• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Waarom mannen en vrouwen niet kunnen communiceren

Wanneer een leeuwenwelp met zijn groep wordt aangevallen, verstopt moeder leeuwin haar pasgeborene. De groep wordt afgemaakt, maar de welp weet te ontkomen en komt een kudde schapen tegen. Zij adopteren hem en het welpje groeit op denkende dat hij een schaap is. Wanneer de kudde op een dag wordt aangevallen door leeuwen, raakt de opgegroeide welp verstijfd tot een leeuwenbroeder hem eraan herinnert dat hij een leeuw is… Hoe verhoudt dit zich tot relaties?

In een relatie komt het vaak voor dat één van de twee terneergeslagen is. De één is wild, terwijl de ander rustig is. Dat zijn mannen met een sterke vrouwelijke kant of vrouwen met een sterke mannelijke kant, die een tegengestelde type partner aantrekken. Dit verschijnsel heeft te maken met de rol die we onbewust spelen.

Vader en zoon
Als vader een man is met een sterke vrouwelijke kant, zie je vaak dat vader moeder altijd haar zin geeft. Zoonlief is de dupe omdat hij iets moet zijn wat vader niet in de weg staat. Moeder domineert vader, dus vader domineert zoonlief. En dat terwijl zoonlief juist hunkert naar vaders liefde. Dus wat doet zoonlief? Hij speelt de rol die hij voor vader moet zijn en laat zich domineren door vader, omdat hij beloond wordt om zwak te zijn, terwijl hij lijdt als hij sterk is. Een wrede taak die vaak voorkomt.

Gevolg
Zoonlief groeit op, vervalt in hetzelfde patroon en trekt ook een vrouw aan met een sterke mannelijke kant. De situatie herhaalt zich. Zoonlief heeft de keuze… ‘Ga ik het patroon doorbreken of laat ik de geschiedenis zich herhalen?’. Zoonlief is geen zwakke man, maar heeft geleerd zwak te zijn omdat hij hiervoor beloond werd en moest lijden als hij wel kracht toonde. Echter, er zit iets in ons dat niets of niemand ons kan afpakken. Iets zo verdomd sterk wat vriendelijk, maar krachtig is.

Leeuw
Als het beest wordt losgemaakt en de leeuw los is, zie je wat kracht met ons kan doen. Dat is belangrijk, want anders sluiten we aan bij vreugde en geluk terwijl we dat niet zijn. Dan doen we onszelf tekort. Daar komt ook nog eens bij dat mannen en vrouwen niet met elkaar kunnen communiceren. Vrouwen denken dat mannen ergens als vrouwen moeten zijn en andersom. Het richt schade aan, want hoe we in elkaar zitten is in strijd met wat onze cultuur zegt dat correct is.

Communicatie
Onze cultuur schrijft ons voor hoe we als man of vrouw moeten zijn, terwijl we misschien anders zijn. Het kan er dus niet zijn – en dat terwijl relaties het belangrijkste zijn in het leven. Deze slechte gewoonte wordt versterkt door relaties en daardoor zie je dat relaties eindigen… Vanwege egoïsme. In het geval van vrouwen met een sterke mannelijke kant, is het belangrijk te beseffen dat hun mannelijke partner eerst genezen moet worden. Net als de welp die uiteindelijk een leeuw wordt…

Relaties
Relaties geven vorm aan ons lief. Sterker nog, de twee angsten die iedereen heeft zijn gekoppeld aan relaties. We zijn bang dat we niet genoeg zijn en dat als we niet genoeg zijn, er niet van ons gehouden wordt. Waar loop je de kans dat die angst het eerst opduikt? In een intieme relatie. Velen van ons durven die angst niet in de ogen te kijken. Waarom is het toch mooier dan gedacht wanneer we ons er doorheen drukken?

Onbekend
De toekomst is als een leeg gat dat voor je springt. Het onbekende. En onbekend maakt vaak onbemind en dat terwijl er veel pracht schuil ligt in het onbekende. Daar is wel veel lef voor nodig, net als voor het slagen van een relatie. Waarom? Omdat deze confrontatie de meest rauwe plek in jezelf naar boven brengt. En juist daarom krijg je de grootste beloningen. Je wordt niet uitgedaagd door jezelf, maar door anderen. Probeer met iemand te zijn van wie je houdt, wiens liefde je wil en blijf daar (spiritueel) groeien.

Visie
Heb je jezelf weleens de vraag gesteld: ‘Wat is mijn visie voor een relatie?’. Je kan ervoor kiezen om het je te laten overkomen of om een visie te creëren van hoe je het wilt hebben. Hier is het Engelse gezegde van toepassing op: ‘where focus goes, energy flows’. Je ontwikkelt een visie om het spel beter te spelen. Wil je weten wat er voor nodig is om in je kracht te komen? Klik hier voor meer informatie.