• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Waarom NU het moment is om Suriname te ontdekken

Suriname is in trek! In Nederland worden steeds vaker Surinaamse theatershows georganiseerd, waarin met name Roue Verveer volle zalen trekt. Zelfs in het Nederlands Groot Woordenboek zijn er Surinaamse woorden opgenomen, zoals mattie en fittie. Ook op Aruba, Bonaire en Curaçao ziet men volop kansen en mogelijkheden in Suriname.

Woensdag 6 maart organiseren wij de eerste Masterclass Zakendoen met Suriname. Waarom is NU het moment om Suriname te ontdekken?

Na drie handelsmissies naar Suriname, drie internationale congressen in Suriname en diverse informatiebijeenkomsten over Zakendoen met Suriname op Aruba, Bonaire en Curaçao is het nu eindelijk de beurt aan Nederland. Met de eerste masterclass spelen we in op een behoefte die al enkele jaren speelt… Iets betekenen of doen in Suriname. De wens is er, maar in de praktijk komt men of bedrogen uit of ze krijgen te weinig informatie om door te zetten en die stap te nemen.

Televisie
Een tijdje terug was er op NPO een uitzending over een Surinaams gezin in Nederland dat naar Suriname emigreerde. Ze gaven NPO toestemming om hun stappen te volgen, van de voorbereiding tot het vestigen in Suriname. Dit gaf een aardig beeld van wat men kan verwachten. Toch is er inhoudelijk meer nodig om te begrijpen wat er allemaal bij komt kijken.

Seminars
In Nederland hebben er de afgelopen jaren diverse seminars plaats gevonden, die wij bezochten nog voordat we met Internationaal Ambitieus begonnen. We waren blij en enthousiast, maar zagen ook dat er naar onze smaak minder diepgang was in de programma’s. Nu wij zelf met hoge regelmaat de afgelopen jaren naar Suriname zijn afgereisd en in direct contact staan met de mensen daar, kunnen we de ervaringen delen en ombuigen naar praktische tips en handvatten.

Waarom gaan mensen naar Suriname?
Het wonen en werken in Suriname is in vergelijking met Nederland en België minder stressvol. Dit komt vooral door het gunstige tropische klimaat waar men veel meer buiten leeft. De Nederlandse bedrijven die al in Suriname opereren besparen circa 40% op de kosten en genieten vele voordelen, zoals de Nederlandse taal, de verlengde kantoortijden en de kennis van elkaars culturen.

Kansrijke sectoren in Suriname
De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) ziet toekomst in de landbouw. Suriname is rijk aan natuurlijke hulpbronnen zoals nikkel, platina, koper en goud.

Naast landbouw zijn ook de sectoren veeteelt, visserij en de agro-industrie interessante sectoren in Suriname. Het land heeft een gunstig klimaat en zeer vruchtbaar grond in bepaalde gebieden.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland(RVO) meldt op de website dat de exportkansen voor bedrijven met name liggen op het gebied van: transportmiddelen en -onderdelen, ict-producten, agrarische uitrustingen en machines, verwerkte voedingsmiddelen en bouwmaterialen. Daarnaast liggen er kansen in de houtverwerkingsindustrie, de agrifoodsector en het ecotoerisme.
 

Websites
In Suriname hebben weinig bedrijven een website, laat staan een goede website. De meeste MKB-ondernemers werken met een Facebookpagina. Dit biedt kansen! Onderzoek heeft aangetoond dat mensen steeds minder gaan lezen en veel sneller een filmpje wegklikken en met een functionele website kan je daar beter op inspelen dan met een Facebookpagina. Daarnaast opent een goede website de poorten naar buurlanden zoals Nederland, Guyana, Frans Guyana en Aruba, Bonaire en Curaçao.

Actie!
Het is natuurlijk leuk en interessant om te lezen over kansen en mogelijkheden in Suriname, maar het zelf beleven of het horen van ervaringsdeskundigen geeft natuurlijk een beter en realistischer beeld. Wij bieden je die kans! Wil jij je aanmelden voor de kosteloze masterclass van 6 maart bij de Surinaamse Ambassade in Nederland? Klik dan hier.