• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Verliezers reageren, leiders anticiperen

Bij leiderschap denken mensen al gauw aan iemand die de baas is, de lijnen uitzet of die alle beslissingen neemt. Deze interpretatie komt niet overeen met wat leiderschap in de praktijk inhoudt. Het is niet voor niets dat het woordgrapje van leider met lange of korte ‘ij’ wordt gemaakt. Mijn ervaringen met leiderschap gingen gepaard met pijn. Wat houdt die pijn in en hoe heb ik het opgelost?

De pijn van leiderschap hield voor mij in dat ik zelf dingen moest doen, zodat anderen uiteindelijk volgden. Het idee van leiderschap als de baas spelen over anderen werkt in de praktijk vaak averechts, omdat mensen er eigenlijk niet van houden dat iemand ze vertelt wat ze wel en niet moeten doen. Mensen zijn van nature wel volgers en volgen anderen waarin ze geloven. Wanneer geloof je in iemand? Als die al resultaat heeft behaald waarvan hij of zij de groep wil overtuigen. Dat is het verschil tussen leiders en managers.

Leiden in de praktijk
Leiders zijn dus mensen die vaak voorop moeten lopen in de strijd. Bij bijna alle stappen die ik tot nu toe heb genomen, moest ik het zelf doen om anderen te overtuigen. Ik zat in een mastermindgroep toen ik met het idee voor Speaker's Night kwam. De groep zag het niet zitten, waarop ik besloot het alleen voort te zetten. Pas nadat de productie stond, waren de groepsleden overtuigd, maar toen was het idee al gerealiseerd. Zo heb ik als ondernemer ook vaker op gelijke wijze dingen moeten doen voordat ik anderen mee kreeg. Zo werkt leiderschap kennelijk in de praktijk.
 
Internationaal leiderschap
Tijdens het seminar Business Mastery in Londen moesten we groepjes vormen. In iedere groep werd er gevoelsmatig een 'natuurlijke' leider gekozen. In mijn groepje werd ik gekozen tot leider. Ik neem al mijn taken en verantwoordelijk serieus, dus ook deze rol. Vijf dagen lang moest ik ervoor  zorgen dat mijn groepsleden actief meededen, van waarde voor anderen konden zijn en de dat ze de  groepsopdrachten uitvoerden. De verliezende groep moest op het podium komen en de leider zou door Tony zelf worden vernederd als onbekwame leider. Dat wilde ik absoluut voorkomen, maar het lukte me niet om de groep volledig mee te krijgen. Elke dag was een strijd en niet in de laatste plaats door verschil in taal en cultuur. Daarbij was ik ook de jongste van een groep, waarin iedereen al langer bezig was met ondernemen.

De ommekeer
Het verliep stroef maar ik kreeg ze uiteindelijk mee tot de laatste dag. Op de laatste dag besloot ik om vanuit een alles-of-niets-poging zelf maar erop uit te gaan. Onze geplande activiteit was dat we met pruiken op de andere groepen een onvergetelijk moment zouden bezorgen dus we hadden een fotografe gevonden die foto's van ons maakte met andere bezoekers van het evenement. Aangezien ik de groep niet mee kreeg, ben ik zelf naar de foyer gelopen en heb ik met veel herrie en enthousiasme als act (pruik op) bezoekers geënthousiasmeerd om op de foto met me te gaan. Het werd druk om me heen en voordat ik het wist waren mijn groepsleden ineens bij me om ook op de foto te staan. Ik moest wederom eerst leiden zodat zij konden volgen.
 
Persoonlijk leiderschap
Een leider worden betekent per definitie niet zozeer dat je anderen moet aansturen. Als je meerdere leiders in een groep hebt, hoe ga je dat probleem dan oplossen? Sommigen beweren dat je om te kunnen leiden eerst  moet kunnen volgen. Zelf denk ik dat het goed is om in sommige situaties eerst kennis te hebben van zaken om te kunnen begrijpen en van daaruit op te kunnen lossen en te sturen. Daarvoor moet je in staat zijn om proactief te handelen, het grotere doel voor ogen hebben en te denken in een win-win situatie. Dat doe je onder andere door eerst de ander te begrijpen voordat je zelf begrepen wilt worden. Covey vertelt daar veel over.
 
Actie!
De pijn die ik voelde door telkens eerst te moeten overtuigen door zelf te doen, zorgde aanvankelijk voor irritatie en soms zelf moedeloosheid. Toen op de laatste dag van Business Mastery de verliezer bekend werd gemaakt, zagen we in dat onze actie van de laatste dag echt het verschil heeft gemaakt. Drie van mijn groepsleden hebben me oprecht bedankt dat ik heb doorgezet en hen over de streep heb getrokken.

Een ander, die ik eigenlijk als de leider zag, zei dat ik een natuurlijke leider ben en dat ik precies deed wat nodig was om deze groep op sleeptouw te nemen. Een ware les voor mij waardoor ik me nu ook op dit gebied aan het ontwikkelen ben om dit talent tot specialisme te verheven.