• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Waarom elke ondernemer een boek moet uitbrengen

Tijdens het publiceren van ons eerste boek, had ik er geen idee van hoe het onze business een ‘boost’ kon geven. Het doel van het boek was het overdragen van kennis, foto’s en heerlijke recepten. Toch was de uitkomst veel meer dan dat: een boek helpt je om je werk te promoten op een manier die héél anders is dan een advertorial of reclameboodschap. Het is niet opdringerig en je loopt geen risico dat mensen het negeren. Als je nog niet genoeg redenen had om te beginnen aan je boek, dan geef ik je er hier 7:

1. Boeken zijn je visitekaartje

De meeste entrepreneurs weten dat het belangrijk is om je boodschap naar buiten te brengen – vooral nu! Wanneer je eenmaal een aantal ‘fans’ of ‘followers’ hebt opgebouwd, kan je boek je helpen om je business te laten groeien. Via mond-op-mond reclame doet je boek het werk wanneer jij niet aanwezig bent. Hoe kijk je zelf naar ondernemers die een boek hebben uitgebracht? Ik durf te wedden dat dát gegeven alleen al zorgt voor een stukje extra respect of aanzien. Het mooiste? De prijs van een doorsnee leesboek is niet veel meer dan dat van een promo-kalender. Toen ik met de kerstdagen één van onze boeken cadeau deed aan een zakenrelatie was zijn reactie: "Ik krijg elke kerst van iedereen zo'n stomme kalender die dezelfde dag in de prullenbak verdwijnt. Van jou kreeg ik gewoon een boek… dát vind ik pas echt gaaf!"

2. Geloofwaardigheid en expertise

Een boek kan je geloofwaardigheid verhogen. Natuurlijk is het niet altijd waarheid, maar in het algemeen gaan mensen er vanuit dat je een expert bent op het gebied waarover je een boek hebt geschreven. De media denkt ook zo en dus is een boek direct een mooi opstapje naar meer media-aandacht. "Hallo, ik ben Linda en het lijkt me leuk als jullie mijn website noemen in de volgende editie van jullie tijdschrift" klinkt toch héél wat minder interessant dan wanneer je het woord 'website' verandert door 'boek', nietwaar?

3. Netwerken

Boeken zijn de ultieme netwerk-tool. Wanneer je naar een netwerkbijeenkomst gaat, dat niet direct over boeken gaat, neem dan vooral een exemplaar mee. Eventueel kun je hem weggeven, wanneer je een interessant gesprek hebt gevoerd. Hoewel dit niet direct voor inkomen zorgt, is het een prima manier om je netwerk uit te breiden. Zoals eerder beschreven, is de prijs van een zelf uitgegeven boek nagenoeg gelijk aan dat van ander promotiemateriaal. Maar het eindproduct is voor een ander (door de kennis die je in het boek deelt) véél meer waard dan de prijs die je betaalt om het te laten drukken. Een koffiemok, pen of kalender blijft een waardeloos relatiegeschenk – of jouw logo er nu wel of niet op staat. 

4. Spreken

Ik ken genoeg bedrijfseigenaren die gewéldige sprekers zijn, maar toch nergens werden gevraagd zolang ze nog geen boek hadden. Nog geen dag nadat hun boek verscheen, kwamen er nieuwe kansen om te spreken op hun pad. Dit zal waarschijnlijk niet gelden voor élke branche, maar in het algemeen is het zo dat een boek een carrière als spreker enorm veel goeds kan brengen. Het geeft je autoriteit en gewichtigheid die je kunt ombuigen naar een mooie kans om hogerop te komen als 'public speaker'.

5. Extra inkomen

Ja – een boek brengt in eerste instantie al geld op… maar vergeet vooral niet waarom je hem geschreven hebt: vaak verdien je veel meer aan de klanten die jouw boek binnen brengt dan aan het boek zelf (of je moet natuurlijk direct een bestseller schrijven!) En toch… een boek verkoopt zónder dat je daarvoor (na het schrijven) fysiek werk moet verrichten. Je verdient dus geld zonder dat je ergens aanwezig moet zijn. Verder is de marge op een boek dat in eigen beheer is uitgegeven bijzonder groot: denk aan 300 tot 400% van de kostprijs. En het beste? Het is 1x schrijven en een oneindig aantal keer verkopen. Geen loon naar arbeid dus, maar een goede vorm van passief inkomen. 

6. De tijd van content

Content… inhoud… we worden er dagelijks mee overspoeld. Waarom zou je dan toch kiezen om een boek uit te geven? Omdat een boek degelijke, interessante en diepgaande informatie bevat die je niet zomaar op internet tegenkomt. Waar je blog een voorzetje geeft, maakt een boek het af. Op je website krijgen de mensen een voorproefje van jouw kennis… maar in je boek kunnen ze de hele strategie doorgronden.

7. Lezers willen geen reclame

Advertenties werken al lang niet meer zo goed als vroeger. Mensen zijn het zat om steeds maar weer reclame te moeten zien. Het internet staat er vol mee – maar boeken niet. Wanneer mensen je boek openslaan, weten ze dat ze pagina na pagina aan relevante informatie te zien krijgen, zonder ook maar één banner of advertentie (van je concurrent!) te zien die hun ‘flow’ doorbreekt. En dat is tegenwoordig ook heel wat waard!