• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Waar moet je rekening mee houden als je wilt ondernemen in 9 landen?

De afgelopen week op Curaçao waren dagen waarbij wij weinig hebben geslapen, veel afspraken hadden staan, maar vooral veel hebben kunnen leren.
Wij hebben twee netwerkbijeenkomsten bijgewoond, 14 persoonlijke afspraken gehad en meer dan 25 ambitieuze professionals gesproken. Mijn kracht ligt in het luisteren naar mensen hun verhaal. Want als je zoveel mensen in zo'n korte tijd spreekt, dan begin je een bepaald patroon te zien, dat uiteindelijk zal leiden tot succes. Deze kan je toepassen in: België, Nederland, Suriname, Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. Maar welke tips kan ik jou meegeven die ik heb mogen leren op Curaçao?

Netwerken

Curaçao telt officieel ongeveer 150.000 inwoners, maar ontvangt jaarlijks ook vele stagiaires en toeristen. Als je binnen de samenleving goede zaken wilt doen, dan is het belangrijk om te netwerken. Verwacht geen Europese borrel waarbij je een koffie, thee of ander drankje nuttigt in combinatie met een bitterbal. Op het eiland ontmoet je voor jou belangrijke personen tijdens de vele 'Happy Hours'. Hierbij zijn de drankjes 50% voordeliger en is het ook normaal om alcohol te nuttigen. Wees vooral niet te direct, maar deze regels gelden ook voor de andere eilanden, alsook Suriname en België. Het gaat meer om de persoonlijke relatie en daarna komt pas aan de orde of jullie iets voor elkaar kunnen betekenen.ā€‹

Lees ook eens: 3 praktische tips voor succes op een netwerkbijeenkomst

Vertrouwen

In Nederland wordt er sneller samengewerkt of overgegaan tot een beslissing om zaken te doen. Dit komt onder andere doordat je juridisch sterk staat als je werkt met een contract. Om die reden kunnen professionals elkaar sneller vertrouwen. In de andere Nederlandstalige landen heb je een langere adem nodig en wordt er meer geïnvesteerd in de relatie en het bijkomende vertrouwen. In Suriname is het bijvoorbeeld heel normaal dat mensen willen weten van welke familie je afstamt en het ook helpt als je een gemeenschappelijke connectie hebt.

Goede naam

Als je een gemeenschappelijke connectie hebt, dan is het natuurlijk van essentieel belang dat je een goede naam hebt. De meeste Nederlandstalige landen hebben een klein inwonersaantal, dus het is niet verstandig om te roddelen over een ander. Het belangrijkste is dat je zegt wat je doet, maar vooral dat je ook doet wat je zegt.

Lees ook eens: Veel mogelijkheden tot zakendoen in Caribisch Nederland

Service

Hierbij komt service om de hoek kijken. Ontvang mensen met een lach, toon interesse in je klanten en werk met een bepaalde urgentie. Mensen zijn nou eenmaal ongeduldig en daar moet jij je als ondernemer bewust van zijn. Maar telefoontjes of mailtjes op tijd beantwoorden zijn ook zaken die mensen van je kunnen waarderen.

Gunnen

Als je deze punten hebt toegepast, dan zullen klanten je meer gunnen en zal de loyaliteit ook toenemen. Op Curaçao kan het zelf zijn dat je klant bereid is meer te betalen, dan bij je concurrent, omdat het je oprecht wordt gegund. 

Consistentie

Wees daarom consistent, innovatief en up to date. Nederland heeft een hele grote E-commerce markt waarbij potentiële klanten binnen een paar seconden beoordelen of je website aan net opgenoemde punten voldoet. Je website dien je daarom bij te houden, durf ook nieuwe producten of diensten toe te voegen en heb een bepaald patroon waarbij je iets doet, zodat men het makkelijker kan volgen. Wij van Internationaal Ambitieus hebben als focus dat wij 3 artikelen per dag plaatsen en dat 6 dagen per week. Een aantal keer is het niet gelukt vanwege andere projecten, maar over het algemeen zijn wij heel consistent aan ons doel.

Meerdere talen spreken

Deze is optioneel, maar zeker wel te overwegen. De gemiddelde Curacaoenaar spreekt 3 tot 4 talen. Veelal zijn deze: Papiaments, Nederlands, Engels, Spaans. Dit zorgt voor onbegrensde mogelijkheden en maakt het internationaal ondernemen makkelijker. Het Nederlands wordt door ongeveer 30 miljoen mensen gesproken, Engels door ongeveer 800 miljoen en Spaans 500 miljoen. Zie jij de mogelijkheden voor jezelf al? 

Lees ook eens: Leer hoe je snel een vreemde taal spreekt

Conclusie

Aan de hand van verschillende succesverhalen ben ik tot de conclusie gekomen dat mijn mantra nog steeds van kracht is. Die is namelijk: 'succes is universeel, maar de cultuur van een land bepaalt hoe jij je daarin gaat moeten bewegen.'