• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Waarom het buitenland lonkt voor Nederlandssprekende ondernemers (deel 2)

Ondernemen over de grens wordt steeds populairder. Vooral voor Nederlandse bedrijven en daarmee dus ook voor andere landen waar het Nederlands wordt gesproken. Betekent dat dan ook gelijk dat dit zo makkelijk is als het lijkt? Wat zijn de voor –en nadelen? In een driedelige serie verwerk ik de bevindingen van vier experts op het gebied van internationaal ondernemen. Deel 2 gaat over de te nemen stappen om succesvol te zijn in het buitenland…

Onlangs las ik een interview met vier experts op het gebied van internationaal ondernemen. Aan de hand van hun ‘best practices’ besloot ik om hun tips en adviezen te verwerken tot dit artikel. Alle vier spraken ze over kansen om over de grens te ondernemen, welke stappen noodzakelijk zijn voor succes in het buitenland en waar je als organisatie rekening mee moet houden als je in het buitenland gaat ondernemen.

Uitzoekwerk
De eerste stap naar het buitenland hoeft niet erg ingewikkeld of duur te zijn. Het is uiteraard vooral belangrijk dat er een potentieel is in een bepaald land. Dat vergt enig onderzoek. Je moet niet een markt willen maken, maar inhaken op een vraag die er al is. Google biedt uitkomst om te achterhalen wat het zoekvolume is naar een product. Daarnaast is het verstandig om het scala aan concurrentie in kaart te brengen. Hiermee kun je achterhalen of er een kans van slagen is, maar ook om te kijken hoe anderen het aanpakken. Zijn er veel concurrenten, dan is er ook een goede markt.

Lokaal
Om succesvol over de grens te gaan ondernemen, is het essentieel dat je product of dienst een lokale uitstraling en beleving heeft. Dat bereik je onder andere door de content van je website te vertalen naar de taal van het land waarin je je vestigt, een lokaal domein te hebben en je klantenservice in de lokale taal te verzorgen. Daarnaast is het van belang de juiste keurmerken uit het desbetreffende land voor je website te kiezen.

Ben je er klaar voor?
Een andere belangrijke stap is dat je klaar moet zijn. Op het moment dat de systemen en het marketing- en salesapparaat niet zijn ingericht om over de grens te gaan, is het gedoemd om te mislukken en dat is vaak te zien in de praktijk. Ook als je cross border iets levert, is dat iets anders dan in een andere markt actief zijn. Je moet een team hebben dat begrijpt hoe andere markten werken, zodat je schaalbaar internationaal kunt ondernemen. Daarnaast is lokaliseren goed, maar niet als je dat teveel doet. Een centrale aanpak is soms meer dan voldoende.
 
Elke markt is uniek
Bij het onderzoek doen kan je ook praten met collega-ondernemers om erachter te komen hoe zij het hebben aangepakt en waar de grootste valkuilen zitten. Zoek uit hoe het zit met de concurrentie en de wetgeving in een bepaald land. Dat zijn allemaal factoren die van belang zijn bij het al dan niet slagen van je bedrijf in het buitenland. Behandel elke markt als uniek. Wat in het ene land werkt, is geen voorwaarde voor succes in een ander land.

Neem bijvoorbeeld China: De verkoop van onlineproducten in China is vooral actiematig. Zo is 11 november de grootste commerciële feestdag in de wereld. Op die dag worden er 20 keer zoveel online bestellingen als op een normale dag gedaan. Die informatie over de gebruiken en gewoontes van een land zijn cruciaal.

Essentiële kennis
Je wilt weten of er behoefte is aan je product, welke doelgroep je moet benaderen, hoe groot de vraag is en wie je concurrenten zijn. Voor de ideale route is niet alleen marktonderzoek belangrijk, maar ook dat het door native marketingspecialisten voor het desbetreffende land wordt uitgevoerd. Zeker tegenwoordig hebben we het over verschillende kanalen die moeten worden beheerd zoals Facebook, Google, Amazon, en dergelijke. Alles moet op elkaar worden afgestemd en op bijvoorbeeld Duitsland worden toegepast. Hiervoor is het dan ook aan te raden om Duitse specialisten in te schakelen.

Actie!
Om alle punten die in dit artikel staan in te haken, kan je het beste een oriëntatiereis maken. Houd de evenementen van Internationaal Ambitieus in de gaten om te zien wanneer de eerstvolgende handelsmissies zijn. In de tussentijd kan je ook vervolgartikel deel 3 lezen. Heb je deel 1 gemist? Ook die kan je terugvinden door hier te klikken.