• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Waarom is diëten zo moeilijk?

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: Diëten is lastig! En dat heeft niets te maken met het gebrek aan discipline, want vaak is dat er wel. Toch is diëten iets wat de meesten onder ons maar moeilijk afgaat. Hoe komt het dat het zo moeilijk is om lekker eten te laten staan?

 

Is het een kwestie van gierigheid? Natuurlijk niet! Van jongs af aan krijgen we lekker eten voorgeschoteld. Potjes geprakt eten kennen de meeste Surinaamse huishoudens niet. Zelf gaf ik mijn dochtertje al toen ze heel jong was vast voedsel, want dat ken ik van huis uit ook. Lekker kluiven op een kippetje of een beetje rijst met groente. Toen ze nog maar één tandje in haar mond had, dacht ik al: “Jee, ze mag eten!”. Met als gevolg dat we de kleintjes al vanaf hun babytijd al volproppen met eten. “Heerlijk toch”, denk je als ouder. Ook als we ouder worden, groeien we op met niet alleen lékker eten maar vooral ook véél eten. Ook de dagelijkse kost is niet bepaald summier. De combinatie brood met een hele grote kop thee met lekker veel suiker is een lekkernij. Met het avondeten wordt er royaal opgeschept en als het mijn favoriete kost is, doen we dit gewoon lekker twee keer. Gierigheid is het zeker niet. Het is een gewenning lekker en veel te eten.

 

Eet op!

 

Ik denk dat iedereen het wel kent. Je bent bij jouw ouders en die hebben onwijs lekker gekookt. Op het moment dat je binnen stapt, wordt jouw neus rijkelijk gevuld met een overheerlijke aroma. Aan de geur weet je al wat de pot schaft. Je hebt de afspraak met jezelf om je 10 dagen bezig te houden met (daar heb je het al) ‘gezond eten’. Met veel moeite en dedication, gaat dit je nog wel prima af. Maar ja, toen was je bij mam en pap en het eten moest op. “Eet op, neem mee! Anders heb ik het voor niets gemaakt”. De momenten dat jouw moeder zwetend in de keuken heeft staan koken, flitsen voor jouw ogen langs. Je besluit een hapje mee te eten, en eten mee te nemen, anders is het zo zielig voor mama. En daar gaat jouw dieet al. Niet alleen is het moeilijk over te stappen van jouw normale eetpatroon, maar het wordt nog moeilijker als je lekker eten voor jouw neus voorgeschoteld krijgt. Hoe ga je hiermee om?

 

Verandering van eetgewoontes

 

Het veranderen van gewoonten is niet iets wat je in één dag voor elkaar krijgt. Je moet eerst kennis maken met een nieuwe levensstijl en met de daarbij behorende leefgewoontes. Als eerst moet je in kaart brengen:

 

  1. Wat jouw doelen zijn;
  2. per wanneer je deze doelen bereikt wilt hebben;
  3. En wat je moet doen om deze doelen te behalen.

 

Als je deze drie punten voor jezelf uitschrijft dan komt jouw doel al iets dichterbij. En natuurlijk zul je bepaalde dingen moeten laten staan. Ook kan het wijzigen van bepaalde gewoonten juist meer aandacht of energie van je gaan vragen. Vooral als je op zoek moet gaan naar voeding die bij jou past en voeding wat je lekker vindt. Jouw bereidheid om dit te doen, hangt af van hoe belangrijk deze doelen voor jou zijn. Zo weet ik van mezelf dat ik slecht ben in diëten. Maar daarentegen ben ik een fanatieke sporter. Hierdoor hoef ik lekkere maaltijden of een snack niet altijd te laten staan. Ik wissel deze echter wel af door bijvoorbeeld balansdagen in te lassen en ook pas ik mijn porties aan.

 

Bedreigingen

 

Nadat je weet wat je wilt bereiken, bijvoorbeeld een bepaald gewicht of een bepaald eetpatroon, ga je kijken wat de ‘bedreigingen’ zouden kunnen zijn. Met bedreigingen bedoel ik situaties die het jou tijdens jouw dieet, of andere doelen, moeilijk zouden kunnen maken. Bijvoorbeeld, jouw ouders bezoeken, etentjes met het werk enzovoorts. Je zou bepaalde afspraken met jouw omgeving kunnen maken zodat zij op de hoogte van jouw doelen zijn. Hierdoor kunnen anderen ook rekening houden en jou zelfs kunnen stimuleren en motiveren op momenten dat jij het moeilijk hebt.

 

Ga ervoor!

Het zijn uiteindelijk jouw vastbeslotenheid , motivatie en wilskracht die jou over de streep moeten gaan trekken. Je hebt jouw doelen gesteld en je weet wat je wilt, dus ga ervoor! Uitdagingen zullen er altijd zijn maar probeer jouw doelen altijd voor ogen te houden. En mocht je een keer van de planning afwijken, is dat niet erg. Dit zouden seintjes kunnen zijn dat jouw plan van aanpak wellicht bijgespijkerd moet worden. Want wat voor jou werkt, werkt voor een ander weer niet. Ieder lichaam is anders en vereist daarom ook altijd een andere zorg. Probeer dit altijd in gedachten te houden als je voor, welk doel dan ook, gaat.

 

Voor vragen over diëten, het aanpassen van jouw eetpatroon of sporten, neem gerust contact met mij op.