• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Waarom House of Cards een inspiratie is voor ondernemers

Kijkcijferknaller op Netflix ‘House of Cards’ vertelt al 3 seizoenen over de politieke carrière van Frank Underwood, gespeeld door Kevin Spacey. De synoniemen met het zakenleven zijn gauw gelegd, omdat het voortdurend gaat over onderhandelen, afspraken, loyaliteit en vooral het spel dat gespeeld moet worden om succes te behalen. Het blijkt maar weer eens dat een netwerk ontzettend belangrijk is en dat je je relaties goed moet (onder)houden. Wat leert House of Cards ons nog meer?

Abraham Lincoln wordt beschouwd als de grootste Amerikaanse president ooit. Hij verdedigde met verve de eenheid van het land in de Burgeroorlog en schafte de slavernij af. Weinigen hadden bij zijn aantreden in 1861 verwacht dat deze politiek onervaren, eenvoudige kolonistenzoon uit het Wilde Westen zoveel voor elkaar zou krijgen, maar juist in de wildernis had Lincoln geleerd de handen uit de mouwen te steken. Lincoln was enorm geliefd bij het volk en dat komt omdat hij een ster was in het begrijpen van menselijke relaties. Daarmee compenseerde hij zijn gebrek aan scholing. Wat kunnen we hieruit halen? Dat de eigenschappen om succesvol te worden niet afhankelijk zijn van wat je op school leert. Daar kan Frank Underwood wat van leren, want er kleeft bloed aan zijn handen.

Macht
Underwood streeft in House of Cards naar het veroveren van de macht in de wereld. Hij gaat hierin soms over lijken, maar gezien zijn voortdurende sleep kan je je afvragen of deze tactiek werkt op de lange termijn. In bijna alle films en series over de Amerikaanse politiek worden er verwijzingen naar grote presidenten gemaakt, zoals John F. Kennedy, Ronald Reagan, Richard Nixon, Washington, Roosevelt etc. In House of Cards wordt subtiel het accent gelegd op vergelijkingen met Lincoln, hetzij als tegenpool van Underwood.

Eerlijke Abraham
Dat was de bijnaam van Lincoln. Waar Frank Underwood met schande en bedrog zijn zaken regelt, zo pakte Lincoln het juist aan rekening houdende met de publieke opinie. Hij kreeg natuurlijk weleens verwijten over zijn onervarenheid, maar Lincoln reageerde daar goed op door toe te geven dat hij pas kwam kijken. Toch kon hij sterk counteren door te zeggen ‘liever zo sterven dan mijn politieke denkbeelden, visie en principes te wijzigen’. Frank Underwood heeft ook zijn principes, maar die lijken vooralsnog meer gebaseerd op macht.

Link met Obama
In seizoen 3 werden er recente thema’s aangekaart, zoals de meeting met de Russische president en het synoniem voor Obamacare. Misschien maakt dat House of Cards ook extra sterk, omdat de kijker herkenning heeft met waar het in de serie over gaat. Obama is fan van de serie en er zijn zelfs filmpjes op Youtube waar hij Underwood imiteert. Dat tekent de humor van Obama, want in de realiteit heeft hij meer met Lincoln. Tijdens zijn verkiezingen zei hij dat hij kon begrijpen dat het Amerikaanse volk moeite had met zijn rare naam en het feit dat hij Afro-Amerikaans is. Hij stak de draak met zichzelf door te zeggen dat er geen slechter scenario was om president te worden, behalve dan misschien die van die jongen uit een blokhut op de prairie in Kentucky, die niet langer dan een jaar onderwijs had genoten, maar opklom tot de grootste president van de natie.

Macho Frank
Underwood is kil, koelbloedig en charmant. Lincoln had niets van dat, ondanks zijn fysieke uitstraling (1.95 m en bijzonder sterk van het bomen kappen). Underwood studeerde af aan de Universiteit, terwijl Lincoln zich door zelfstudie moest ontwikkelen. Wel hebben ze de goede babbel gemeen. In de serie House of Cards erft Frank een kabinet die niet door hem zelf is samengesteld, maar door zijn voorganger. Misschien komt dat in seizoen 4 en kan hij leren van Lincoln, die veel tijd en energie moest steken in de vorming van een kabinet. Iets wat Underwood ook te wachten staat omdat hij vele vijanden heeft. Bij Lincoln had het vooral te maken met zijn onervarenheid en doordat hij van nature iemand was die grondig wilde nadenken voordat hij een beslissing nam.

Wat kunnen we leren van de lijn tussen House of Cards, Underwood en Lincoln?
Als ondernemer heb je een droom, een visie, een ideaal. Lincoln was geen ziener, maar had een aantal beginselen en hield daaraan vast zonder zich van de wijs te brengen wanneer mensen met tegenstrijdige adviezen kwamen. Underwood is ook al zo vastberaden. Dat vastomlijnde doel bepaalt ons succes als ondernemer of professional. We leren ook dat onervarenheid niet bepalend is voor ons succes. Lincoln was een praktisch man die zijn koers als volgt omschreef: ‘De loodsen op onze grote rivieren in het westen sturen hun schepen van punt tot punt, en dat is ook alles wat ik me voorneem te doen’’.

Lincoln is de 1e Amerikaanse president die vermoord werd. De reden? Omdat hij de Afro-Amerikanen stemrecht wilde geven. Naar schatting 1 miljoen mensen hebben afscheid genomen van de man die als onervaren buitenstaander naar Washington was gekomen, maar nog steeds door veel Amerikanen wordt beschouwd als de grootste president ooit. Misschien zorgt Underwood nog voor een verrassing in seizoen 4…