• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Waarom je eerst moet geven om echt succesvol te worden

Op een dag kloppen twee mannen op rondreis aan bij een herberg. Ze vragen om een slaapplek en zeggen daarbij dat ze geen geld hebben. De waard weigert het verzoek en zegt dat als ze niet kunnen betalen, ze alleen in de schuur terecht kunnen. De mannen accepteren de schuur en ontdekken een gat in de grond. Ze vergroten het gat en zien daar goudstukken liggen. Uit ergernis sluiten de mannen het gat af, zodat de waard er nooit achter komt welke schatten er in zijn schuur verborgen liggen. Wat is het moraal van dit verhaal?

Zelfzuchtig gedrag lijkt fijn op de korte termijn, maar levert op lange termijn beperkingen op. ‘Geven is het nieuwe nemen’. In de praktijk wordt er te krampachtig zaken gedaan. Vroeger kon co-founder Pascal Fredrik zich enorm opwinden als mensen eerzuchtig gedrag vertoonden. 'Tegenwoordig berust ik in mijn lot. Dergelijk kortzichtig gedrag brengt namelijk vele beperkingen met zich mee. Succes wordt niet behaald op de korte termijn'.

Platforms
Internationaal Ambitieus en Speaker’s Night zijn platforms waar mensen een podium krijgen om hun zichtbaarheid te verhogen en hun naamsbekendheid te vergroten. Co-founders Silvino Seymor en Pascal Fredrik doen dat niet zomaar. ‘We merkten dat we in onze drijf naar succes vaak tegen gesloten deuren opliepen of met mensen te maken kregen die ons erg op afstand wilden houden. Gedreven als we zijn, gingen we door en leerden op de harde manier. We spraken met elkaar af dat wij bij anderen niet hetzelfde zouden doen als wat er bij ons was gebeurd’.

Delen is vermenigvuldigen
'Grappig detail is dat op het moment dat de successen werden behaald, dezelfde mensen nu ineens bij ons wilden komen halen'. Volgens Pascal werkt dit averechts. 'De reden waarom mensen ons omarmen komt door de hoge gunfactor. Wij delen onze successen voor het grotere doel. Als we interviews doen met succesvolle mensen, delen wij de uitkomst met onze lezers of we plaatsen die mensen op het podium bij Speaker’s Night. Men kan met die praktijktips aan de slag en het bijkomende voordeel is dat dit ook voor ons deuren opent'.

Loyaliteit
Silvino en Pascal doen dit niet om punten te scoren, maar puur omdat ze zo zijn als persoon. 'Met succes komt ook tegenslag. Mensen die bij ons willen horen of met ons willen werken, maar in de tussentijd profiteren van de bijkomende voordelen. Tot zoverre dat men besluit het nu wel op eigen kracht te kunnen en weer afscheid te nemen van onze platforms'. De heren leggen uit dat ze het niet verkeerd vinden dat mensen voor zichzelf gaan nadat ze meters hebben gemaakt. Pascal lijkt daarbij wel veel waarde te hechten aan loyaliteit. 'Zo ben ik ingesteld. Als ik me ergens aan committeer dan doe ik dat voor de volle 100% en ik heb dat wel eens gemist bij anderen met wie ik een dergelijke commitment ben aangegaan. Tegelijkertijd vergroot het mijn honger om de platforms naar nog hogere niveaus te tillen'. Alleen kom je ver, maar samen kom je verder….

Kwalijk
De heren nemen niemand wat kwalijk, maar beschouwen deze les wel als een ‘wake-up call’. 'Je gaat beter en anders selecteren met wie en voor wie je werkt. Als je bouwt aan iets duurzaams, moet je omgeving zich er ook op aan kunnen sluiten. Dat vereist loyaliteit, geduld en verbondenheid. Succes is universeel en de geschiedenis leert ons dat de grootste en meest succesvolle bedrijven altijd een groter doel dienen. Door hun inspanningen toen ze kleiner waren, kregen ze de wind in zeilen. Alsof het universum zegt: ‘he, jij komt in beweging voor een groot gemeenschappelijk doel. We geven je een duwtje in de rug’.

Actie!
Wil jij ook graag een podium om anderen te inspireren bij hun ondernemingen en ambities? Mail ons voor meer informatie.