• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Waarom ondernemen geen leeftijd of kleur kent

Ieder mens is ondernemend bij de geboorte, maar niet iedereen kiest ervoor om dit verder te ontwikkelen. Het maakt dus niet uit of je man of vrouw, jong of oud, blank of donker, moslim of christen, homo of hetero bent. De reden dat ik dit zo stel omdat ik mensen weleens heb horen discussiëren over diversiteit in ondernemerschap. Waarom denken sommigen dat alleen blanke mannen van middelbare leeftijd geschikt zijn als ondernemer? Geen idee waarom sommigen dit denken. Voor mij betekent ondernemen puur verbinden. Ga maar eens bij jezelf na. Ondernemers creëren werkgelegenheid, waardoor mensen hun gezin kunnen onderhouden. Tegenwoordig zijn ondernemers ook betrokken bij maatschappelijke kwesties door een deel van de omzet te doneren aan een specifiek goed doel. Het is de drang en de absolute wil om een droom te realiseren. En daarvoor ben je nooit te oud of te jong.

Bedrijfskunde
Als je een idee hebt en dit wilt uitrollen tot een business gaat het spelletje beginnen. Het is niet noodzakelijk om een studie te doen, maar het is wel handig als je weet waar je mee te maken krijgt als bedrijfseigenaar. Welke 4 partijen een bedrijf met name beïnvloeden, waarom het runnen van een bedrijf binnen de driehoek van marketing, sales en communicatie speelt, hoe marketing werkt, waarom ondernemen projectmatig werken betekent en waarom de timematrix van Covey zo belangrijk is. Heb jij al antwoord op deze vragen? Je kan de antwoorden vinden in het artikel ‘waarom bedrijfskunde hetzelfde is als oorlog voeren’.

Jong of oud?
Jonge ondernemers zijn de toekomstige motor van de economie! Veel mensen willen, maar durven niet een bedrijf te starten en op te bouwen. Zijn deze jongeren gek, komt het door de huidige economie of zien ze de kracht van het ondernemerschap? Het begint met het verlangen om een ideaal te realiseren. Of hetgeen doen waar je talent voor hebt. Als je jong bent zit je met school en als je wat ouder bent zit je met vaste lasten. De leeftijd bij ondernemen maakt dus niet uit voor de hindernissen die je moet afleggen om succesvol te zijn. Het inspirerende verhaal van een jongen die op 14-jarige leeftijd met ondernemen begon geeft een goed beeld van hoe het in de praktijk gaat. Check het artikel via deze link.

Etnische minderheden kunnen niet ondernemen?
Sommige mensen denken nog in stereotyperingen. Blanke mensen zouden van nature meer talent hebben voor ondernemerschap, vanwege het beter leiding kunnen geven. Bij donkere mensen speelt mee dat ze in de opvoeding meekrijgen zich bescheiden op te stellen, maar dat zegt natuurlijk niets over hun talent voor ondernemen. In het artikel ‘de etnische ondernemer weet weinig van ondernemerschap’ kan je de resultaten vinden van wetenschappelijk onderzoek over etnische minderheden in relatie tot het ondernemerschap.

Waarom ras, leeftijd, geloof of seksuele voorkeur niks zegt over ondernemerschap
Natuurlijk valt er onder het kopje diversiteit voor iedere groep wat te zeggen over talent en voor –of nadelen. Als je jong bent bijv., denk je minder geremd dan mensen die al meerdere jaren ervaring hebben. Je hebt ook mensen die alle wijsheid in boeken opzoeken, of seminars bezoeken en netwerkevents af gaan om een antwoord te vinden op de vraag ‘wat is de succesformule?’. Het enige juiste antwoord daarop is ‘de succesformule zit in en moet je dus uit jezelf halen’. Gebruik de andere bronnen als hulpmiddel, maar zoek het vooral bij jezelf. Er is geen 2e als jij!

Gerelateerd: Ik lees geen boeken en kijk geen video’s maar ik focus op mezelf