• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Waarom actie ondernemen uiteindelijk het meest waardevol is

November 2015; na jarenlang zwoegen was dat de periode dat ik eindelijk mijn bachelor-diploma behaalde. De weg daar naartoe was enorm lang en frustrerend. Vooral ook omdat ik in de laatste jaren van mijn studie al die succesverhalen over ondernemers hoorde die zonder diploma op zak, toch succesvol zijn geworden…

 

Je kent ze wel. Mark Zuckerberg, Richard Branson, Bill Gates en Steve Jobs, om er een paar te noemen. Veelal visionairs die eigenlijk meer gespitst waren op een bijdrage leveren aan de wereld of aan een bepaalde branche, dan in de schoolbanken te zitten. Ondernemers die meer gespitst waren op praktijkervaring opdoen dan naar docenten te luisteren die zelf weinig praktijkervaring hebben.

 

Kennis toepassen

Begrijp me niet verkeerd; ik ben hartstikke blij met mijn bachelor-diploma. Ik geloof dat het deuren opent; hetzij nu of gaandeweg in de toekomst. Studeren is nooit tevergeefs en het belangrijkste aan studeren, is het ontwikkelen van je denkniveau. Je moet verbanden kunnen leggen en verder kijken.

 

Goed kunnen leren en verbanden kunnen leggen is één ding, maar als je de kennis en inzichten niet kunt toepassen, zijn ze niet veel waard.

 

Gerichter leren

Kennis, ervaring en vaardigheden die je in de praktijk opdoet, zijn uiteindelijk waardevoller dan je hoofd vol stampen met theorieën. Ik heb gemerkt dat ikzelf gerichter leer als ik weet waar ik iets voor ga gebruiken. Gevoelsmatig leerde ik tijdens mijn stage bij de NTR veel meer dan op de opleiding. Ik ontwikkelde vaardigheden die nodig waren om mijn werkzaamheden goed uit te voeren. Ook nu ik aan het studeren ben om mijn functie als grondstewardess naar behoren uit te voeren, merk ik hoe gedreven en gericht ik de lesstof tot me neem.

 

Ik wéét waar ik het voor ga gebruiken, dus leer ik ook gerichter. Ik zou je vandaag de dag niks meer over de stelling van Pythagoras kunnen vertellen terwijl ik weet dat ik het op de middelbare school wel geleerd heb….

 

 

In de juiste richting denken

In de praktijk kun je dus veel vaardigheden opdoen die je tijdens de opleiding niet eens leert. Als crowdmanager bij Speaker's Night, kom ik bijvoorbeeld veel in contact met mooie, echte mensen die mij door middel van hun persoonlijke verhalen erg weten te inspireren. Ik haal overal inspiratie uit; sprekers, gesprekken met mensen, artikelen en filmpjes op YouTube. Hele mooie verhalen en anekdotes die mij motiveren, empoweren en soms zelfs de bevestiging geven dat ik al in de juiste richting denk.

 

Niet denken maar…

Denken ja. Nu nog het doen. Of je nou studeert of in de praktijk veel leert, in beide gevallen geldt dat je actie moet ondernemen. Persoonlijk vind ik dat het engst maar ik ben wel in een fase beland waarin ik me steeds meer over mijn eigen angsten heen begin te zetten. Op den duur merk je zelf namelijk ook al dat je hoofd vol zit met theorieën en dat er na al die inspirerende gesprekken, artikelen, films en levensverhalen nog maar één ding resteert; doen.

 

Op den duur moet je gewoon dingen gaan doen. Uitproberen. Zien hoever je kunt komen. Uiteindelijk zijn het alleen acties en daden die jou vertellen hoe iets uit gaat pakken. Na jarenlang geïnspireerd te raken, ben ik eindelijk in de fase beland dat ik daadwerkelijk dingen ga durven en doen. Persoonlijk merk ik namelijk ook dat ik onrustig word van al die creatieve ideeën en ingevingen die ik heb, en het gegeven dat ik nooit echt concreet iets met mijn ideeën heb gedaan. Er is dus niks tastbaars ontstaan. De intenties waren er, maar intenties leveren geen nalatenschap. Intenties zijn niet hetzelfde als uitvoeringen. Met een intentie creeer je niks tastbaars. Wie een concrete nalatenschap wil achterlaten, moet toch echt actie ondernemen.

 

 

 ‘If an idea stays in your head, it did not happen’.