• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Vreemdeling in Europa (Carrière of avontuur?)

In mijn vorige artikel schreef ik over mijn vertrek uit Suriname en verblijf in Europa. De uitdagingen, onzekerheden en frustraties; maar ook de mogelijkheden en blijvende herinneringen. Carrière of avontuur? De beslissingen, het mentaliteitsverschil en de mogelijkheden. Wat zou ik nog moeten doen om aan mijn droombaan te kunnen komen?

 

Dat was mijn gedachte na ongeveer drie weken tevergeefs te hebben gesolliciteerd. Drie weken zijn voor mij enorm lang om thuis te zitten en op dat ene telefoontje te wachten met goed nieuws. Echter, daar kwam ik snel achter, zijn er mensen die zelfs een jaar thuis hebben gezeten en nog steeds geen baan kunnen vinden. Is dat hun eigen schuld? Verschilt per persoon en situatie maar een ding is zeker; een (vaste) baan is een luxe en geen garantie in Nederland.

 

Carrière in Suriname

Ik heb (helaas) de vraag, of ik wel een baan of carrière in Suriname had, hier in Nederland moeten beantwoorden. Het is algemene kennis dat mijn geboorteland het momenteel economisch niet zo goed doet. Europa heeft sinds 2008 ook een crisis moeten doorstaan en de gevolgen merken wij nog steeds. Dat Suriname zolang (zelfs tijdens een wereldwijde crisis) juist een groei meemaakte, lijkt men in Nederland te zijn vergeten. Dus om de vraag te beantwoorden; Ja, ik had een carrière in Suriname waar ik trots op was en ik verdiende heel goed. Ik behoor dus niet tot de groep ‘economische vluchtelingen’. Maar ik weet ook dat succes in het verleden geen garantie is voor de toekomst. Het is een heel andere manier van leven en deze dienen wij (lees: Surinamers) te accepteren. Het is een spel waar wij allemaal goed in kunnen worden.

 

Mentaliteit

Er zijn geen problemen, alleen uitdagingen. Klinkt mooi en het is gedeeltelijk waar, maar wij weten beter. Er zijn inderdaad problemen, maar ik wil het hebben over uitdagingen. Sinds mijn vertrek uit Suriname ben ik continu tegen uitdagingen aangelopen. Sommige heb ik zelf gecreëerd en anderen zijn uit het niets ontstaan. Wat ik je uit mijn vele uitdagingen met zekerheid kan zeggen, is dat jouw manier van denken en doen medebepalend is voor je succes hier. Het is onmogelijk om met dezelfde mentaliteit die je in Suriname had naar Europa te komen. De denkwijze, manier van praten, kleding en ook levensovertuigingen verschillen volledig. Ik heb gemerkt dat heel veel van mijn ex-landgenoten daarover klagen. Zij beweren dat op basis van hun werkervaring in Suriname en hun diverse opleidingen zij goed genoeg zijn voor een bepaalde functie. Dat kan misschien waar zijn, echter; indien je niet eerst de afwijzingen als uitdagingen ziet en zo ook je mentaliteit verandert; zal er helaas niet veel in de externe wereld voor je veranderen.

 

Carrière of avontuur?

Oké… waarvoor ben ik dan hier? Carrière of avontuur? Voor beide. Het hoeft niet perse in een box geplaatst te worden. Ik ben erachter gekomen dat je tijdens je zoektocht naar jezelf, carrière, opleiding, liefde en avontuur; je iemand beter leert kennen dan ooit. Namelijk jezelf. Door in bepaalde situaties terecht te komen, kom je tot de ontdekking wat voor een persoon je werkelijk bent, en dat is nou precies wat ik wilde. The Good, Bad and the Ugly krijg je allemaal te zien. De keus is aan jou wat met de nieuwe informatie gedaan zal worden. In mijn volgende artikel zal ik je vertellen hoe ik in Nederland mijn vriendenkring en netwerk vergroot. Dus, ben ik hier voor mijn carrière of voor avontuur? Ik ben hier omdat ik nu hier moet zijn…