• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Waarom perfectionisme je succes in de weg staat

Ken je dat? Wanneer ondernemers of mensen in het algemeen zeggen dat ze iets graag willen, maar direct met tegenwerpingen komen over waarom ze er geen actie op ondernemen? Dit gedrag van uitstel leidt inderdaad vaak tot afstel en vaak is ‘angst’ de reden daarvoor. Angst om te falen of angst voor de meningen van anderen. Is perfectie dan ook een vorm van angst?

Perfectionisme is geen verkeerde eigenschap, maar het werpt zich vaker op als valkuil. Door iets perfect te willen doen, duurt het langer voordat je klaar bent, als je het überhaupt al klaar krijgt. Het kan altijd beter, dus kan je jarenlang bouwen aan iets voordat het ‘perfect’ is. Tegen die tijd is het vaak al achterhaald en dus ook niet meer perfect. Aan de andere kant leer je juist heel veel van fouten en gek genoeg brengen die lessen je sneller en directer naar perfectie.

Onzeker
Of het nou gaat om spreken bij Speaker’s Night of schrijven voor Internationaal Ambitieus, er zijn altijd meer mensen geweest die daar ambities voor hadden ten opzichte van de mensen die zich er daadwerkelijk voor hebben aangemeld. ‘Ik wil wel spreken, maar daar moet ik eerst een paar cursussen voor volgen’ of: ‘Ik wil wel schrijven, maar ik moet eerst nog beter worden’. In deze twee voorbeelden lijkt de drang naar perfectie zich te manifesteren als angst of onzekerheid. Wat nu?

Angst
Als je deze mensen gaat vergelijken met succesvolle mensen, zal je zien dat het grootste onderscheid niet is wat je zou denken, namelijk dat succesvolle mensen niet onzeker zijn. Vaak zijn ze nog banger of onzekerder, maar gaan ze er anders mee om. Ze stappen uit hun comfortzone, doen juist waar ze bang voor zijn zodat ze groeien en leren en uiteindelijk over de angst heen kunnen komen. Door het te doen, maak je meters en word je beter. Je fouten die je maakt vertellen je wat je moet verbeteren.

Verlangen
‘Repetitie is de moeder van vaardigheid’. Met andere woorden, om ergens vaardig in te worden, zal je dat continu moeten repeteren totdat je erin bekwaam bent. Als je succes gaat analyseren, zie je dat de kern van succes voortkomt uit een brandend verlangen en focus. Dat brandende verlangen zorgt ervoor dat je scherp wordt om dat succes te kunnen behalen. Het geeft je doorzettingsvermogen om tegenslagen te verwerpen. Het geeft je kracht en energie waardoor jij je door niets of niemand laat tegenhouden.

Inefficiëntie
Het is niet effectief om twee uur aan iets te werken als men er maar 2 minuten gebruik van gaat maken. Of iets uitstellen of niet doen uit angst dat het niet goed genoeg is. Wij hebben zo vaak dingen gedaan die verre van perfect waren, maar door die fouten zijn we ontzettend snel en hard gegroeid. Er is niets ergers dan tegen een klant of leverancier te moeten zeggen dat je niet kan leveren als de deadline nadert. De reden doet er dan niet eens meer toe. Waarom niet?

Jij of de ander
Omdat de klant niet op jou gaat zitten wachten, maar naar je concurrent stapt. Je concurrent hapt natuurlijk en weg is de klant. Kris Florek zei altijd ‘ja’ als hij een opdracht kreeg, ook als hij nog niet eens wist of hij wel kon leveren. Vervolgens committeerde hij zichzelf aan het volbrengen van de opdracht. Ook als hij zichzelf een spoedcursus op YouTube moest aanleren qua metselen. Succesvolle mensen handelen ondanks hun angst in plaats dat zij zich er door tegen laten houden.

Actie!
Het proces van een manifestatie begint bij gedachten. Deze geven vorm aan je gevoelens en je gevoelens bepalen je acties. Je actie bepaalt je resultaat, dus als je bang bent dat het niet goed genoeg is, zal je krijgen wat je denkt. Als mens zijn er drie methodes waarop we geconditioneerd worden: verbaal, door te modelleren of door specifieke incidenten. Dat kan veranderd worden door een krachtige verklaring zoals ‘ik kan het gewenste niveau van mijn succes echt zelf creëren!’.

Als je na het lezen van dit artikel ook zoiets hebt van ‘let’s do this’ en je wilt schrijven of spreken, neem dan contact op met ons op voor meer informatie…