• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Waar je op moet letten bij het samenstellen van een team

Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder… EÉ van de vele uitspraken in het ondernemersveld. Een team formeren is dus logisch en noodzakelijk, maar is dat werkelijk zo gemakkelijk? Wanneer je mensen in je team opneemt die binnen no-time weer weg zijn, is het tijd om je af te vragen of je visie wel zo helder is. Staat de organisatie wel goed en weet je wie je nodig hebt en waar men aan moet voldoen om het team te versterken?

Het gezegde ‘een team is zo sterk als haar zwakste schakel’ is een gevleugelde uitspraak, maar in de praktijk een zeer belangrijk gegeven. In teamverband werken is niet altijd even makkelijk, maar het rendement hangt nauw samen met de betrokkenheid van de teamleden. ‘Eenheid maakt macht’ is nog zo een gezegde waarin duidelijk wordt wat het belang is van teamspirit. Om het teamgevoel zo optimaal mogelijk te maken, moeten alle teamleden achter de visie van de leider staan.

Oprechte interesse
Bij de totstandkoming van nieuwe ideeën en projecten is er altijd een aanlooptijd voordat het succes en resultaat behaald wordt. Hoe lang die aanlooptijd duurt, is van tevoren nooit bekend. Geduld is daarin een schone zaak en de betrokkenen worden dan ook zwaar op de proef gesteld. Wie haken er af? Wie blijven er trouw? Voor wie duurt het te lang dat er hard gewerkt wordt terwijl het geldt uitblijft? Wie blijft er vastberaden in jouw en het idee geloven?

Bijdrage
Het resultaat is altijd afhankelijk van wat men er zelf in stopt. Lever je voor 50% een bijdrage, dan zal je ook voor 50% aan resultaat ontvangen. Vooral in de beginfase is 100% inzet belangrijk. Dan heb ik het niet over teamleden die allerlei ideeën hebben over wat je zou moeten doen of welke kant je op zou moeten. Het gaat om teamleden die daadwerkelijk op komen dagen en een bijdrage leveren in de aanloop naar de totstandkoming van het idee of project toe.

Betrokkenheid
Als ondernemer moet je wel bezig zijn met een verdienmodel en is het begrijpelijk dat je stil staat bij wat het project of idee uiteindelijk zal opleveren. Toch zijn er soms momenten waarop de droom moet ontstaan voordat deze gerealiseerd wordt. Snel geld willen verdienen of alleen een echte bijdrage willen leveren als het direct geld oplevert, is dan ook iets wat niet goed samengaat bij de totstandkoming van het idee of project.

Eigen belang
Gek genoeg zie je dat dit gedrag optreedt bij mensen zodra ze niet volledig achter het idee of project staan. Wanneer diezelfde mensen een droomproject bedenken of een geweldig idee hebben, dan zie je dat de bezwaren van niet direct geld verdienen ineens geen probleem meer is. Nee, dan moeten mensen vooral geduld hebben en begrijpen dat zoiets tijd kost. Vaak zijn dit ook de personen die eerst graag bij jouw team willen horen, totdat ze je niet meer nodig hebben omdat ze iets hebben gevonden wat beter is.

Actie!
Begin eerst met het uitwerken van je visie en verzamel dan mensen om je heen die zo enthousiast zijn over je visie dat ze deze willen uitdragen.