• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Waarom Nederlandse ondernemers kunnen falen in België

De afgelopen week was ik voor twee dagen aan het 'integreren' in België. Het afgelopen jaar zijn wij meerdere malen naar België gegaan en is ons netwerk ook gegroeid, maar ik vond dat het ook belangrijk was om de cultuur te leren begrijpen. Waar houden ondernemers uit Nederland geen rekening mee als ze zaken willen doen in België?
 
Cultuur
Het is allereerst belangrijk om te weten dat België bestaat uit verschillende delen. Je hebt Wallonië, waar overwegend Frans wordt gesproken, Vlaanderen, waar Vlaams (Nederlands) wordt gesproken en ook een heel klein gedeelte waar het Duits de voertaal is. Net als het Caribisch-Nederlands eiland Sint Maarten is België verdeeld, maar dat maakt het tot een zeer uniek land. In dit artikel zal ik mij richten tot Vlaanderen. Tijdens mijn bezoeken aan Gent en Antwerpen merkte ik dat de Belgen genieten van lekker eten, het liefst onder genot van een biertje. Als je een 'Bolleke' bestelt tijdens een afspraak met een Belg, dan win je zeker punten. Daarnaast is Heineken nauwelijks te vinden en als je het al vindt, zal je waarschijnlijk moeten uitleggen waarom jij Heineken kan wegdrinken. Geloof mij, daar zal je niet heel veel vrienden mee maken.
 

Conversatie
Bij lekker eten en een drankje hoort natuurlijk een goed gesprek. Laat je niet verleiden om te snel over jouw bedrijf te praten. Het wordt zeer gewaardeerd als je een gesprek van persoon-tot-persoon hebt in plaats van ondernemer-tot-ondernemer. Als je niet heel goed weet hoe je dat doet, dan kan je de 80/20 regel toepassen. Dat betekent dat jouw gesprekspartner 80% aan het woord is en jij 20% van de tijd. In de tijd dat ik spreek probeer ik het gesprek te sturen door vragen te stellen of meer over mezelf te vertellen. Door deze informatie van je gesprekspartner te krijgen weet je of ze jouw klant worden of dat je gebruik kan maken van hun netwerk.

Silvino Seymor in gesprek met David Tourny in Gent

 

 

U of jij?
In dit artikel tutoyeer ik, maar in België houd ik er wel rekening mee dat dit niet wordt gewaardeerd. Net als de cultuur op Curaçao en Suriname, waar ik regelmatig kom, merk je dat er veel in de u-vorm wordt gecommuniceerd en dan met name de jongeren die in gesprek zijn met ouderen of volwassenen onder elkaar. In België heb ik ook vaker gehoord dat volwassen met jongeren in de u-vorm communiceren. In Nederland wordt het gezien als een afstand creëren, maar in België ziet men het als een vorm van respect. 

Actie
Dit lijken wellicht twee minder belangrijke tips, maar ze vormen de basis die noodzakelijk is om jouw bedrijf uit te breiden naar België. In een reeks van artikelen zal ik meer persoonlijke ervaringen delen. Als consultancyplatform dat ondernemers op zakelijk gebied verbindt, hebben wij een aantal succesvolle ondernemers in ons netwerk. Wij hebben gemerkt dat veel ondernemers uit Nederland graag zaken willen doen in België of samenwerkingspartners zoeken, maar niet weten waar ze moeten beginnen. Daarom organiseren wij in december een marktoriëntatiereis, waarbij wij twee ondernemers zullen bezoeken die hele goede en praktische tips kunnen geven over zakendoen met Belgen en in België. Vervolgens zullen wij de dag afsluiten met een netwerkbijeenkomst waarbij je de kennis kan inzetten in de praktijk.

Wil jij meer informatie over dit evenement ontvangen? Klik dan op de banner en laat jouw e-mailadres achter zodat wij jou op de hoogte kunnen houden van de verrichtingen en het programma.