• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Waarom geld jouw probleem niet oplost

Bron: ‘Rich dad, poor dad’ van Robert Kiyosaki

Emoties beheersen het denken. Mensen in loondienst reageren op hun gevoel en vergeten te denken, i.p.v. de waarheid onder ogen te zien. Angst houdt hen gevangen in de valkuil van werken, geld verdienen, werken, geld verdienen in de hoop dat de angst om geen geld te hebben verdwijnt. Elke dag als ze opstaan, staat die oude angst met hun op. Mensen liggen de hele nacht wakker door deze angst, waardoor ze een nacht van onrust en zorgen hebben. Geld beheerst hun leven, emoties en daardoor hun ziel. Rijk zijn lost het probleem niet op vanwege de emotie ‘verlangen’ (hebzucht). Mensen werken ook voor geld om hun verlangens te bevredigen, zoals genot. Dat is echter van korte duur, dus hebben ze meer geld nodig. Zo blijven ze aan het werk. Geld kan angst en verlangen niet stillen. Hoe kan je die emoties dan wel vervullen?

Als je de lessen van het leven leert, zul je slagen in het leven. Het leven solt met je. Je kan opgeven of vechten, de les leren en doorgaan. Als je terug vecht en de les leert word je zelfstandig, gelukkig en welvarend. Zo niet, dan zul je je leven lang de schuld voor al je problemen blijven geven aan je baas, salaris of baas (en voorzichtig doen). Je kunt slechts iets leren als er energie, passie en brandend verlangen aan te pas komt. Passie is een combinatie van kwaadheid en liefde. Als het op geld aankomt wil men geen risico lopen en zich zeker voelen, dus laten ze zich niet door passie leiden, maar door angst. Daarom accepteert men die laagbetaalde baan. Hoe doorbreek je dat?

Angst en hebzucht
Mensen hebben een prijs vanwege de menselijke emoties angst en hebzucht. De angst om geen geld te hebben motiveert mensen om hard te werken. Wanneer we eenmaal betaald krijgen, laat hebzucht of verlangen ons denken aan al die leuke dingen die voor geld te koop zijn. Dit patroon van opstaan, naar je werk gaan en rekeningen betalen noemt men ook wel de ‘ratrace’. Wanneer mensen meer geld wordt aangeboden herhalen ze deze cyclus door nog meer uit te geven. Is een baan op den duur de beste oplossing voor de angst voor armoede? Kies je voor de macht van geld of de slaaf van het geld? Gebruik angst en verlangen in je voordeel door er controle over te krijgen. De hoofdoorzaak van armoede of financiële problemen is de combinatie van angst en onwetendheid.

Oplossing
Als een bedrijf je veel geld aanbiedt ter verleiding, dan wordt het verlangen sterker. Door niet toe te geven aan die emotie, kan je je reactie uistellen en eerst nadenken. Dat is het allerbelangrijkste. Emoties moet je in je voordeel gebruiken en jezelf op de lange termijn niet door je emoties laten leiden, zodat zij het denkwerk voor je doen. Als je angst en verlangen in je nadeel gebruikt is dat het begin van onwetendheid. Men vraagt zich niet af waar deze door emotie gedreven gedachten hen heenvoeren. Het leven van de mens is een worsteling tussen onwetendheid en het verkrijgen van inzicht in zichzelf. Onwetendheid begint als iemand stopt met zoeken naar informatie en kennis over zichzelf. Verrijk jezelf dus met informatie en kennis…

Quote:
‘’De ezel trekt de kar waarbij de eigenaar een wortel voor de neus van de ezel laat bungelen. De eigenaar weet waar hij naartoe gaat, maar de ezel jaagt een illusie na’’.

Oorzaak
Onwetendheid over geld is de oorzaak van zoveel hebzucht en angst. Een dokter die meer geld wil om nog beter voor zijn gezin te zorgen, verhoogt zijn tarieven. Daardoor wordt gezondheidszorg duurder. De armen voelen dit harder met als gevolg dat ze een slechtere gezondheid hebben dan rijken. Als dokters tarieven verhogen, dan willen advocaten dat ook, leraren ook en uiteindelijk worden de belastingen ook verhoogt. Al snel ontstaat er een kloof tussen rijk en arm. Dit brengt chaos en eventueel de ondergang van beschaving. De geschiedenis bewijst dat beschavingen ten onder zijn gegaan doordat de kloof tussen arm en rijk te groot was geworden.

Uitweg
Je angst onder ogen komen en jezelf confronteren met je zwakheden en je hulpbehoevendheid is de uitweg. Die vind je door je gedachten te kiezen. Kiezen wat je denkt i.p.v. te reageren op je emoties. Denken betekent dat je de tijd neemt om jezelf een vraag te stellen, bijv. ‘is harder werken de oplossing voor dit probleem?’. Sommige mensen zijn bang om zaken goed door te denken en rennen in plaats daarvan naar een baan waar ze een hekel aan hebben. ‘Dit is gedachten kiezen!’. De grootste rijkdom van mensen is hun ontwikkeling. Wanneer mensen bereid zijn om flexibel te zijn, om open te staan en te leren, zullen ze rijker worden ondanks moeilijke veranderingen.

 

Waarom geld geen problemen oplost
We leven in een tijd van grotere en snellere veranderingen. Kiyosaki verwacht om die reden dat er de komende 25 jaar vele hausses en baisses zullen zijn (tijden van hoogconjunctuur, tijden van laagconjunctuur). De grootste rijkdom van mensen is hun ontwikkeling. Wanneer mensen bereid zijn om flexibel te zijn, om open te staan en te leren, zullen ze rijker worden ondanks moeilijke veranderingen. Geld lost geen problemen op. Intelligentie lost problemen op en genereert geld. Geld zonder financiële intelligentie, is als geld dat smelt als sneeuw voor de zon.

Actie!
Na het lezen van het artikel weet je welke stappen je kan ondernemen om hier werk van te maken. Ontwikkeling is rijkdom en verkrijg je door kennis en informatie. Dat kan uit boeken of artikelen, maar dat kan ook live. Donderdag 3 december is het evenement van Internationaal Ambitieus getiteld ’10 redenen waarom JIJ niet succesvol bent’. Dit artikel is slechts een voorproefje van wat je donderdag live kan meemaken. Besef dat voelen, leren is. Een sprekersevenement maakt dat mogelijk. Wij staan dicht bij het leven en weten dus wat er speelt bij mensen. Daarom slaan onze artikelen ook aan.

 

Bestel nu je kaartje!