• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Waarom slimme mensen vreemdgaan

Ja, je leest het goed. Slimme mensen gaan vreemd. Maar voordat je mij een rokkenjager, viezerik, leugenaar en wat nog meer noemt, neem even de tijd om verder te lezen. Want de vraag is waarvoor en waarin echte mensen vreemdgaan.

 

Een gesprek tussen mij en een collega inspireerde mij om dit artikel te schrijven. Ik vertelde hem over mijn kort verblijf in Suriname en hoe ik het heb ervaren om na twee jaar in mijn geboorteland te zijn. Op den duur in het gesprek maakte mijn collega uit het niets de opmerking dat alle mensen vreemdgaan, en mannen in het bijzonder. Ik was het er in eerste instantie niet mee eens. Echter, toen ik erover nadacht, kwam ik er tot mijn verbazing achter dat ook ik vreemd ging. Alleen niet op de wijze waarover mijn collega het had.
 

Onbekend terrein

De definitie van vreemdgaan; ‘het hebben van (seksueel) contact of een (seksuele) relatie met een ander dan de vaste partner. Vaak wordt dit gezien als immoreel gedrag’. Immoreel is het zeker. Echter, men stelt zelden de vraag waarom het gebeurt. Ik besloot het aan twee mannelijke kennissen van mij te vragen. Hun antwoorden kwamen op hetzelfde neer; ze wilden iets nieuws. Simpel, begrijpelijk, duidelijk en toch afkeuringswaardig.

 

Zoals ik eerder noemde, ben ik er ook schuldig aan. Ik ga ook vreemd en ik ben continu op zoek naar nieuw en onbekend terrein. Net als ik zijn er talloze mannen en vrouwen die genoeg hebben van het bekend en saai bestaan. Mensen als jij en ik die meer willen, meer durven en niet in een box geplaatst kunnen of willen worden. Dat wij een bepaalde studie gedaan hebben, wil niet zeggen dat wij alleen dat kunnen. Daarom gaan mensen als jij en ik vreemd.

 

De uitdaging

Als jij jouw partner ooit hebt bedrogen, kan ik me voorstellen dat het een uitdaging is om niet gepakt te worden. Je moet continu op je mobiel letten. Onthouden wat je allemaal de avond daarvoor als excuus had gebruikt en misschien ook je vrienden als ‘alibi’ gebruiken. Vermoeiend lijkt het mij. Net zo vermoeiend is het voor mensen die meer willen. Stel, je werkt 40 uur per week, gaat naar dansles, de sportschool, bent lid van een stichting en moet ook met vrienden afspreken. Het is enorm zwaar. Dat is dus de uitdaging. Je vindt het vak waar je voor gestudeerd hebt niet boeiend. Je ziet jezelf eerder als ondernemer, schrijver, avonturier of docent. Wat doe je in zulke situaties? Je gaat de uitdaging aan. Je leest meer, brengt offers, slaapt minder, je begeeft je op onbekend terrein of anders geformuleerd; je gaat vreemd. Verveel je van hetzelfde gedoe elke dag en wil je meer uit je leven halen? Mijn advies is, ga vreemd. Alleen in dit geval; neem je partner mee.