• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Voetbal als verbindingsmiddel tussen Nederland en Zuid-Afrika

12 november speelde Zuid-Afrika tegen Senegal. De Nederlander Lars Veldwijk werd voor het eerst opgeroepen voor het nationale elftal van Zuid-Afrika. Hij kwam daarvoor in aanmerking omdat hij een Zuid-Afrikaans paspoort heeft aangezien zijn vader daar is geboren. Grappig detail is dat hij momenteel voor een Belgische club speelt (KV Kortrijk).

Vorig seizoen schitterde Veldwijk nog bij PEC Zwollen en dwong daarmee een transfer af naar het Belgische Kortrijk. De selectie voor ‘Bafana Bafana’ maakte hij begin dit jaar bekend. Hij gaf toen aan nooit in het land te zijn geweest, maar dat hij wel de voetbalgekte van Zuid-Afrika kent en dat de selectie een grote historie kent. Hij was ook eerlijk om toe te geven dat het niveau van het Nederlands elftal waarschijnlijk te hoog gegrepen was.

Afrikaans
De keuze voor Zuid-Afrika als Nederlandse man is ook niet vreemd als je bedenkt dat de Afrikaanse taal een verbastering is van de Nederlandse. Als het langzaam wordt gesproken zullen een Nederlander en een Zuid-Afrikaan elkaar kunnen verstaan en dus met elkaar kunnen communiceren. Veldwijk is de eerste van een reeks Zuid-Afrikanen die we op het platform Internationaal Ambitieus hopen te presenteren.