• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Video op Facebook: vijf tips en één valkuil

Video op Facebook is hot. Video krijgt van Facebook een heel groot bereik. Een bericht in de vorm van een video kan zelfs tot vijf keer zo veel mensen bereiken als een bericht met alleen tekst en een foto. Alle reden dus om vaker video’s op je Facebookpagina te plaatsen. Zo doe je dat.

 

Eerst even een valkuil: video op Facebook is hot, maar dan gaat het wel om video’s die je rechtstreeks op Facebook plaatst – en vooral niet om YouTube video’s. Facebook is namelijk de concurrentiestrijd met YouTube aangegaan om het grootste videokanaal ter wereld te worden. Video’s van YouTube krijgen daarom op Facebook minder bereik, en video’s die je rechtstreeks op Facebook plaatst juist meer.

 

Tip 1: Maak een video van je foto’s

Word je al zenuwachtig bij het idee dat je zelf voor een camera moet staan en ook nog iets moet vertellen – ook al is het de camera van je eigen telefoon? Maak dan een video van een aantal van je foto’s. Kies hiervoor bij het plaatsen van een nieuw bericht op je Facebookpagina voor de optie ‘Foto/video’ en dan op ‘Diashow maken’. Voeg een aantal foto’s toe en Facebook maakt er zelf een video van. Ook zijn er allerhande apps waarmee je je eigen video’s in elkaar knutselt. Mijn eigen favoriet is Ripl, maar er zijn er veel meer.

 

Tip 2: Maak video’s met een verhaal

Klaar om zelf voor de camera te gaan staan? Maak dan met je smartphone een video waarin je waardevolle informatie deelt met de fans van jouw Facebookpagina, bijvoorbeeld een tip of uitleg over een onderwerp waar jij veel van weet of een inspirerende boodschap. Dat de fans van jouw pagina je kunnen zien en horen praten is voor hen heel waardevol. Een trucje om je verhaal goed te kunnen overbrengen op video: vertel het eerst een paar keer hardop aan jezelf of aan iemand die in de buurt is. Voel je je vertrouwd met je verhaal? Zet dan de camera van je telefoon aan en maak je video.

 

Tip 3: Maak spontane video’s

Ben je al meer zelfverzekerd in het maken van video’s op Facebook? Maak dan ook eens een spontane video terwijl je onderweg bent, bijvoorbeeld tijdens een wandeling, en vertel wat er op dat moment in je opkomt. Spontane video’s zijn heel aantrekkelijk en aanstekelijk.

 

Tip 4: Maak Facebook Live Video’s

Ben jij een ondernemer met lef? Maak dan gebruik van de optie Livevideo bij het plaatsen van een nieuw Facebookbericht. Je maakt hiermee een video die realtime op je pagina te zien is. Het mooie is dat alle volgers van jouw Facebookpagina een melding krijgen zodra jij live gaat, zodat ze meteen mee kunnen kijken. Ook kunnen jullie elkaar live vragen stellen, jij in de video en de fans van jouw pagina in de chat. Na je live uitzending kun je je video opslaan, zodat hij ook daarna te bekijken blijft. Schreef ik net nog dat je met video tot wel vijf keer zo veel mensen bereikt, met live video kan dat zelfs het tienvoudige zijn. En dat is allemaal gratis bereik.

 

Tip 5: Maak videoadvertenties

Adverteer je weleens op Facebook? Ook dan is video super waardevol, want met een advertentie in videovorm betaal je minder geld om hetzelfde aantal mensen te bereiken. Ik heb het zelf getest de afgelopen tijd: voor een advertentie in de vorm van een videobericht betaal je vaak hooguit 1 cent per persoon die na het zien van jouw bericht een actie onderneemt (zoals liken, reageren, klikken of delen), terwijl dat bij een ‘gewoon’ bericht bijna altijd 5 cent of (veel) meer is.