• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Waarom ‘smart’ geld zo belangrijk is

Men zegt dat geld niet gelukkig maakt, maar vergeet daarbij wel te vermelden dat het hebben van geld het leven gemakkelijker maakt dan het niet hebben van geld. Vooral als het geld al generaties in de familie zit.

 

In dit geval spreekt men van ‘oud geld’. Heel vaak is het oud geld verworven in een tijd van grote verschillen, onderdrukking en opportunisme. Oud geld verandert niet van eigenaar maar wat kun jij als Jan Modaal doen tegen het grof geweld van oud geld? Ik ben zeker voor het verkleinen van de verschillen in mensen. In ieder geval tussen arm en rijk.

 

 

Oud geld

Je spreekt van ‘oud geld’ als een familie minstens drie generaties kan genieten van de rijkdommen die in het verleden zijn vergaard. De familie is het gewend om geld te hebben en zal minder de neiging hebben om hun rijkdommen tentoon te stellen. Oud geld komt vooral voor bij westerse families die ten tijde van de ‘Gouden Eeuw’ hun vermogen opbouwden. Er waren meerdere manieren waarop men destijds hun geld verwierf zoals met kunst, handel in specerijen, goederen en oorlog. Ook de handel in mensen was zeer lucratief. Dit onderwerp is in Nederland nog een brug te ver om over te praten. Wij beginnen de laatste tijd het oppervlak van ‘wit privilege’ aan te raken. Echter is er nog steeds geen constructief dialoog mogelijk over wit privilege zonder dat dit wordt ontkend. Zie ook het volgende fragment uit Sunny Bergman haar meest recente documentaire 'Wit is ook een kleur'.

 

(Klik op onderstaande afbeelding)

Michiel de Ruyter. Nationale volksheld of internationale opportunist?

 

Rijkdom is iets aparts. Hoe krom is het bijvoorbeeld dat rijken vaak gratis spullen krijgen terwijl wij normale mensen er wel gewoon voor moet betalen? Rijken zijn het uithangboard waarmee je geassocieerd wilt worden. Vandaar dat merken hun producten gratis naar celebrities opsturen zodat deze ze kunnen dragen of gebruiken. Dit is uiteraard pure marketing.

 

Zij die het geld hebben, doen er alles aan om het geld ook vooral bij henzelf te houden en als het kan. nog meer te krijgen. Wist je dat de acht rijkste mensen ter wereld net zoveel bezitten als de 3,6 miljard armste mensen ter wereld? 

 

 

 

 

Nieuw geld

 Het tegenovergestelde van oud geld is ‘nieuw geld’. Nieuw geld heb je als je binnen één generatie aanzienlijke rijkdom weet te vergaren. Nieuw geld wordt echter ook gebruikt als een neerbuigende term om mensen aan te duiden die in een relatief kort tijdsbestek hun geld hebben gemaakt en hiermee te koop lopen. Deze groep is niet gewend aan dit nieuwe vermogen en komt over het algemeen uit een lagere sociale klasse dan de mensen van het oud geld. Hier denken wij al snel aan rappers, voetballers en andere entertainment celebrities.

 

In deze tegenwoordige tijd zijn er veel mensen die zich tot het nieuwe geld mogen rekenen. De vraag is echter hoe miljardairs zoals bijvoorbeeld Oprah Winfrey en Mark Zuckerberg geclassificeerd kunnen worden. Ja, ze zijn binnen één generatie rijk geworden, maar zij lopen niet te koop met hun geld. Deze generatie noem ik gewoon het ‘smart geld’. Zij hebben met een steengoede investering of idee een astronomisch bedrag vergaard.

 

 

 

 

Smart geld

De mensen met smart geld zijn naar mijn mening degenen die op den duur het oude geld van de toekomst worden. Slim ondernemen en slim investeren. Hard werken is klassiek, slim werken is hedendaags. Ja, het is ook een beetje opportunistisch, maar zo is het oud geld ook verworven in die tijd. Hard werken zal altijd nodig zijn, maar als je slim werkt, bestaat hard werken uit het herkennen van kansen en deze grijpen. Zelf ben ik daar nog onvoldoende mee bezig, maar naarmate mijn eigen bewustzijn groeit, zal ik vaker kansen herkennen. Uiteraard is dat niet genoeg en zal ik er ook iets mee doen. Qua projecten om smart geld te verdienen, kan ik wel een hele avond brainstormen en van alles uit de mouw schudden.

 

Het is zeer belangrijk om een team te hebben dat je kunt vertrouwen en die jou als persoon en ondernemer slimmer en sterker maken. Alleen ben je nergens. Dat is de reden waarom er initiatieven zijn die verschillende community’s met elkaar verbinden. Smart geld verdien je vooral ook met elkaar. Als je het elkaar echt gunt althans.

 

Momenteel gun ik het de afro community het meest om zich op te trekken en te laten zien dat wij het waard zijn om mee te doen op zakelijk en intellectueel vlak. Bekijk ook mijn artikel 'Hoe verkoop je de zwarte cultuur in een witte maatschappij?'. Ik hoop vurig dat het ‘crabs-in-a-bucket’-effect* wordt doorbroken.

 
*het fenomeen waar wij degenen die een beter bestaan wensen steeds onderuithalen.

 

Ik zie een museum met black art, multiculturele kinderboeken en afro ketens die een vegetarische en glutenvrij keuken hanteren. Het is tijd dat wij ons mengen in het smart geld! Smart geld is immers voor degenen die hun naasten liefhebben en het een ander ook gunnen.