• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Waarom ook MKB-Nederland handelsmissies aanbeveelt

In 2013 organiseerde AgentschapNL en handelsvereniging NCH een economische missie naar de Antillen. Premier Mark Rutte sprak tijdens deze missie van ‘samen gewoon heel veel geld verdienen’. Dit roept natuurlijk vragen op voor ondernemers, zoals hoe je daar op in kan spelen als ondernemer. Hoe je samen aan de zakelijke relatie bouwt en daar allebei van kan profiteren. Met onze handelsmissies geven wij ondernemers niet alleen antwoord op deze vragen, maar laten we het ze ook zelf zien…

Enkele verhalen van deelnemers die in 2013 meegingen met de economische missie vertelden over hun ervaringen. Ze zijn eensgezind over de brugfunctie die de Antillen van het Caribisch deel van het Koninkrijk kunnen vervullen naar de groeimarkten in Midden– en Zuid-Amerika. Vooral op het gebied van duurzaamheid zouden kansen liggen. Denk hierbij aan de bouw van een ziekenhuis, het aanleggen van wegen, de bouw van een miljoenen appartementencomplex op Curaçao en een afvalzuiveringsinstallatie op Aruba.

Bijkomend voordeel
De deelnemers bevestigden ook wat wij altijd benoemen, namelijk dat je tijdens de missie vele contacten op doet. Een van de deelnemers van de economische missie NCH is in gesprek geraakt over projecten in Suriname en Colombia. Dat is de zo geroemde HUB-functie van Curaçao! Er zijn ook genoeg mensen, maar er is grote behoefte aan specifieke kennis. Deelnemers raadden echter aan dat ondernemers zich goed moeten verdiepen in land en cultuur voordat ze een stap maken naar een nieuwe markt.

Taalvoordeel
Ook hier bevestigen deelnemers waar wij voor staan, namelijk dat er op deze eilanden al Nederlands wordt gesproken wat het makkelijker maakt en dat er dus positief op Nederlandse ondernemers wordt gereageerd. Wij voegen daaraan toe dat dit ook geldt voor ondernemers uit België en Suriname. Taal verbindt, maar verdieping in land en cultuur is van essentieel belang waardoor de lokale bevolking ook voor die ondernemers open staan.

Aruba
‘Duurzame energievoorzieningen en duurzaam bouwen’ aldus een van de NCH-deelnemers die zijn bedrijfsactiviteiten naar Aruba gaat verplaatsen. De Arubaanse overheid heeft flinke ambities op dit vlak, zo is gebleken en de bevolking staat open voor duurzaamheid. Daar liggen ook kansen in de toeristische sector, die als sterk verouderd worden omschreven. Qua energiebesparing liggen er kansen door bijvoorbeeld zuinigere airco’s. Naast Curaçao is ook Aruba een interessante brug tussen Zuid-Amerika en Europa.

Midden –en Zuid Amerika
Zelfs voor ondernemers die niets op een van de eilanden willen doen, biedt een handelsmissie kansen. Een van de NCH-deelnemers gaf aan dat er in Midden– en Zuid-Amerika kansen voor hen liggen en dat de missie nuttig was, omdat ze contacten hebben kunnen leggen met organisaties uit deze regio. Naast Colombia werden ook landen als Brazilië en Panama genoemd. In Colombia wordt goedkoop en met hoge kwaliteit geproduceerd en Brazilië is als grootste Zuid-Amerikaans land een tijdje echt ‘booming’ geweest.

Hoog bezoek
Bij de economische missie zijn premier Mark Rutte en toenmalig MKB-Nederland voorzitter Hans Biesheuvel meegereisd. Dat geeft aan dat een missie naar Curaçao of Suriname enorm waardevol kan zijn. Het is interessant om te zien welke mogelijkheden de eilanden bieden om geld te verdienen en hoe ze als springplank naar de groeiende economieën in Zuid-Amerika kunnen fungeren.

Actie!
Bekijk hier het artikel van MBK-Nederland.