• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Waarom RTL Boulevard de plank mis sloeg met krullenitem

Afgelopen week sloeg RTL Boulevard de plank mis met het nieuwsitem over krullend haar. Krullend haar werd afgedaan als een trend. Dit viel bij een aantal kijkers in het verkeerde keelgat. Zelf was ik als mediaprofessional met krullend haar ook niet blij met het item. Er viel mij een aantal punten op die ik in dit artikel belicht.

 

Krullend haar en kroeshaar is nogal een ding, vooral binnen de zwarte gemeenschap. De laatste jaren zie je dat er binnen deze gemeenschap steeds meer acceptatie en empowerment ontstaat. Natuurlijke krullen symboliseren zelfacceptatie, emancipatie, vrijheid en het niet langer conformeren aan het schoonheidsideaal wat door de (westerse) maatschappij opgelegd wordt. Deze beweging is al een aantal jaren aan de gang en je ziet steeds meer en vaker dat mensen hun krullen accepteren, waarvan in de afgelopen drie jaar in een rap tempo.

 

Free hair of natural hair?

In de uitzending van RTL Boulevard zegt lifestyle-expert Leco van Zadelhoff dit ookt. “Krullend haar is ontzettend populair. Je hoeft alleen maar naar het straatbeeld te kijken, je ziet meer krul dan ooit”. Volgens Van Zadelhoff hangt dit een klein beetje samen met de free-hair-movement, die in de jaren zeventig is ontstaan. Mensen met krul en kroeshaar die er steeds meer voor kiezen om natural te gaan.

 

Ik ken de natural hair movement, maar ik weet niet wat de free-hair movement is. Bedoelen ze daarmee hetzelfde? De natural hair-beweging wordt in ieder geval in dit item nogal zwakjes afgedaan. Ik mis de uitleg van de onderliggende gedachte van deze movement. Nergens hoor je hoe (donkere) mensen niet aan de bak kwamen vanwege hun natuurlijk haar. Niks over brandwonden en littekens op hun hoofdhuid van de chemicaliën die ze gebruikten om hun haar te manipuleren. En waarom deed men dat? Om geaccepteerd te worden in een overwegend witte maatschappij…

 

Maar oké, laten we eerlijk zijn: RTL Boulevard is daar het programma niet naar. Het is kort, snel en hapklaar. En misschien werd er naar de free-hair-movement verwezen omdat ze iedereen met krullend haar wilden betrekken en zich niet op één groep wilden spitsen. Wie zal het zeggen…

 

Gekleurde illustratie

Toch apart dat er dan wel weer donkere modellen worden gebruikt ter illustratie van die volle bos krullen die telkens genoemd worden. Dán kiest men opeens voor diversiteit. Of eigenlijk niet eens, wat het is maar één soort vrouw. De donkere vrouw met een volle bos krullen. Ze vormt immers een mooi decor, toch? Maar laat zo een donkere dame vooral niet aan het woord. Nee, daar hebben we de witte experts voor. Inhoudelijk hebben zij namelijk het meest over krullend haar te vertellen. Zoals Simcha ‘koningin van de krul’ Roedema, die in het item naar voren komt. Nu twijfel ik niet aan haar deskundigheid – ze zal haar vak heus wel verstaan – maar ik weet dat er genoeg andere krullenexperts zijn. Ik had hen graag hun 60 seconds of fame gegund.

 

Cringe

Wat mij dan ook het meest stoorde, was de opmerking van de voice-over:

 

“Voor lege stoelen hoeven Simcha en haar vriendinnen voorlopig niet bang te zijn. Met de zogenaamde natural hair-beweging zit het met de klandizie wel snor”.

 

Ehm, hoezo  ‘zogenaamde’ natural hair movement? Zoals ik al zei, daar zit veel meer achter! Bovendien, maakten jullie nou wel of geen onderscheid tussen natural hair-movement en free hair-movement? En de meeste mensen die ik ken die zich steeds meer bewust worden van hun haar en het proces doorlopen van zelfacceptatie, gaan niet bij Simcha langs. Die gaan bij Morango Curls of The Natural Nation, om een aantal voorbeelden te noemen. Maar nee hoor, volgens RTL Boulevard zorgt de natural hair-beweging voor voldoende klandizie bij Simcha…

 

De beweging wordt hierdoor toch afgedaan als een trend. Een trend wat de portemonnee van Simcha ten goede komt. Waarom deze beweging aan Simcha gekoppeld moet worden, begrijp ik niet en doet me ook best wel pijn…

 

Gratis advies

Aan RTL Boulevard of eventuele andere programma’s; mochten jullie ooit besluiten om een item te maken wat wél dieper op deze materie ingaat, dan raad ik je het volgende aan. Het belang van een representatieve samenstelling van de redactie. Ja, ik weet het, al dat gezeur over diversiteit en dat de media te wit zijn. Maar je ziet het; items als deze herinneren ons eraan waarom dat toch zo belangrijk is. En mochten jullie meer willen weten over de natural hair movement, verwijs ik jullie graag door naar Ashaki Leito van Miss Black Hair Nederland. Deze tips krijgen jullie gratis en voor niks! Want wegens ‘gebrek aan ervaring’ kom ik als mediaprofessional toch nergens aan de bak. Daarom maak ik gebruik van dit platform om miijn kennis en expertise te delen. Zie dit maar als mijn bijdrage om de wereld net een beetje beter te maken. Door bewustzijn te creëren en dialogen te bewerkstelligen zodat we allemaal meer kennis kunnen opdoen en te kunnen leren en groeien.