• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Vreemdeling in Europa: Net-werken

“Wat is jouw mening over …? Zo begint het gesprek met een mogelijke zakenpartner van me. Misschien denk je ‘ach, het is maar een vraag’. Maar je antwoord op een vraag is het begin of het einde van een (zakelijke) relatie. Hetzelfde geldt voor vriendschappen. Het is net – werken.

 

Mijn laatste artikel ging over carrière maken in Nederland en ik heb heel veel positieve reacties en zelfs vragen erop gekregen. Een voorbeeld van zo een vraag: ‘lukt het je wel om carrière te maken en hoe heb je dat voor elkaar gekregen’.? Logische vragen waarop ik ook antwoord heb gegeven. Nadien ben ik tot de conclusie gekomen dat er eigenlijk maar één antwoord op deze vragen gegeven kan worden en dat is; het belang van de juiste mensen kennen.

 

Van kennis naar vriend

In Suriname zat ik elk weekend tot in de late uurtjes met twee vrienden over diverse onderwerpen te discussiëren. Zulke momenten komen helaas niet meer terug. Tenminste niet in dezelfde vorm. En dat is ook goed. Als alles hetzelfde zou blijven, zouden wij ook geen vooruitgang kennen. In Europa is het een andere tak van sport. Een ieder heeft een druk bestaan en het kost tijd en moeite om je kenniskring te vergroten en deze uiteindelijk ook tot je vrienden te maken. Men zegt het is investeren als je echte vrienden wilt hebben. Ik ben het daar volkomen mee eens. Als Suri-Ned (sommigen zeggen allochtoon) kan het vermoeiend zijn om nieuwe vrienden/kennissen te maken. Het kost meer tijd dan in Suriname en de afstanden zijn natuurlijk veel groter. Dus hoe heb ik het voor elkaar gekregen om niet alleen mijn netwerk te vergroten, maar ook mijn vriendenkring? Door ermee om te gaan alsof ik aan het solliciteren ben.

 

Tips & Tricks

Ik ben van mening dat hoe meer vrienden je hebt, hoe oppervlakkiger deze relaties zullen zijn. Dat is ook logisch, want je hebt niet genoeg tijd om diepgaande gesprekken met allemaal te hebben en tijd in hen te investeren. Ondanks dat, is het wel goed om veel kennissen te hebben. Misschien zullen ze ooit wel eens tot je hechte (kleine vriendenkring) behoren. Dus, hoe maak je als een buitenlander vrienden in een land waar je niet eens een jaar woont?

 

Evenementen

Door naar zoveel mogelijk interessante bijeenkomsten te gaan. Ik ga iedere maand minstens één keer naar Pakhuis de Zwijger (in Amsterdam, red.). Daar worden vaak leuke films vertoond en debatavonden georganiseerd. Zoek iets dat jij leuk vindt, verdiep je erin en ga er op uit.

 

Social media

Wat ook voor mij heeft gewerkt is social media. Je moet wel lef hebben, maar het is geen slecht idee om een Facebook vriend die dezelfde interesses heeft eens via chat te benaderen. Je kan versteld staan van hoe zo een normaal gesprek meer mensen op je pad kan brengen.

 

Geloof

Dit geldt natuurlijk niet voor een ieder, maar ik ben een gelovig persoon. Naar de kerk gaan en mensen daar leren kennen was voor mij heel normaal. Indien je zelf een gelovig persoon bent maar nog geen kerk bezoekt, raad ik je aan om eraan te beginnen. Het opent deuren voor je en tegelijkertijd is het altijd goed om het woord van God te horen.

 

Het is een feit dat hier in Nederland een andere cultuur is dan wat ik gewend ben. Maar indien je van plan bent serieuze stappen in Nederland te maken, is het wel noodzakelijk om je stoute schoenen aan te doen.