• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Waarom ik nooit meer te laat wil zijn om iemand te helpen

When life is resistant be persistent!

 

Nu al vele jaren terug hoorde ik een spreker het volgende zeggen:

 

“Wat men ons in het verleden heeft aangedaan, heeft een grote impact gehad op wie we vandaag zijn geworden, maar waar wie we morgen zullen zijn, is een keuze die we zelf moeten maken.”

 

Toen ik die woorden hoorde, drong het meteen tot mij door dat ik niet langer een slachtoffer hoefde te zijn van de meningen van anderen over mij. Het was alsof er een zware last van mijn schouders viel en ik een stukje controle over mijn eigen leven terugkreeg. Vaak zeggen we dat het ons niks kan schelen wat anderen over ons denken en zeggen, maar hun woorden en daden dicteren vaak toch voor een groot deel hoe wij onze toekomst in gaan. Onzekerheid en een laag zelfbeeld teisteren heel veel mensen vandaag vanwege de dingen die hen soms jaren terug zijn aangedaan.

 

Kwetsbaarheid

Mensen kunnen elkaar echt goed pijn doen zonder zelfs te beseffen hoe diep die wonden kunnen gaan. Als resultaat zie je heel veel mensen met onverzorgde wonden rondlopen. Wonden die soms jaren teruggaan. En zo gaan ze door het leven; een beetje en soms helemaal gebroken. Maar het komt pas tot zijn uiting wanneer er druk op hen wordt uitgeoefend. Dat mensen een glimlach op hun gezicht hebben, betekent niet dat ze niets te verduren hebben gehad. Heel wat mensen lopen met maskers rond. Ik geloof dat we in het uiten van onze meningen over anderen eerst even goed moeten nadenken over wat we echt willen zeggen. We weten namelijk niet waar anderen doorheen gaan en we mogen niet de aanleiding zijn voor iemands downfall. Denk voordat je spreekt dan voorkom je dat je iemand breekt.

 

Een ommekeer

Toen ik in het eerste jaar van de middelbare school kwam, vond ik al snel de mensen met wie ik vrienden zou gaan worden. Ook vonden we al snel een slachtoffer voor onze pesterijen. Tegen de tijd dat ik erachter kwam dat mijn slachtoffer thuis een veel groter probleem had dan wat hij van mij moest verdragen, was het al te laat. Deze jongen kreeg thuis vuistslagen en schoppen van zijn vader, die overigens het hele gezin mishandelde. Zijn vader was alcoholist en dreigde hen te doden als ze weg zouden lopen. School had zijn veilige haven moeten zijn, een plaats waar hij vrienden kon maken. Maar op school kwam hij een groep onzekere jongens tegen die het op hem hadden gemunt. Toen we naar de tweede klas gingen, was hij zelf al overmatig aan de drank en sigaretten begonnen. Dat was het jaar dat mijn leven drastisch werd omgedraaid. Ik wilde het goed maken, dat was het minste wat ik kon doen. Maar hij was al zo ver heen dat ik gewoon niet wist hoe ik hem kon bereiken. Nooit had ik me zo slecht gevoeld over mijn betrokkenheid in iemands pijn als toen. Ik heb hem na dat jaar nooit meer gezien, en heb ook nooit echt sorry kunnen zeggen.

 

Neem het terug!

Nu ik het leven vanuit een heel ander perspectief zie, heb ik mij toegewijd om mijn medemens omhoog te duwen. We kunnen andere mensen niet veranderen maar we kunnen onszelf wel zodanig veranderen dat het anderen aanzet tot verandering. Wat ik van die spreker hoorde, gaf mij de nodige boost om beslissingen te nemen voor een betere toekomst. Ik besefte dat ik de touwtjes over mijn eigen leven weer in eigen handen moest nemen. En als er al iemand anders is die het recht heeft om de touwtjes in handen te nemen, is het God die de echte touwtjes heeft. Helaas kunnen we niets veranderen aan waar we vandaan komen, in welk gezin we zijn geboren en met wie we te maken hebben gehad toen we nog klein en kwetsbaar waren. Maar de toekomst hoeft geen herhaling te zijn van ons verleden. Je hoeft niet toe te geven aan de dwaasheid van anderen, kies vandaag voor een bestemmingswijziging en een herberekening van jouw route. Vecht voor je leven en neem het terug. Zolang je nog ademt, is er hoop voor je dromen. Niet iedereen heeft evenveel te verduren gehad, maar iedereen heeft het ergens tegen op moeten nemen. Maar wat het ook mag zijn, als het leven weerstand biedt, moet je volharden, aanhouden, doorbijten, hardnekkig doorzetten en winnen. Laat jezelf geen andere keus dan te overleven zodat je kan overwinnen.