• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Vergeet Amsterdam, want in Rotterdam moet je zijn als toerist

De titel van dit artikel heeft je waarschijnlijk aangetrokken en dat was ook precies de bedoeling. De onderlinge competitieve strijd tussen Amsterdammers en Rotterdammers zal nog jaren voortduren en dat terwijl beide steden hun charmes hebben. Sinds een aantal maanden leid ik op regelmatige basis toeristen rond door Amsterdam. Deze toeristen zijn voornamelijk ouder dan 35 jaar, hebben een goed inkomen, willen graag culturen ontdekken en zijn reislustig. Zij gaan met mij op pad, omdat ik ze de pure kanten van Amsterdam laat zien, zoals de Bijlmer en Amsterdam Oost. In de Bijlmer wonen overwegend Nederlanders van Surinaamse, Afrikaanse en Antilliaanse afkomst, terwijl je in Amsterdam Oost meer Nederlanders van Marokkaanse of Turkse afkomst zult vinden. De toeristen vinden dit geweldig, omdat ze kunnen genieten van de verschillende culturen door bijvoorbeeld het eten van een Rotirol, Bastilla, Baklava of de welbekende Stroopwafel. Het draait dus niet alleen om 'The Red Light District' en de meer dan 150 Coffeeshops die Amsterdam rijk is.

Maar terug naar mijn lokkertje! Als Belgische toerist of dag/weekend toerist in eigen land kan ik Rotterdam ook zeker aanraden. Deze stad moet je ontdekken voordat er nog meer herrie makende trolleys voorbij razen en je binnnkort ook nog moet uitwijken voor de selfie van stilstaande toeristen. Maar wat maakt deze stad met 176 nationaliteiten zó bijzonder?

Rotterdamers houden van eten
Hier is waarschijnlijk nog geen feitelijk onderzoek naar gedaan, maar dat hoeft ook niet. Ik ken veel restaurants in Amsterdam, maar tot op de dag van vandaag heb ik daar nog nooit een rij gezien van wachtende mensen die hunkerden naar een tafel op een doordeweekse dag. Correctie; op geen enkele dag. In Rotterdam zag ik het drie keer voorbijkomen en ik waande mij even weer in Hong Kong waar dat dagelijkse kost is. Bij twee restaurants in de Markthal stond er om 17:00 al een rij van minimaal 8 koppels. Restaurant 'Happy Italy', met als slogan 'The Fast Italian', deed er nog een schepje bovenop. Vol verbazing stond ik te kijken hoe maar liefst 12 koppels buiten stonden te wachten in de kou.

Ik beproefde mijn geluk bij het Marokkaans-Libanees restaurant Le Souq in de Markthal waar je heerlijk kan eten. De Markthal van Rotterdam heeft veel weg van 'Mercado San Miguel' uit Madrid. Als je binnenkomt hoor je onder andere Latin muziek uit de speakers spelen en worden er verschillende heerlijke Tapa's en Churros geserveerd. Eigenlijk kan je er van alles vinden om te eten, maar het belangrijkste is de sfeer en dat is wat de Rotterdammers en toeristen naar de Markthal brengt.
 

Rotterdammers houden van borrelen en gezelligheid
Er hoeft geen speciale reden zijn om te borrelen, maar cafe's als de 'Witte Aap' ( door Lonely Planet uitgeroepen tot beste cafe ter wereld in 2009 ) zijn vanaf donderdagavond bomvol. De avonturiers kunnen ook een hapje en een drankje doen op ruim 100 meter in de Euromast. Is dat te hoog? Bezoek dan het indrukwekkende Nhow hotel en geniet van een drankje in de lounge op de 7de verdieping. In de avond heb je uitzicht op de fel verlichte Erasmusbrug. De jongeren vermaken zich in de vele Shisha Lounges die Rotterdam rijk is. Met Arabische klanken op de achtergrond, een hijs van je waterpijp en een slok van je muntthee waan je je in het Midden Oosten.

Nog net geen wolkenkrabbers, maar wel hoge gebouwen
Als je in Rotterdam arriveert met de trein dan word je hartelijk welkom geheten door de hoge gebouwen om je heen. Één ding heb ik geleerd van een wijze man: 'waar hoge gebouwen staan daar wordt er veel zaken gedaan'. Door de rijmende zin is deze quote mij altijd bijgebleven. Ben je ondernemend ingesteld, dan kan je business & pleasure goed combineren in Rotterdam.
 

Shoppen
Onlangs is er in het centrum een nieuw filiaal geopend van de winkel Forever 21. Er vormde zich op de openingsdag een lange rij van jonge meiden voor de ingang, die er koste wat kost bij moesten zijn. Naast Forever 21 en Primark zijn er ook winkels in het hogere segment, zoals Hugo Boss, Oger, Michal Kors, Roberto Cavalli en La Classe. Voor een ieder wat wils en in vergelijking met andere steden zijn er weinig leegstaande panden.

Ook een lees aanrader9 landen in één jaar bezocht. Hoe heb ik nieuwe mensen leren kennen?

Amsterdam of Rotterdam
Ik vind dat je beide steden zeker moet hebbben bezocht. Het contrast tussen de steden maakt dat je meer van de reis gaat genieten. Bezoek Amsterdam voor de geschiedenis, cultuur en de vrijheid die deze stad biedt. Rotterdam zal bij jou in de smaak vallen op culinair gebied, de gastvrijheid en gezelligheid van Rotterdamers, de architectuur en voor het shoppen. 

Wat is jouw lievelingsstad en waarom?  Deel dat hieronder met ons.