• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Waarom je in stilte moet zitten

Waar mediteren vroeger nog gezien werd als een “geitenwollensokkenbezigheid”, is het nu steeds normaler aan het worden. Waarom zweren bijna alle succesvolle mensen zoals Oprah, Steve Jobs, Jim Carrey, Tony Robbins, etcetera hierbij? Wat is dan toch de meerwaarde van in stilte zitten? Wat levert het je op? En waarom zou je er vanaf nu een gewoonte van moeten maken?

 

De mensheid heeft in de loop der jaren steeds meer een consumptiemaatschappij gecreëerd. Overal waar je kijkt, zie je verschillende mediabronnen die jou proberen te overtuigen dat je iets mist in je huidige leven en waar iedereen het antwoord op heeft. Allemaal in de vorm van een product of dienst. Hierdoor zijn we als mensen onbewust getraind om buiten onszelf te focussen. Dit uit zich op alle gebieden in het leven. We denken dat we materiële zaken nodig hebben om gelukkig te zijn. We denken dat we gelukkiger zijn als we die promotie krijgen, we denken dat we gelukkiger zijn 'als we die ene deal sluiten', we denken dat die ene man of vrouw ons een gelukkiger mens zal maken… Kortom, we denken geluk te kunnen ervaren als we zoeken in het externe, onze leefomgeving.

 

 

Geluk, of noem het voldoening, euforie en/of liefde, is echter nooit te vinden in je leefomgeving.

Niets zal jou het gevoel van langdurige euforie geven als je dit denkt te vinden in het externe. Dit komt omdat de euforie in het externe van korte duur is. Je droomauto eindelijk kunnen kopen zal in de eerste maanden geweldig zijn, maar daarna is het de normaalste zaak van de wereld dat je deze auto bezit. Algauw zul je alweer op zoek zijn naar een volgende luxere, auto en begint een nieuw gevoel van ontevredenheid aan je te knagen. Dit is de reden dat zoveel mensen aan de top erop blijven hameren dat geld nooit een motivatie moet zijn.

 

Wist je dat liefde je neutrale staat van zijn moet kunnen zijn?
Dat is hetgeen wat constant bij iedereen actief is. We weten dit alleen niet omdat we constant afgeleid worden, danwel onszelf afleiden met de zoektocht naar dit geluk. Het wordt ons ook steeds moeilijker gemaakt, omdat we de hele tijd een telefoon in onze handen hebben waarmee we op elk moment de zoektocht weer kunnen vervolgen. Keer op keer versterken we onze mind met het gevoel dat we de oplossingen buiten onszelf moeten zoeken door elke keer bij dit gevoel een externe zoektocht in een bepaalde handeling af te werken.

Wat levert in stilte zitten dan op?
Als je dagelijks een moment inlast om te mediteren, kun jij jezelf een vaardigheid aanleren die jou leert om jezelf los te koppelen van je getrainde mind. Hierdoor begin je steeds meer en meer te herkennen wanneer je in je hoofd zit. Het observeren van je mind, wat de kern van meditatie is, zorgt ervoor dat je jezelf steeds minder identificeert met je mind. Als je steeds meer gaat beseffen dat dit is wat je bént (de kalme stilte die zich op de achtergrond bevindt), ervaar je steeds sterker je neutrale staat. En zoals hierboven vermeld, is deze staat een puur gevoel van liefde.

 

Hoe zou jouw leven zijn als je voor het grootste geheel een gevoel van liefde kunt ervaren, ongeacht de situatie waarin je zit? Bijna ongeloofwaardig, is het niet? Maar zeer zeker niet onmogelijk. Dat is de reden dat mensen als Oprah Winfey, Jim Carrey en andere grote namen de moeite nemen om elke dag een moment van meditatie in te lassen. Zij maken dit een noodzaak om dit dagelijks te doen, want zij weten dat het succes dat zij hebben niet hetgeen is wat verantwoordelijk is voor hun gevoel van zelfliefde. Dat is namelijk wel hun liefdevolle zelfwaarde, die haal je niet uit je externe omgeving, maar zoals het woord het al zegt……uit je-zelf.