• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Waarom Nederlandse ondernemers veel kans hebben op internationaal succes

Ondernemers worden vaak de motor van een economie genoemd, de ondernemers die internationaal actief zijn, mogen dan gekwalificeerd worden als één van de belangrijkste onderdelen van dezelfde motor. Deze bedrijven geven Nederland meer aanzien, zorgen voor een groeiende economie, versterken de concurrentiepositie, zorgen voor meer werkgelegenheid en zo zijn er nog tal van redenen. Maar wat zorgt ervoor dat de Nederlandse ondernemer meer kans heeft op internationaal succes in vergelijking met ondernemers van andere landen?

Taal
Het kennisniveau van Nederlanders ligt vrij hoog en dat komt mede door goed onderwijs. Op jonge leeftijd wordt Engels als tweede taal onderwezen waardoor minstens 90% Engels spreekt als tweede taal volgens de cijfers van Wikipedia. Daarmee staat Nederland als hoogst genoteerde land waar Engels het beste wordt gesproken door niet native personen. De stap is dus makkelijk gemaakt naar landen als de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk, die belangrijke partners zijn voor Nederland.

Ondernemersprogramma's
Ondernemers zeggen weleens dat je geboren bent als ondernemer, maar door het schoolsysteem de ondernemingszin de kop in wordt gedrukt. Dit kan het geval zijn, maar door de vele ondernemersprogramma's die worden aangeboden bestaat er de mogelijkheid om de belangrijkste vaardigheden van het ondernemerschap bij te leren.

Zes jaar geleden nam ik bijvoorbeeld deel aan het programma 'Zomerondernemer'. Tijdens de twee maanden durende zomer kreeg ik meer kennis over administratie, verkoop en maakte ik kennis met de organisatie waar veel mensen voor vrezen, genaamd de Belastingdienst. Het fijne was dat ik meteen de juiste informatie ontving, een coach tot mijn beschikking had en ook kennis maakte met andere jonge ondernemers. Tijdens de twee maanden had ik niets verdiend, maar door het zorgvuldig opgebouwde netwerk had ik na die periode de Provincie Flevoland en de Rabobank als één van mijn klanten. NLgroeit of MKBservicedesk vind ik persoonlijk hele waardevolle platforms voor ondernemers die internationaal willen doorgroeien.

Stimuleringsmaatregelen
Dit onderscheid Nederland van vele andere landen. Er wordt niet alleen gezegd dat Nederlandse ondernemers internationaal moeten opereren, maar dit wordt versterkt met stimuleringsmaatregelen.
Volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bedroeg 32,4% van de Nederlandse economie uit export in 2013. Door de groei tussen 2010-2013 kwamen er 140.000 voltijdsbanen bij tot 2,1 miljoen totaal.

Dit is de reden dat de Nederlandse overheid ondernemers stimuleert om internationaal te opereren. Dit wordt mede gereguleerd door de Rijksdienst van Ondernemend Nederland. Ondernemers met geen of beperkte internationale ervaringen kunnen in aanmerking komen voor een kennis- en handelsmissievoucher. Voor de kennisvoucher kan een ondernemer in gesprek met een deskundige, die aan de hand van de plannen van een ondernemer, een duidelijker beeld weergeven over de potentiële landen en mogelijkheden.

Afgelopen oktober hebben wij een handelsmissie naar Curaçao georganiseerd. De ondernemers uit Nederland maakten toen gebruik van een missievoucher waardoor de kosten het programma werden gedekt. Op deze manier is het makkelijker om een markt te ontdekken en gematcht te worden aan goede lokale partners.

Conclusie
Nederland biedt veel mogelijkheden voor ondernemers die internationaal willen gaan opereren. Hierbij is het belangrijk dat de motivatie voor het internationaal ondernemerschap duidelijk, maar vooral haalbaar is. De stimuleringsmaatregelen zijn er en daarom zou ik adviseren om daar zeker gebruik van te maken en hier op een positieve manier van te profiteren.