• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Waarom regelmatig ontgiften goed voor je is

Detoxen! Het is niet meer weg te denken uit ons streven naar een gezondere leefwijze. Vastenkuren, diëten en shakes maken plaats voor de sapjes, poedertjes, voedingssupplementen en sportprogramma’s. Maar is dit nu echt nodig? Waar is het goed voor?

 

Nooit eerder zijn we zo met onze gezondheid bezig geweest als nu. We proberen van alles om gezondheidswinst te behalen om zo aan onze levensjaren toe te voegen. Of het nu gaat om een personal trainer in de hand nemen of een maandelijkse afspraak bij de orthomoleculaire, het gaat zelfs zo ver dat we makkelijker en vaker onder het mes gaan. Het is dan ook niet vreemd dat de wellness industrie de snelst groeiende sector is op dit moment. Men streeft naar een gezondere leefstijl en een mooier uiterlijk. Super goed! Dit moedig ik als personal trainer van harte aan, althans, zolang het ongevaarlijk is en het binnen de gezondheidsnormen valt.

 

Wat is detoxen?

Detoxen, ofwel ontgiften, lijkt op het moment wel een hype. Het is echter een methode die al eeuwenlang in diverse culturen wordt toegepast. Anno 2016 gaat het om biologische, veganistisch of gifvrij eten gecombineerd met sportbegeleiding en yoga. Men voelt zich fitter, verliest kilo’s en krijgt een mooiere huid. Het is eenvoudig en snel. Maar waar komen die gifstoffen dan vandaan? Dit ga ik jullie kort uitleggen.

In ons lichaam ontstaan al gifstoffen door de celstofwisseling. Je lever kan deze stoffen in principe aan tenzij het overbelast wordt door een te grote hoeveelheid die niet meer opgeslagen kan worden. Door onze eetgewoonten en invloeden van buitenaf is die overbelasting vandaag de dag al snel gebeurd. We worden voortdurend blootgesteld aan allerlei schadelijke stoffen:

  • pesticiden en conserveringsmiddelen in onze voeding
  • smaakversterkers (MSG ofwel E621 en andere E nummer's)
  • genetisch gemanipuleerde organismen (GMO)
  • stress
  • luchtvervuiling
  • radioactieve stoffen en andere straling (denk aan je gsm gebruik!)
  • restanten van geneesmiddelen (antibiotica, de pil e.d.)
     

Detoxen is dus een proces die de lever zelf uitvoert, mits deze de juiste nutriënten, en dus hulpstoffen, tot zijn beschikking heeft. Die hulpstoffen zijn bijvoorbeeld de zwavelachtige stoffen zoals je die vind in broccoli, maar ook folaat (uit groenten) en vitaminen zoals B12. Je kunt je voorstellen dat het eten van extra veel groenten, fruit, vitaminen en mineralen de lever kan ondersteunen.

 

Waarom detoxen?

Zoals ik hiervoor al aangaf kan ons lichaam, meer specifiek de lever, vandaag de dag de overmatige hoeveelheid gifstoffen waar wij aan blootgesteld worden helaas niet aan. Dit kan klachten veroorzaken zoals obstipatie, opgeblazen gevoel, overgewicht, gebrek aan energie, allergieën, acne… and the list goes on. Daarnaast slaat de lever de gifstoffen, die niet verwerkt worden, op in onze cellen. Hierdoor komen afvalstoffen weer terug in je bloedbaan. Dat heeft een schadelijk effect op je immuunsysteem en hart.

Geregeld detoxen is dus belangrijk om je lichaam te ontgiften, een optimale opname van voedingsstoffen te bevorderen, de spijsvertering te verbeteren en de huid te zuiveren. Een bijkomend voordeel is dat dit vaak gepaard gaat met het verlies van een aantal overtollige kilo’s.

 

Een goede start

Als personal trainer bied ik mijn klanten een extra dienst aan die gericht is op voeding. Onder begeleiding van een personal coach met de nodige voedingsachtergrond, help ik mijn klanten aan een goede start. Met een detox kuur van 3 dagen, gevolgd door 27 dagen opbouw, stabilisatie en onderhoud, help ik mijn klanten aan een veilige en verantwoorde ‘reset’ in hun leefstijl. In combinatie met het gebruik mijn LAJ Get Personal app kan ik ze online nauwlettend volgen.

 

Voor meer informatie over de werking en voordelen van detoxen, neem contact met mij op via de contactformulier of mijn website