ons hoofd een grotere impact op ons zelfbeeld dan dat wij vaak beseffen.

 

Soms, nou eigenlijk vrij regelmatig, heb ik van die momenten dat ik veel te diep kan nadenken over alledaagse zaken. In mijn puberteit deed ik dat vooral heel kritisch, maar tegenwoordig is het meer met een open en vooral nieuwsgierige blik. Eigenlijk doe ik in principe nog steeds hetzelfde. Het verschil is alleen dat ik mijn gedachten opzettelijk uitkies en stuur. Hieronder zet ik uit waarom ik dat doe.

 

Negatief denken

Je zorgen maken gaat vaak automatisch; het is iets dat we over het algemeen al van kleins af aan aangeleerd krijgen. We moeten vaak ‘nadenken’ voordat we handelen omdat we moeten anticiperen op van alles wat mis zou kunnen gaan. Omdat het zo is ingebakken in ons systeem, weten we meestal niet eens dat het gebeurt. Dit uit zich vaak in zelfspot, een mechanisme waarmee we onze zorgen oppervlakkig kunnen weglachen. Op zich daar niets mis mee, mits jij je bewust bent van jouw gedachten en hun oorsprong. Ze tasten onderhuids namelijk wel ons zelfbeeld aan. Met name in de gevallen waarin onze inwendige onzekerheden onbewust zo groot worden dat ze ons blokkeren in de manifestaties van het leven, met als gevolg dat we niet meer van het leven kunnen genieten. Je zorgen maken kan in het uiterst geval zelfs leiden tot een slachtoffergevoel door stress en depressie. Het leven voelt dan alsof het je overkomt, in plaats van dat je het zelf creëert. De focus ligt dan immers vooral op alles wat er mis is, mis kan gaan en/of wat iemand (zelf) verkeerd doet.

 

Waterig

Het is in mijn opinie essentieel om bewust te worden van de gedachtestroom in onze hersenspinsels. Ik heb meerdere redenen hiervoor, maar er is met name één wetenschappelijk experiment dat me het meest heeft geraakt. Er is namelijk een aantal onderzoeken gedaan met water, waarbij de vloeistof zowel met positieve als met negatieve bewoordingen, emoties en energie werd beïnvloed. In het positieve geval resulteerde dat zichtbaar in prachtige kristallen. De moleculen van het water dat negatief werd bejegend, zagen er een stuk minder flatteus uit. Besef dat het vrouwelijk lichaam voor 50% uit water bestaat en dat van een man zelfs uit 65%. Ons innerlijk dialoog heeft wel degelijk effect op ons.

 

Positief denken

Als je in alles het positieve kunt zien en altijd de opties bekijkt in plaats van de mankementen en gebreken, dan sta je zelf toch ook optimistischer in het leven? Qua mogelijkheden zou iemand in theorie gelukkiger moeten zijn. Door bewust ervoor te kiezen om het positieve in alles te zien, let je namelijk op alles wat je mooi vindt, je gelukkig maakt en waar je dankbaar voor bent. Hiermee (her)pak je de controle over jouw leven en neem jij de verantwoordelijkheid voor jezelf en jouw gemoedstoestand. Uit ervaring kan ik zeggen dat dat toch wel fijner en luchtiger voelt dan de negatieve, drukkende gedachten die stiekem nare emoties oproepen. Maar hoe word je hier nou bewust van en gooi je jouw gedachtegang in de praktijk om? Hieronder wat tips:

  • Gebruik een dagboek om het verloop van jouw dagen te monitoren; hoe heb je je gevoeld en welke gedachten (uit het verleden) kunnen daaraan ten grondslag liggen?
  • Dankbaarheid; schrijf ook dagelijks drie dingen op waar je erkentelijk voor bent (ook van jezelf).
  • Mediteer om de ruis in jou stil te leggen zodat je zonder oordeel jouw gedachten kunt waarnemen en een plek kunt geven.
  • Maak dagelijks tijd vrij voor jezelf, om even iets te doen waar je heel blij van wordt en waarmee je eigenlijk in de praktijk tegen jezelf zegt dat je het waard bent om gelukkig te zijn.
  • Omring jezelf zoveel mogelijk met positieve mensen, beelden en boodschappen.
  • Lach, zing, dans; haal het kind in jezelf naar boven!

Bewust Zijn

En wat nou als we gewoon onze echte pure zelf zijn? Zonder al die labels die we onszelf ons hele leven aangemeten hebben (gekregen)? Wie ben jij dan eigenlijk echt? Wie je dénkt dat je moet zijn en wie je echt bént; is dat één en dezelfde persoon? Leef je het leven dat je écht wilt, of voldoe je vooral aan het beeld dat je denkt dat anderen van je verwachten? En waarom? Als je het antwoord hebt op al deze vragen, kun je in ieder geval beginnen met het uiten van jou authentieke zelf. En naar mijn mening is dát de basis van oprecht geluk; creatie van binnenuit.